• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
breakfix.ro

breakfix.ro

tehnologie și bricolaj, aleatoriu

Show Search
Hide Search
  • 🏷️ BUSINESS
  • 💭 EU CRED…
  • 📚 EDU
  • ⚖️ REVIEWS
  • 👥 SOCIAL
  • 📰 ȘTIRI DIVERSE
  • 👨‍💻 TEHNOLOGIE
  • ℹ️ TUTORIALE
Ești aici: 🏠 » SOCIAL » Poliție, câini (ne)periculoși, o botniță, o lege și o OUG

Poliție, câini (ne)periculoși, o botniță, o lege și o OUG

March 31, 2017 Andrei Bădescu 115 Comments

Acest articol poate conține link-uri afiliate. Dacă apreciezi conținutul de pe site, mă poți ajuta cumpărând de pe eMag, Fashion Days, PC Garage, Libris, fără costuri adiționale pentru tine.

Pentru toți cei care au avut probleme cu poliția din cauza câinelui, aceste legi vă pot scoate din încurcătură atunci când organul de poliție caută motiv de harță în necunoștință de cauză. Nu de puține ori am auzit diverși posesori de câini care se plângeau de faptul că Poliția Comunitară împreuna cu Jandarmeria dădeau amenzi în stânga și în dreapta fără să cunoască rasele de câini și încadrarea acestora.

Nu subestimați puterea și răutatea proștilor (civili sau organele statului) din ziua de azi.

Pentru a sta liniștit(ă) împreună cu patrupedul în parc, în situația în care este o rasă de câine ușor confundabilă cu rasele de câini agresivi și periculoși, aveți  în vedere urmatoarele:

Conform Art. 34 posesorii de animale de companie au următoarele obligații în timpul plimbării animalelor pe domeniul public:

  • să dețină asupra sa materialele necesare pentru curățarea locului și evacuarea dejecțiilor fiziologice (pungile de plastic sunt suficiente)
  • să dețină carnete de sanatate pentru acestea și vor asigura vaccinarea animalelor în conformitate cu normele sanitar-veterinare în vigoare
  • să nu permită accesul animalelor de companie în spațiile verzi din parcuri, grădini publice și cele aferente ansamblurilor de locuințe, în spațiile de joacă pentru copii, în magazine și piețe de desfacere a produselor agroalimentare

În Monitorul Oficial nr. 146 din 27 februarie 2014 a fost republicată OUG nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi. În cadrul acestui act normativ se arată următoarele:

  1. Art. 1 Prin câini periculoși se înțelege câinii aparținând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:
    • Categoria I: Câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
    • Categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.
  2. Art. 2 Prin câini agresivi se intelege:
    • orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private
    • orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop

Notă: Nu intră în categoria câinilor agresivi:

– orice câine care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel căine

– orice câine folosit de unitățile de poliție, de jandarmerie, de alte unități militare, de unitățile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecție și pază, care, aflându-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană

Pentru toți cei care au o rasă de câine care nu se încadrează in lista raselor de câini agresivi/periculoși însă au probleme cu organul legii sau vecini atotștiutori, sfatul meu este să dați un print la aceste două legi, copie dupa carnetul de sănătate și pedigree și totul va fi ok; plus că scapi de discuții care nu sunt necesare. Știu sună stupid și ușor incomod dar măcar eviți situațiile de contradicție cu Poliția Comunitară și Jandarmeria.

ÎN EVENTUALITATEA ÎN CARE TOTUȘI PRIMIȚI AMENDĂ, SEMNAȚI AMENDA IAR LA SECȚIUNEA MENȚIUNI SCRIEȚI URMĂTOARELE: “RASA CÂINELUI ESTE …….. ȘI CONFORM OUG 55/2002 NU FACE PARTE DIN CATEGORIA CÂINILOR PERICULOȘI SAU AGRESIVI”

EXEMPLU: Bull Terrier, Ciobănesc German, Doberman, Boxer, Bull Dog nu au nevoie de înregistrare la poliție și nici să mearga cu botniță la bot.

