Udemy 101 – Tot ce trebuie să știi

Andrei Bădescu

Updated on:

EDU
11 minutes

Imaginați-vă un viitor în care aveți 24/7 acces la nivel mondial, la o echipă nelimitată de traineri personali, fiecare expert într-un domeniu. Acești “experți” explică studenților într-un limbaj simplu și practic; ei sunt incredibil de răbdători, dispuși să repete lecțiile fără plângere, cu un preț minim. Viitorul este aici – sub forma unei noi platforme online precum Udemy.

Dacă ești interesat în a transpune cunoștințele pe care le ai într-un curs online, în timpul tău liber – remote, generând venituri pasive din asta, cred că te pot ajuta cu câteva informații generale referitor la această platformă.

Ce este Udemy?

Pentru cei care nu ați aflat încă, Udemy este cel mai mare marketplace global pentru cursuri online, cu peste 24 milioane de studenți, în jur de 40.000 de cursuri în 190 de țări și care conform știrilor din august 2018, a intrat oficial în Romania. Aceștia se remarcă prin caracterul inovativ și complex de a asigura programe training-uri în orice domeniu.

Eforturile trainerilor, precum și cele ale altor antreprenori în educație, revoluționează paradigmele tradiționale de învățare prin înlocuirea instruirii în clasă și a curriculum-ului fix cu instrucțiuni self study, online, de la experți în domeniu din întreaga lume. Ele sunt, de asemenea, “democratizarea” surselor de cunoaștere prin recunoașterea expertizei oriunde s-ar găsi. Cu alte cuvinte, oricine poate fi un expert.

Caracteristici cheie ale cursurilor Udemy

  • Gamă variată de cursuri – Udemy oferă în prezent 15 categorii majore de cursuri, de la dezvoltarea de software până la muzică, cu până la 15 subcategorii în fiecare categorie principală. De exemplu, în subcategoria “Instrumente” subcategorie care face parte din secțiunea “Muzică”, există cel puțin 30 de cursuri separate pentru elevi de pian, un număr similar pentru chitaristi, 5 cursuri pentru începători care doresc să cânte la armonica și mai multe cursuri despre modul de bătut la tobe, cântat la saxofon, flaut, banjo, etc.
  • Disponibile pe aproape orice device conectat la internet – Cursurile pot fi vizualizate pe desktop-uri și laptop-uri, precum și tablete și smartphone-uri.
  • Studii gratuite sau low-cost – Se estimează că 10% din cursurile oferite de Udemy sunt gratuite, în timp ce restul sunt, în general, sub 200 $. Există excepții, unele cursuri avînd prețuri și de 1.000 de dolari, dar acestea sunt relativ rare.
  • Refund în termen de 30 de zile – Te poți răzgândi în 30 de zile iar cei de la Udemy returnează 100% din valoarea cursului.
  • Acces imediat – La înscriere, studenții au acces instantaneu la cursurile pe care le-au ales, deoarece toate materialele de curs – fișiere PDF, etc. – sunt preînregistrate și disponibile electronic pentru a fi descărcate ușor pe orice dispozitiv eligibil.
  • Access lifetime la cursurile cumpărate – Orice curs poate fi reluat de nenumărate ori fără costuri suplimentare. Acest acces asigură studenților șansa de a absorbi informațiile din curs oricând,  indiferent de potențialele întreruperi personale.
  • Ritm individual de studiu –  Fiecare curs constă în mini-cursuri video cu lungimi cuprinse între 5 și 15 minute. Elevii se pot opri ori de câte ori simt nevoie. Cursurile includ, în general, o serie de chestionare intermediare, astfel încât elevii să își poată evalua nivelul cunoștințelor absorbite, sau sesiuni de recapitulare.
  • Accesul la recenziile și evaluările anterioare ale studenților – Cumpărătorii potențiali ai oricărui curs pot citi cu ușurință recenziile și evaluările studenților din trecut, pentru o opinie aparte imparțială a valorii sale. În plus, multe cursuri prezintă previews ale lecțiilor, astfel încât să puteți evalua stilul și calitatea fiecărui instructor.
  • Instructorii au cunoștințe practice și profesionale – Instructorii sunt, în general, oameni de afaceri cu experiență reală în materiile pe care le predau, mai degrabă decât în ​​mediul academic. Ei au “fost acolo și au făcut asta” și sunt capabili să împărtășească lecții din experiența acumulată. În cea mai mare parte, lecțiile sunt prezentate în engleză, cu exemple și aplicații ușor de înțeles în medii de afaceri reale, însă ușor, ușor își fac apariția și cursuri în limba română.
  • Certificat de finalizare sau puncte de tip PDU[ref]PDU – Professional Development Units[/ref] – Unele cursuri acordă certificate de absolvire. Deoarece nu există o verificare independentă a cursului absolvit, este important să rețineți că valoarea unui certificat poate fi pusă la îndoială de către persoane necunoscute de dvs. sau de Udemy. În timp ce unele cursuri au fost aprobate pentru credite de formare profesională continuă, studenții interesați ar trebui să verifice statutul acestor credite înainte de a achiziționa un curs.

