Poliție, câini (ne)periculoși, o botniță, o lege și o OUG

Andrei Bădescu

Updated on:

4 minutes

Pentru toți cei care au avut probleme cu poliția din cauza câinelui, aceste legi vă pot scoate din încurcătură atunci când organul de poliție caută motiv de harță în necunoștință de cauză. Nu de puține ori am auzit diverși posesori de câini care se plângeau de faptul că Poliția Comunitară împreuna cu Jandarmeria dădeau amenzi în stânga și în dreapta fără să cunoască rasele de câini și încadrarea acestora.

Nu subestimați puterea și răutatea proștilor (civili sau organele statului) din ziua de azi.

Pentru a sta liniștit(ă) împreună cu patrupedul în parc, în situația în care este o rasă de câine ușor confundabilă cu rasele de câini agresivi și periculoși, aveți  în vedere urmatoarele:

Conform Art. 34 posesorii de animale de companie au următoarele obligații în timpul plimbării animalelor pe domeniul public:

 • să dețină asupra sa materialele necesare pentru curățarea locului și evacuarea dejecțiilor fiziologice (pungile de plastic sunt suficiente)
 • să dețină carnete de sanatate pentru acestea și vor asigura vaccinarea animalelor în conformitate cu normele sanitar-veterinare în vigoare
 • să nu permită accesul animalelor de companie în spațiile verzi din parcuri, grădini publice și cele aferente ansamblurilor de locuințe, în spațiile de joacă pentru copii, în magazine și piețe de desfacere a produselor agroalimentare

În Monitorul Oficial nr. 146 din 27 februarie 2014 a fost republicată OUG nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi. În cadrul acestui act normativ se arată următoarele:

 1. Art. 1 Prin câini periculoși se înțelege câinii aparținând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:
  • Categoria I: Câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
  • Categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.
 2. Art. 2 Prin câini agresivi se intelege:
  • orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private
  • orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop

Notă: Nu intră în categoria câinilor agresivi:

– orice câine care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel căine

– orice câine folosit de unitățile de poliție, de jandarmerie, de alte unități militare, de unitățile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecție și pază, care, aflându-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană

Pentru toți cei care au o rasă de câine care nu se încadrează in lista raselor de câini agresivi/periculoși însă au probleme cu organul legii sau vecini atotștiutori, sfatul meu este să dați un print la aceste două legi, copie dupa carnetul de sănătate și pedigree și totul va fi ok; plus că scapi de discuții care nu sunt necesare. Știu sună stupid și ușor incomod dar măcar eviți situațiile de contradicție cu Poliția Comunitară și Jandarmeria.

ÎN EVENTUALITATEA ÎN CARE TOTUȘI PRIMIȚI AMENDĂ, SEMNAȚI AMENDA IAR LA SECȚIUNEA MENȚIUNI SCRIEȚI URMĂTOARELE: “RASA CÂINELUI ESTE …….. ȘI CONFORM OUG 55/2002 NU FACE PARTE DIN CATEGORIA CÂINILOR PERICULOȘI SAU AGRESIVI”

EXEMPLU: Bull Terrier, Ciobănesc German, Doberman, Boxer, Bull Dog nu au nevoie de înregistrare la poliție și nici să mearga cu botniță la bot.

 • Legea 60/2003 – detalii aici
 • OUG 55/2002 – detalii aici

Cinci lucruri de ținut minte:

 1. Respectați legea!
 2. Câinii pot fi scutiți de purtatul botniței atunci când se atestă de către un medic veterinar că aceștia prezintă probleme respiratorii.
 3. Agenții de poliție nu au calificarea să diferențieze rasele canine dupa criteriul de agresivitate.
 4. Strângeți căcații animalului!
 5. ÎN EVENTUALITATEA ÎN CARE TOTUȘI PRIMIȚI AMENDĂ, SEMNAȚI AMENDA IAR LA SECȚIUNEA MENȚIUNI SCRIEȚI URMĂTOARELE: “RASA CÂINELUI ESTE …….. ȘI CONFORM OUG 55/2002 NU FACE PARTE DIN CATEGORIA CÂINILOR PERICULOȘI SAU AGRESIVI”

În concluzie, este obligatoriu ca toate animalele de companie să fie ținute în lesă și să aveți asupra voastră o pungă de plastic (cu care faceți dovada curățării dejecțiilor), carnetul de sănătate și dovada înregistrării în registrul de evidență a câinilor cu stăpân. NU ESTE OBLIGATORIU CA TOATE ANIMALELE DE COMPANIE SĂ POARTE BOTNIȚE, doar cele menționate la Art 1 lit a) si b).