  • Legea 60/2003 – detalii aici
  • OUG 55/2002 – detalii aici

Cinci lucruri de ținut minte:

  1. Respectați legea!
  2. Câinii pot fi scutiți de purtatul botniței atunci când se atestă de către un medic veterinar că aceștia prezintă probleme respiratorii.
  3. Agenții de poliție nu au calificarea să diferențieze rasele canine dupa criteriul de agresivitate.
  4. Strângeți căcații animalului!
  5. ÎN EVENTUALITATEA ÎN CARE TOTUȘI PRIMIȚI AMENDĂ, SEMNAȚI AMENDA IAR LA SECȚIUNEA MENȚIUNI SCRIEȚI URMĂTOARELE: “RASA CÂINELUI ESTE …….. ȘI CONFORM OUG 55/2002 NU FACE PARTE DIN CATEGORIA CÂINILOR PERICULOȘI SAU AGRESIVI”

În concluzie, este obligatoriu ca toate animalele de companie să fie ținute în lesă și să aveți asupra voastră o pungă de plastic (cu care faceți dovada curățării dejecțiilor), carnetul de sănătate și dovada înregistrării în registrul de evidență a câinilor cu stăpân. NU ESTE OBLIGATORIU CA TOATE ANIMALELE DE COMPANIE SĂ POARTE BOTNIȚE, doar cele menționate la Art 1 lit a) si b).

Articole relaționate:

    • • Carantina în Otopeni, frecție la piciorul de lemn
      • • Declară-ți animalul de companie la recensământ
        • • Bătaie între polițiști și săteni în Sălaj, comuna Someș Odorhei

Filed Under: SOCIAL Tagged With: animale, caini, jandarmeria, legislatie, oug, parcuri, politia, politie

Cine scrie?

Andrei Bădescu | Owner @ breakfix.ro
Social Media: LinkedIn | Twitter | Facebook | Instagram

Previous Post: « NOD închiriază 30.000 mp în CTPark Bucharest West
Next Post: Cum contești o amendă primită pentru lipsă botniță câine »

Reader Interactions

Comments

  1. Andrei says

    October 29, 2018 at 20:11

    Salut! Foarte util articolul. Din păcate România e mult în urmă și la capitolul ăsta și nici autoritățile și nici cetățenii nu fac eforturi să schimbe ceva. Părerea mea e că fiecare stăpân de câine își cunoaște prietenul patruped și chiar dacă e blând sau agresiv, Bichon sau Mastiff, trebuie să respecte legea. Culmea, de cele mai multe ori, oamenii care au câini cu tente agresive sau regăsiți în legea respectivă, sunt responsabili și respectă legea. Pe când și parcul Tineretului și parcul IOR sunt pline de pensionari cu pechinezi, bichoni, maidanezi fără lesă care își fac nevoie peste tot și nu strânge nimeni după ei. Iar majoritatea nu sunt nici socializați cum trebuie, iar când văd un câine mai mare latră și fac ca toate cele. Trist e că lor nu le zice poliția locală nimic. Pe mine cu a mea vizsla mă întreabă de sănătate cel puțin o dată pe săptămână poliția locală în legătură cu câinele și trebuie să le explic faptul că nu e doberman și că chiar daca ar fi, nu face parte din categoriile de câini prevăzute în lege. Cel puțin în București, polițiștii locali sunt puțin mai prost pregătiți decât tomberoanele, plus că majoritatea au minim 50 de ani și principala lor ocupație e sa scrie amenzi( greșit, evident). Dar așa se întâmplă când primăria angajează pensionari pe post de poteră, le da 1000€ salariu să se plimbe cu mașina prin parc( eu credeam că nu au voie, dar aparent e greu sa te plimbi prin parc pe jos) iar de pensionarii nesimțiți nu se ia nimeni. Sunt multe probleme de rezolvat în țara asta, iar cea cu legea câinilor e una care afectează mai multă lume decât ar crede mulți. Dar până nu ne civilizăm ceva mai mult ca societate, nu se vor ameliora legile. Oricum nu le respectă decât cei care au bun simț. Păcat.
    Să vă bucurați de căței, oameni buni!

    Reply
    • bala nicoleta says

      January 15, 2019 at 13:13

      este cel mai ok comment din punctul meu de vedere !ar trebui sa avem un minim de respect fata de niste reguli,si indiferent de talia cainelui ,lesa !este acel obiect cu ajutorul caruia eviti multe incidente !am o catea care depaseste 15 kg,metis,nu ma incadrez la botnita ! nu este agresiva ! singura problema o avem cu bishonii plimbati fara lesa,! odata de abia am scos-o din gura a doua bishonite ! nu mi se pare normal ,atunci cand stii ca ai un caine cu astfel de apucaturi nu il plimbi fara lesa ! si ar mai fi multe de adaugat .