Avantajele platformei de e-learning Udemy

Avantaje instructori

  • Venituri divizate – Instructorii stabilesc prețul de vânzare cu amănuntul al fiecărui curs și primesc în mod obișnuit venituri din două surse; vânzările către noi clienți Udemy efectuate de către instructor oferă 100% din taxa de școlarizare iar vânzările către baza de clienți Udemy existenți oferă 50% din taxa de școlarizare.
  • Libertatea prețului de listare – Creatorii de cursuri stabilesc prețul de piață pentru cursurile pe care le oferă. Udemy recomandă undeva între 10 și 30 USD pe ora de conținut. De exemplu, un curs de patru ore s-ar putea vinde între 40 și 120 USD conform acestei formule.
  • Tehnologie proprietară pentru publicare – Udemy oferă un platformă unică pentru potențialii instructori cu scopul de a planifica, crea, publica și promova cursurile. O serie de videoclipuri oferă instrucțiuni pas cu pas pentru a crea un curs bazat pe orice subiect. Sprijinul este oferit 24/7 cu o bibliotecă completă de articole și exemple informaționale. Toate serviciile Udemy sunt oferite gratuit potențialilor instructori.
  • Opțiunea de a participa la promoțiile speciale de marketing Udemy – Din când în când, Udemy derulează programe promoționale speciale destinate atragerii de noi clienți. Opțiunea de a participa este decisă numai de către instructor.
  • Acces la o bază de clienți stabilită – Toți cei 4 milioane de utilizatori ai Udemy sunt potențiali cumpărători ai oricărui curs. Cu toate acestea, creatorii de cursuri trebuie să fie pregătiți să urmeze o strategie de marketing agresivă, cu propriile contacte, pentru a asigura succesul vânzărilor.

Avantaje studenți

  • Reduceri și cursuri low-cost – Udemy estimează că un număr semnificativ de cursuri sunt gratuite, deși majoritatea se situează între 29 și 99 USD. Compania încearcă să-și construiască baza de clienți destul de agresiv cu cupoane de discount și perioade promoționale destul de dese, unde studenții pot încerca cursuri gratuit sau cu 50% sau mai mult din prețul afișat.
  • Feedback între student și instructor –  Cursurile au, în general, o secțiune de discuții, un fel de Q&A coerner, care permite elevilor să posteze comentarii, întrebări sau probleme în care instructorul și ceilalți studenți pot vedea și răspunde direct la ele online.
  • 30 day refund –  Nu numai că multe cursuri oferă o previzualizare gratuită a unei lecții, dar dacă elevii doresc să “returneze” cursurile achiziționate din orice motiv în termen de 30 de zile, pot face acest lucru, fără întrebări. Acest lucru face mai ușor să încercați unul sau mai multe cursuri fără risc, dacă nu sunteți în întregime siguri că vi se vor potrivi.