118 thoughts on “Poliție, câini (ne)periculoși, o botniță, o lege și o OUG”

 1. Salut! Foarte util articolul. Din păcate România e mult în urmă și la capitolul ăsta și nici autoritățile și nici cetățenii nu fac eforturi să schimbe ceva. Părerea mea e că fiecare stăpân de câine își cunoaște prietenul patruped și chiar dacă e blând sau agresiv, Bichon sau Mastiff, trebuie să respecte legea. Culmea, de cele mai multe ori, oamenii care au câini cu tente agresive sau regăsiți în legea respectivă, sunt responsabili și respectă legea. Pe când și parcul Tineretului și parcul IOR sunt pline de pensionari cu pechinezi, bichoni, maidanezi fără lesă care își fac nevoie peste tot și nu strânge nimeni după ei. Iar majoritatea nu sunt nici socializați cum trebuie, iar când văd un câine mai mare latră și fac ca toate cele. Trist e că lor nu le zice poliția locală nimic. Pe mine cu a mea vizsla mă întreabă de sănătate cel puțin o dată pe săptămână poliția locală în legătură cu câinele și trebuie să le explic faptul că nu e doberman și că chiar daca ar fi, nu face parte din categoriile de câini prevăzute în lege. Cel puțin în București, polițiștii locali sunt puțin mai prost pregătiți decât tomberoanele, plus că majoritatea au minim 50 de ani și principala lor ocupație e sa scrie amenzi( greșit, evident). Dar așa se întâmplă când primăria angajează pensionari pe post de poteră, le da 1000€ salariu să se plimbe cu mașina prin parc( eu credeam că nu au voie, dar aparent e greu sa te plimbi prin parc pe jos) iar de pensionarii nesimțiți nu se ia nimeni. Sunt multe probleme de rezolvat în țara asta, iar cea cu legea câinilor e una care afectează mai multă lume decât ar crede mulți. Dar până nu ne civilizăm ceva mai mult ca societate, nu se vor ameliora legile. Oricum nu le respectă decât cei care au bun simț. Păcat.
  Să vă bucurați de căței, oameni buni!

  Reply
  • este cel mai ok comment din punctul meu de vedere !ar trebui sa avem un minim de respect fata de niste reguli,si indiferent de talia cainelui ,lesa !este acel obiect cu ajutorul caruia eviti multe incidente !am o catea care depaseste 15 kg,metis,nu ma incadrez la botnita ! nu este agresiva ! singura problema o avem cu bishonii plimbati fara lesa,! odata de abia am scos-o din gura a doua bishonite ! nu mi se pare normal ,atunci cand stii ca ai un caine cu astfel de apucaturi nu il plimbi fara lesa ! si ar mai fi multe de adaugat .

   Reply
 2. Bună am și eu un câine rasa Husky alb am o întrebare sunt obligat sa îl țin doar în lesa, menționez are doar 8 luni, am o problema cu o vecina.O seară buna. Mulțumesc.

  Reply
 3. Buna seara ! Am un bichon maltez pe care il plimb prin spatele blocului. De fiecare data am punguta dupa mine pentru a curata dupa el. De cateva saptamani un vecin arunca dupa mine cu diverse lovindu-ma in cap. Astazi mi-a recunoscut ca el a aruncat ca avertisment sa nu mai trec prin fata blocului lui. Daca eu am punga, nu-l intereseaza. Ce-i de facut in situatia asta ?

  Reply
 4. OUG 55/2002 face distinctia intre caine periculos si caine agresiv.
  Cainele periculos e cel din rasele indicate in mod expres la art. 1.
  Cainele agresiv e orice caine, indiferent de rasa, care fara sa fi fie provocat musca sau ataca oameni/ animale.
  Poate sa fie si un Yorkie, daca e agresiv trebuie botnita.

  Reply
 5. Buna Andrei,

  Eu am un Bull Terrier, ca in poza de la inceputul postarii 🙂
  Vreau sa cred ca nu intra in categoria asta ..desi am unele dubii.
  Ma lamuresti tu? Mersi

  Reply
  • Salut! BT nu intră în categoria câinilor periculoși, deci, by default, nu trebuie să poarte botniță. Dacă totuși, din varii motive, știi că are potențial de câine agresiv, atunci trebuie să poarte botniță, pentru siguranța celorlalți cât și a voastră.

   Reply
 6. Salut ,mă ocup cu câinii de 40 de ani adica de la 7 ani,dresaj ,coafor canin ,socializare.In primul rând în ord 55 este greșit numele unei rase :boerbull,care nu există,de fapt este boerboel și pocit numele rasei fila brasileiro fiind scris brazileiro.asta doar pt conformitate.rasa bully trebuie purtata cu botniță intrucat seamana morfologic cu rase de tipul 1.legea e total gresita pt că nu cuprinde rasele de caini de pază gen ciob german,malinois ,dobermann si presa canario rasă din care îmi voi lua un exemplar anul viitor.oricum 90%din oameni nu înteleg nimic d această lege cand e f simplu sa o citească scrieti pe google ord.55/2002 si citiți care știți să faceti asta, nu mai puneti intrebari stupide despre vijle si husky..etcîn rest sugerez persoanelor cu caini agresivi tineri să le confectioneze o botniță de pânză pana la varsta de aprox 6..7 luni pt a nu avea discutii cu militia sau pt a nu mai da inca odata bani pe o botnita mai mare.