      Reply
  2. Emil says

    November 5, 2018 at 20:16

    Bună am și eu un câine rasa Husky alb am o întrebare sunt obligat sa îl țin doar în lesa, menționez are doar 8 luni, am o problema cu o vecina.O seară buna. Mulțumesc.

    Reply
    • Andrei Bădescu says

      November 6, 2018 at 00:18

      Salut! Nu, nu esti obligat sa poarte botnita.

      Reply
  3. Radut Mihaela says

    November 13, 2018 at 21:12

    Buna seara ! Am un bichon maltez pe care il plimb prin spatele blocului. De fiecare data am punguta dupa mine pentru a curata dupa el. De cateva saptamani un vecin arunca dupa mine cu diverse lovindu-ma in cap. Astazi mi-a recunoscut ca el a aruncat ca avertisment sa nu mai trec prin fata blocului lui. Daca eu am punga, nu-l intereseaza. Ce-i de facut in situatia asta ?

    Reply
    • Andrei Bădescu says

      November 13, 2018 at 22:40

      Buna Mihaela! Suni la politie, insa ai grija ca nu ai voie sa plimbi cainele in spatiile verzi care apartin de bloc.

      Reply
  4. jan says

    November 23, 2018 at 15:49

    OUG 55/2002 face distinctia intre caine periculos si caine agresiv.
    Cainele periculos e cel din rasele indicate in mod expres la art. 1.
    Cainele agresiv e orice caine, indiferent de rasa, care fara sa fi fie provocat musca sau ataca oameni/ animale.
    Poate sa fie si un Yorkie, daca e agresiv trebuie botnita.

    Reply
    • Andrei Bădescu says

      November 23, 2018 at 21:46

      Păi și cine a combătut asta?

      Reply
    • Ionut says

      February 23, 2020 at 00:41

      Salut am un anstaff și are 7 luni unde pot să-l plimb dacă io stau la bloc unde al duc sa facă nevoile a-mi poți da un sfat te rog

      Reply
  5. Mada says

    November 27, 2018 at 14:52

    Buna Andrei,

    Eu am un Bull Terrier, ca in poza de la inceputul postarii 🙂
    Vreau sa cred ca nu intra in categoria asta ..desi am unele dubii.
    Ma lamuresti tu? Mersi

    Reply
    • Andrei Bădescu says

      November 27, 2018 at 15:00

      Salut! BT nu intră în categoria câinilor periculoși, deci, by default, nu trebuie să poarte botniță. Dacă totuși, din varii motive, știi că are potențial de câine agresiv, atunci trebuie să poarte botniță, pentru siguranța celorlalți cât și a voastră.

      Reply
  6. Pavel Rodica says

    November 28, 2018 at 11:51

    Bună ziua.Dețin o femela din rasa rottweiler . Un domn polițist mi a spus ca trebuie înregistrată obligatoriu la asociația chinologica, e adevărat ?

    Reply
  7. Manuel says

    December 1, 2018 at 16:12

    Salut ,mă ocup cu câinii de 40 de ani adica de la 7 ani,dresaj ,coafor canin ,socializare.In primul rând în ord 55 este greșit numele unei rase :boerbull,care nu există,de fapt este boerboel și pocit numele rasei fila brasileiro fiind scris brazileiro.asta doar pt conformitate.rasa bully trebuie purtata cu botniță intrucat seamana morfologic cu rase de tipul 1.legea e total gresita pt că nu cuprinde rasele de caini de pază gen ciob german,malinois ,dobermann si presa canario rasă din care îmi voi lua un exemplar anul viitor.oricum 90%din oameni nu înteleg nimic d această lege cand e f simplu sa o citească scrieti pe google ord.55/2002 si citiți care știți să faceti asta, nu mai puneti intrebari stupide despre vijle si husky..etcîn rest sugerez persoanelor cu caini agresivi tineri să le confectioneze o botniță de pânză pana la varsta de aprox 6..7 luni pt a nu avea discutii cu militia sau pt a nu mai da inca odata bani pe o botnita mai mare.