Udemy în România

Udemy a fost lansat oficial în România pe 24 august 2018, iar cel responsabil pentru România este Ciprian Harabagiu[ref]Ciprian Harabagiu – Udemy Country Manager Romania – LinkedIn | Facebook[/ref]. Până acum Udemy nu a avut o prezență activă în piața din România. Tot ce s-a întâmplat până anul trecut, a fost organic. Conform managerului local, există 130.000 de studenți români pe platformă, peste 200 de instructori români care au creat cursuri în engleză. Din top 150 de instructori la nivel global din punctul de vedere al veniturilor, doi dintre ei sunt români. În limba română sunt doar 16 cursuri.

Grupul neoficial de Facebook din România unde puteți obține mai multe informații este Udemy Romania (Unofficial)

Ajutor în crearea unui curs Udemy

[table id=8 /]

Programe folositoare pentru crearea primului curs Udemy

  1. Camtasia Studio + Camtasia RecorderLink – Camtasia este tool-ul perfect pentru înregistrare și editare video, fie că înregistrați folosind webcam-ul sau desktop-ul (screensharing), fie că importați un video deja existent pentru modificări și adăugare de efecte. TechSmith, creatorii Camtasia, oferă 30 de zile de free trial pentru variantele Studio 8 și Studio 9. Prețul licenței full este destul de piperat (222 Euro, TVA inclus), însă pentru moment puteți folosi alternative mult mai ieftine pentru înregistrarea primului curs online. La un moment dat însă, când business-ul vostru se va dezvolta și veți avea profit, Camtasia va fi un tool nelipsit din munca voastră.
  2. Screencast-O-MaticLink – Screencast-O-Matic este un tool similar cu Camtasia, cu ceva mai puține opțiuni si efecte ”speciale” decât aceasta, însă este foarte popular printre instructorii Udemy datorită faptului că este un software foarte practic, ușor de folosit și mult mai ieftin decât Camtasia Studio. Puteți opta pentru varianta Free, care însă permite înregistrări de maximum 15 minute și nu include opțiuni de editare video sau varianta Pro pentru numai $15/an, care îndepărtează orice limitări din varianta Free.
  3. AudacityLink – Audacity este un tool 100% free și open source, compatibil cu orice variantă de Windows, Linux și MacOS și este foarte util pentru înregistrare și editare audio (noise removal, alte efecte și operațiuni audio). Este unul dintre cele mai populare tool-uri de acest fel și cu siguranță vă poate ajuta atunci când doriți înregistrarea unui track (aproape) perfect.
  4. GIMPLink – GIMP (GNU Image Manipulation Program) este un software de editare foto 100% free, un echivalent destul de bun al Adobe Photoshop. GIMP poate fi instalat pe orice versiune de Windows, Linux și MacOS și poate fi un tool extrem de folositor în mâinile unui utilizator experimentat. GIMP este open source, poate fi customizat și i se pot adăuga diferite plugin-uri pentru o funcționalitate sporită.
  5. Adobe Spark Link – Adobe Spark se poate dovedi util în mai multe situații: atunci când ai o imagine și vrei să îi adaugi text sau diferite efecte; poți transforma o serie de imagini și texte într-un web story atractiv din punct de vedere vizual pe orice device; poți crea video-uri animate folosind propriile imagini, sunete sau chiar și propria voce. Așadar Adobe Spark este recomandat atunci când doriți să creați conținut dinamic și interactiv.