    Reply
  8. Dorobantu says

    December 17, 2018 at 12:43

    Bună. Stau la casa cu curte comuna mi-am luat un pui Pitt Bull trebuie sa-l înregistrez la polițe având în vedere ca în curtea comuna locuiesc 2 familii care au 4 copiii.Mulțumesc.

    Reply
    • Andrei Bădescu says

      December 24, 2018 at 01:38

      E irelevant cu cine stai in curte. Ti-ai cumparat un caine care face parte din rasele agresivi, te duci la politie si il declari.

      Reply
  9. bala nicoleta says

    January 14, 2019 at 14:10

    Buna ziua ,

    in localitatea in care locuiesc ,municipiu !s a dat o HCL ….care printre alte obligatii ne cere : ;lesa si botnita la cainii de talie medie si mare !nu specifica nimic legat de rase ….deja o doamna care are labrador ! a fost oprita in timp ce se plimba noaptea ,si i s-a dat o instiintare ca trebuie sa respecte acest regulament ,,,,deci vorbim de labrador !

    Reply
    • Andrei Bădescu says

      January 14, 2019 at 21:53

      Asa este, HCL bate OUG.

      Reply
      • bala nicoleta says

        January 15, 2019 at 13:50

        sigur ?

        Reply
      • T says

        February 28, 2020 at 12:57

        Vă aflați într-o eroare. În ierarhia actelor normative din România nici o hotărăre emisă de o administrație publică centrală sau locală nu poate depăși prevederile unui act normativ superior (OUG în cazul discuției noastre). Orice act normativ inferior pe scara ierarhică are obligația să se încadreze întru totul în prevederile actelor normative superioare. Luați ca sfat de viitor. Nu dați răspunsuri punctuale celor care caută lămuriri. Aprofundați subiectul înainte de a da un răspuns.
        Pentru lămuriri aprofundate urmați link-ul următor:
        https://e-justice.europa.eu/content_member_state_law-6-ro-ro.do?member=1

        Reply
        • Andrei Bădescu says

          March 1, 2020 at 10:07

          Salut Constantin. Nu mă poziționez în expert juridic, informațiile dobândite sunt în baza documentării însă ce părere ai despre asta?

          In Brasov exista HCL 66/1999, modificata si republicată conform H.C.L. nr. 162/1999, H.C.L. nr. 247/2000, H.C.L. nr. 437/2001, H.C.L. nr. 460/2006, H.C.L. nr. 565/2006, iar ultima oara prin HCL 180/2011. Aceasta specifica in mod clar:

          Art. 7. a) În timpul plimbării câinilor pe domeniul public, aceştia vor fi purtaţi obligatoriu în lesă, indiferent de talie sau rasă. Câinii de talie mijlocie şi mare vor purta botniţă.

          Reply
          • T says

            March 2, 2020 at 09:38

            În cazul acestei hotărâri a Consiliului Local Brașov, Prefactura Brașov nu și-a făcut treaba în privința verficării legalității prevederilor acestei HCL în ce privește purterea botniței de către câini. Aici, această HCL trebuia să se încadreze în prevederile actului normativ superior (OUG 55/2002, republicată în 2014) în ce privește purtarea botniței de anumite rase (cele două grupe din OUG55/2002) și de către câinii considerați agresivi, așa cum definește agresivitatea amintita OUG. Nu este singurul caz de HCL nealiniat prevederilor actelor normative superioare. Se poate contesta în instanță cu succes.
            În privința obligativității purtării în lesă a tuturor câinilor, nu există nici un act normativ superior unei HCL care să prevadă acest fapt, prin urmare, HCL poate prevedea o astfel de normă. Corectă, dacă este să îmi exprim o părere personală.

  10. pop says

    January 16, 2019 at 10:46

    Multumesc pt. informatii … Am si eu o catelusa de ciobanesc german , cu pedigree , vaccinata la zi si care are 9 luni . Am iesit cu ea la plimbare , cu lesa pusa . La un moment dat ma intilnesc cu un MILITIAN de la noi din comuna . Ii dau BUNA ZIUA , asa cum se cuvine , iar el dovedind lipsa de bun simt si a celor 7 ani de acasa , in loc sa raspunda la salut , se ia de lipsa botnitei la ciine , sustinind ca-i obligatorie . Mentionez ca a mea catelusa nu-i agresiva si nu are treaba cu nimeni si , oricum , sint responsabil de ea . Acum , dupa ce v-am citit articolul , voi sti cu ce articol de lege ,, sa-i dau peste nas ,, .

    Reply
  11. Vârsta Anca says

    January 20, 2019 at 12:47

    Salut! Foarte interesant articolul tău! Mersi de informații! A mai întrebat cineva despre American Bully, unde s-ar încadra. Din câte știu eu, este o rasa independenta, proprie, nu este nicidecum “derivat” de American staffordshire terrier sau mai știu eu care. În Franța un american bully nu trebuie sa poarte botnita și nici nu este considerat câine agresiv, ci câine de show. Acum câinele este în România. Am sunat la politie sa întrebam unde se încadrează și ni s-a răspuns ca nu știu. Am rămas puțin șocați…. Nu știm ce sa facem. Veterinarul nostru a zis ca nu trebuie înregistrat apoi ca trebuie, nici ea nu știe exact. Problema este ca pedigree – ul câinelui este dubios, nu mai avem ce face ca tipul de la care l-am luat a murit… Deci avem un bully oarecum fără pedigree. Îl înregistrăm sau nu? Mersi frumos!

    Reply
    • Andrei Bădescu says

      January 21, 2019 at 00:48

      Bună Anca! Ce înseamnă pedigree dubios?

      Reply
    • Ati says

      February 5, 2019 at 22:59

      Bullyul nu trebuie inregistrat, nu intra in categoriile I si II.

      Reply
  12. Diana says

    February 5, 2019 at 15:27

    Buna am un Akita Inu Japonez si nu are nici un an si toate persoanele imi sar in cap sa ii pun botnita chiar daca el nu musca nu are treaba cu alte persoane sau alti cani si i-am cumparat botnita dar o tin la gat de forma adica nu i-o pun si la bot si sunt foarte multe persoane care imi spun ca o sa primesc amenda chiar as vrea sa stiu daca este necesar sa ii tin botnita la bot
    Multumesc frumos anticipat !

    Reply
    • Andrei Bădescu says

      February 6, 2019 at 00:09

      Atat timp cat nu Akita nu este listat la categoriile I si II, nu. Mare atentie totusi la potentialele HCL-uri pentru ca vin peste OUG.

      Reply
  13. Enache Gheorghe says

    March 31, 2019 at 16:49

    Buna, exista vre-o lege care sa reglementeze libertatea de miscare a cainelui la plimbare pe spatiu public? Mai precis, poate un catel metis sa alerge prin parc fara lesa, dar sub stricta supraveghere a detinatorului? Cum sa te joci cu un catel aflat in lesa?

    Reply
    • Andrei Bădescu says

      March 31, 2019 at 19:15

      Salut Gheorghe!

      Cred ca aceste 2 hotarari te pot ajuta.

    • Hotararea 75/1996 privind cresterea , intretinerea si circulatia animalelor in Bucuresti
    • Hotararea 243/2005 privind pastrarea curateniei Municipiului Bucuresti de catre posesorii de animale de companie.
    • Reply
  14. Moise says

    July 7, 2019 at 21:55

    Nu doar rasele specificate în ordonanță sunt periculoase, orice câine, chiar dacă nu e din acele rase, dacă atacă animale/oameni e considerat periculos !

    Reply
    • Andrei Bădescu says

      July 12, 2019 at 13:57

      Vă contraziceți cu cineva?

      Reply
  15. Monica says

    July 12, 2019 at 08:31

    Buna ziua! Ce poti face daca ai fost mușcat de un câine în tarcurile amenajate pentru caini? Câinii agresivi trebuie să fie ținuți cu botniță în tarcuri?

    Reply
    • Andrei Bădescu says

      July 12, 2019 at 13:56

      Un pic prea rezumată întrebarea, dar pe scurt, puteți face plângere la poliție.

      Reply
  16. Cristina beta says

    August 11, 2019 at 03:35

    Aștept și eu răspunsul la întrebarea legată de câinii periculoși și agresivi . Cum se procedează in țarcurile amenaje pentru căței cu aceste rase? Se poarta sau nu botnița? Prin țarc se subînțelege un spațiu public?

    Reply
    • Andrei Bădescu says

      August 11, 2019 at 09:30

      Salut! În țarcul amenajat pentru căței nu este nevoie să poarte botniță, cu toate că am văzut și câini cu botniță în țarc.