Echipamente necesare pentru înregistrarea cursurilor

  1. Microfon USB Blue Yeti StudioLink eMag – Blue Microphones Yeti Studio este un microfon de studio ce dispune de un design foarte plăcut, futurist și cu calitățile unui microfon de studio, destinat aplicațiilor unde calitatea este primordială, de aceea vine la pachet cu programul de înregistrare Studio One (produs de Presonus special pentru Blue) și cu programul pentru efecte vocale de la iZotope Nectar Elements. Microfonul Blue Microphones Yeti Studio poate fi integrat în orice aplicație, este perfect pentru a înregistra voce, instrumente muzicale, podcast-uri, voice-overs, interviuri și multe altele.
  2. Microfon USB de Studio Audio Technica AT2020USB+Link eMag – Audio Technica AT2020USB+ este microfonul creat de Audio Technica pentru înregistrările pe calculator, ce dispune de o ieșire USB digitală, care folosind orice software de înregistrare poate recepta orice sursă audio. AT2020USB+ este un microfon de studio condenser cardioid, cu conexiune USB, amplificator intern și control de volum. AT2020USB+ dispune de toate calitățile unui microfon de studio din punct de vedere al articulației, clarității și naturaleții sunetului receptat, fiind ideal pentru înregistrare în home studio, înregistrări pe teren, podcasturi și înregistrări vocale.
  3. Microfon SAMSON C01U PRO USBLink eMag – Samson C01U Pro este soluția ideală pentru muzicieni, producători, ideal pentru broadcast, precum și pentru a înregistra pista audio pentru clipurile dumneavoastră de pe YouTube, fie pentru dublaje sau podcasturi. Elementul de captare cu diafragmă de 19 mm surprinde toate nuanțele vocii dumneavoastră, ceea ce îl face ideal pentru artiștii hip-hop/rap sau pentru cântăreți-compozitori.
  4. Microfon Studio USB BEHRINGER C-1U – Calitatea acestui microfon condenser este identică cu cea a renumitului C-1 de la Behringer cu o singură diferență majoră: are o interfață USB încorporată pentru a putea înregistra mai repede ca niciodată, cu echipament și pregătire minimă. Doar se conectează la calculator și poți începe să înregistrezi.
  5. Audio-Technica ATR3350 LavalierLink – Microfon cu condensator omnidirecțional de tip lavalieră realizat pentru reproducerea inteligibilă și curată a vocii. Ideal pentru aplicații unde microfonul trebuie să aibe vizibilitate minimă.
  6. Rode smartLav+ – lavaliera smartphone cu cablu KevlarLink – Lavaliera Rode smartLav+ este compatibilă cu dispozitive Apple (aplicație dedicată Rode Rec) sau Android. Microfonul cu capsulă omnidirecțională captează sunet din toate direcțiile și permite înregistrări de calitate. Lavaliera Rode smartLav+ este perfectă pentru înregistrări de discursuri, interviuri etc. Cablul întărit cu Kevlar asigură o utilizare de lungă durată fără pierderi de calitate a semnalui.

În timp ce învățarea pe toată durata vieții este esențială pentru menținerea poziției unui angajat la locul de muncă, orele formale sunt adesea indisponibile, prea scumpe sau prea teoretice pentru a furniza cunoștințe care beneficiază de fapt studenților în profesiile lor. Udemy este o intrare interesantă și evolutivă în domeniul furnizorilor de educație. Transformă concepția tradițională a procesului educațional cu picioarele în sus, concentrându-se mai degrabă pe transferul de cunoștințe decât pe obținerea unei diplome.

Este probabil ca, pe măsură ce instruirea online devine mai obișnuită, validarea stăpânirii cunoștințelor va apărea prin agenții independente de testare în multe subiecte. În același timp, dezvoltarea și punerea în aplicare a competențelor noi și îmbunătățite la locul de muncă este cu siguranță benefică atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Udemy este o companie cu un concept al cărui timp a venit. În timp ce concurenții sunt siguri că apar, compania este susceptibilă să-și mențină poziția în industria de instruire video online.

0 thoughts on “Udemy 101 – Tot ce trebuie să știi”

Leave a Comment