      Reply
  17. Simona says

    January 21, 2020 at 22:11

    Bună seara..shar pei este considerata rasa periculoasa??

    Reply
  18. Rox says

    February 22, 2020 at 15:56

    Ciobănescul de Bucovina se încadrează in OUG 55? 🧐 nu e caucazian

    Reply
    • Andrei Bădescu says

      February 22, 2020 at 19:04

      N-as putea sa-ti raspund insa trebuie tinut cont de faptul ca un HCL > OUG. Depinde de la oras la oras ce HCL-uri au fost publicate in completarea acestei legi.

      Reply
  19. Miha says

    June 3, 2020 at 21:33

    American Bully este considerata rasa periculoasa?

    Reply
  20. Vlad says

    June 18, 2020 at 11:41

    Si eu sunt curios daca American Bully intra sau nu sub incidenta legii. American Bully nu este recunoscut de asociația romana , am pedigree oferit de EBCK si are rasa inscrisa in carnet si pe cip. In plus Bandog nu ii o rasa recunoscuta de nici o asociatie si apare in lista.

    Reply
    • Andrei Bădescu says

      June 22, 2020 at 10:38

      E clar că există sughițuri în legislație. American Bully nu este recunoscut de Asociația Română ca rasă de sine stătătoare dar sigur este inclusă la altă rasă.

      Reply
  21. Andreea says

    June 22, 2020 at 20:51

    Buna ziua, unde găsesc secțiunea asta in OUG sau in alta parte “Câinii pot fi scutiți de purtatul botniței atunci când se atestă de către un medic veterinar că aceștia prezintă probleme respiratorii”?!
    Astăzi m-am contrazis cu un domn Polițist

    Reply
  22. Alex says

    August 2, 2020 at 19:06

    Ce am putea face cand un rottweiler are un stapan idiot care il plimba fara botnita si pe strada si in parc, nu aduna fecalele dupa el, cainele a mai sarit la copii si alti căței. Stapanul iti rade in nas.

    Reply
    • Andrei Bădescu says

      August 4, 2020 at 11:54

      Plangere la politie.

      Reply
  23. Cristina says

    August 30, 2020 at 14:23

    Buna ziua! Am un ciobanesc romanesc carpatin. El in momentul in care trece cineva pe strada latra si sare pe poarta. In ultumul timp se tot dau niste copii pe skateboard pe strada, iar cainele sare pe poarta si latra. Au zis parintii ca daca nu tin cainele legat depun plangere. Cainele este aproape tot timpul inchis in tarc. Eu cand il lasam liber nu treceau atunci copii, doar de o vreme. Poarta este inchisa foarte bine in asa fel incat nu poate iesi din curte, am inaltat gardul unde trebuia inaltat, iar la poarta avem 2 placi de avertizare pentru caini, mai avem si o femela de rottweiler. De sarit peste poarta nu sare, este destul de inalta . Stiu ca timpul de limitare a miscarii cainelui este de maxim 12 ore. Eu ii las liberi cand stiu ca nu umbla lumea prea mult pe strada, respectiv de la orele 18.00 pana la 21.00, mai devreme este prea cald si ii tin in tarc pentru ca au umbra si nu le e atata de cald. Mai tarziu nu ii las liberi pentru ca deranjeaza vecinii pe timpul noptii cum sar pe poarta. Cainii in momentul in care stau copii pe strada se agita foarte tare, ca sunt in tarc sau in curte, se incalzesc foarte tare cum fac galagie copii. Eu de stigat strig la ei sa inceteze, dar nu pot striga incontinuu la ei cat stau copii pe strada. Ei vin si dimineata, dar si seara si fac galagie, chiar daca strada este destul de lunga, mai mult in poarta noastra se aduna. Ce este de facut in aceasta situatie?

    Reply
    • Andrei Bădescu says

      August 31, 2020 at 08:55

      Buna! Vecinii iti impun sa tii cainele legat in curtea ta?

      Reply
      • Cristina says

        September 2, 2020 at 14:57

        Da, dar nu toti, doar un vecin care este la cateva case distanta, parintele a unuiia dintre copiii care se joaca pe aici. Si dansul mai vine la plimbare prin zona cu 2 catei, netinuti in lesa. Zicea ca le e frica sa nu sara peste gard cainele. Eu daca as sti ca poate sari peste gard nu l-as lasa prin curte, plus ca il si supraveghez.

        Reply
        • Andrei Bădescu says

          September 3, 2020 at 10:33

          Cristina, atat timp cat stii sigur ca al tau caine nu are cum sa sara gardul, acel vecin poate vorbi cat vrea; esti pe proprietatea ta si nu iti poate impune nimeni sa iti tii cainele inchis sau legat.

          Reply
          • Cristina says

            September 3, 2020 at 10:50

            Am inteles. Multumesc frumos ! O zi frumoasa !

  24. Edi says

    January 28, 2021 at 16:10

    Imi cer scuze, n-am citit toate comentariile. Daca a specificat altcineva, mea culpa. Dar legea pt cainii periculosi, etc a suferit modificari la finele lui 2019. In bine. Concret, doar niste rase au ramas acolo, in rest si-au dat seama ca orice caine are potentialul de a fi periculos/agresiv, asa ca a disparut expresia aia extrem de vaga. Iar singurii care pot certifica rasele sunt lucratorii specializati din cadrul M.I. Nu cei din patrula, nu cei de la circulatie si cu atat mai putin P.L

    Reply
  25. Struț Daniel says

    February 27, 2021 at 19:45

    Buna . Am achiziționat un cățel rasa Presa Canarii . Are 5 luni îl țin în curte . Doctorul veterinar mia zis că trebuie să îl declar la poliție. Mă ajută cineva cu ceva lămuriri ?

    Reply
    • Andrei Bădescu says

      February 27, 2021 at 20:16

      Salut Daniel! Dacă arunci un ochi aici, vei vedea că nu apare. Sfatul meu este să dai un email către poliție și să afli și poziția lor.

      Reply
  26. Hamham says

    April 17, 2021 at 05:05

    Bai prostule, art 6 alin 4 din OUG specifica și ciobăneștii germani ( și alte rase ) la obligativitatea purtării botniței.

    Daca dai sfaturi, măcar informeaza-te înainte

    Reply
    • Andrei Bădescu says

      April 17, 2021 at 22:54

      (4) Accesul câinilor prevăzuți la art. 1 lit. b), precum și al exemplarelor cu potențial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum și în părțile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în lesă de către o persoană care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 3 alin. (1). În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor prevăzuți în prezentul alineat este permis fără botniță și fără lesă.

      b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

      Sa stii ca poti folosi si nume si adresa de email reale, nu sta nimeni sa-si bata capul cu un neica nimeni de pe internet.

      Reply
« Older Comments

Politică de comentarii: Gândește înainte să "vorbești". Șterg orice comentariu fără bun simț și în special care strică chi-ul altora.

Trackbacks

  1. Cum contești o amendă primită pentru lipsă botniță câine » SOCIAL » breakfix.ro says:
    November 25, 2022 at 01:40

    […] ieri despre drepturile și obligațiile unui deținător de câine și care sunt acele rase care trebuie să poarte botniță în locuri […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primary Sidebar

📩 ABONEAZĂ-TE

NOTĂ: Nu fac spam, promit :)

📋 ARTICOLE RECENTE

Taxe și Impozite Sector 6 dovediți de o adresă pe o factură

Cum adaugi Roborock în Home Assistant

Plan alimentar sala

Meniu alimentar + plan de antrenament pentru slăbit generat de inteligența artificială

⭐ ULTIMELE REVIEWURI

Aer conditionat Romstal Habitat (Midea)

Părere aer condiționat Romstal Habitat (Midea) după un an

Imprimanta multifunctionala 3in1 Canon Pixma G3411

Review: imprimantă multifuncțională Canon Pixma G3411

Tren Aeroport Otopeni Gara de Nord

Am fost cu trenul de la Otopeni la Gara de Nord

Footer

📧 CONTACT

contact [at] breakfix.ro

Social Media: LinkedIn | Twitter | Facebook | Instagram  | YouTube

👊 SUSȚIN

  • VENI, VITI, AUDITI
  • IT Life Club
  • AMPEER

⚠️ LEGAL

Creative Commons License
Reproducerea textelor și a imaginilor ce-mi aparțin este posibilă numai în sistem Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Politică de confidențialitate | Politică Cookies

Copyright © 2023 · Genesis Framework · WordPress · Powered by Synology · Log in