  Reply
 7. Bună. Stau la casa cu curte comuna mi-am luat un pui Pitt Bull trebuie sa-l înregistrez la polițe având în vedere ca în curtea comuna locuiesc 2 familii care au 4 copiii.Mulțumesc.

  Reply
 8. Buna ziua ,

  in localitatea in care locuiesc ,municipiu !s a dat o HCL ….care printre alte obligatii ne cere : ;lesa si botnita la cainii de talie medie si mare !nu specifica nimic legat de rase ….deja o doamna care are labrador ! a fost oprita in timp ce se plimba noaptea ,si i s-a dat o instiintare ca trebuie sa respecte acest regulament ,,,,deci vorbim de labrador !

  Reply
   • Vă aflați într-o eroare. În ierarhia actelor normative din România nici o hotărăre emisă de o administrație publică centrală sau locală nu poate depăși prevederile unui act normativ superior (OUG în cazul discuției noastre). Orice act normativ inferior pe scara ierarhică are obligația să se încadreze întru totul în prevederile actelor normative superioare. Luați ca sfat de viitor. Nu dați răspunsuri punctuale celor care caută lămuriri. Aprofundați subiectul înainte de a da un răspuns.
    Pentru lămuriri aprofundate urmați link-ul următor:
    https://e-justice.europa.eu/content_member_state_law-6-ro-ro.do?member=1

    Reply
    • Salut Constantin. Nu mă poziționez în expert juridic, informațiile dobândite sunt în baza documentării însă ce părere ai despre asta?

     In Brasov exista HCL 66/1999, modificata si republicată conform H.C.L. nr. 162/1999, H.C.L. nr. 247/2000, H.C.L. nr. 437/2001, H.C.L. nr. 460/2006, H.C.L. nr. 565/2006, iar ultima oara prin HCL 180/2011. Aceasta specifica in mod clar:

     Art. 7. a) În timpul plimbării câinilor pe domeniul public, aceştia vor fi purtaţi obligatoriu în lesă, indiferent de talie sau rasă. Câinii de talie mijlocie şi mare vor purta botniţă.

     Reply
     • În cazul acestei hotărâri a Consiliului Local Brașov, Prefactura Brașov nu și-a făcut treaba în privința verficării legalității prevederilor acestei HCL în ce privește purterea botniței de către câini. Aici, această HCL trebuia să se încadreze în prevederile actului normativ superior (OUG 55/2002, republicată în 2014) în ce privește purtarea botniței de anumite rase (cele două grupe din OUG55/2002) și de către câinii considerați agresivi, așa cum definește agresivitatea amintita OUG. Nu este singurul caz de HCL nealiniat prevederilor actelor normative superioare. Se poate contesta în instanță cu succes.
      În privința obligativității purtării în lesă a tuturor câinilor, nu există nici un act normativ superior unei HCL care să prevadă acest fapt, prin urmare, HCL poate prevedea o astfel de normă. Corectă, dacă este să îmi exprim o părere personală.

 9. Multumesc pt. informatii … Am si eu o catelusa de ciobanesc german , cu pedigree , vaccinata la zi si care are 9 luni . Am iesit cu ea la plimbare , cu lesa pusa . La un moment dat ma intilnesc cu un MILITIAN de la noi din comuna . Ii dau BUNA ZIUA , asa cum se cuvine , iar el dovedind lipsa de bun simt si a celor 7 ani de acasa , in loc sa raspunda la salut , se ia de lipsa botnitei la ciine , sustinind ca-i obligatorie . Mentionez ca a mea catelusa nu-i agresiva si nu are treaba cu nimeni si , oricum , sint responsabil de ea . Acum , dupa ce v-am citit articolul , voi sti cu ce articol de lege ,, sa-i dau peste nas ,, .

  Reply
 10. Salut! Foarte interesant articolul tău! Mersi de informații! A mai întrebat cineva despre American Bully, unde s-ar încadra. Din câte știu eu, este o rasa independenta, proprie, nu este nicidecum “derivat” de American staffordshire terrier sau mai știu eu care. În Franța un american bully nu trebuie sa poarte botnita și nici nu este considerat câine agresiv, ci câine de show. Acum câinele este în România. Am sunat la politie sa întrebam unde se încadrează și ni s-a răspuns ca nu știu. Am rămas puțin șocați…. Nu știm ce sa facem. Veterinarul nostru a zis ca nu trebuie înregistrat apoi ca trebuie, nici ea nu știe exact. Problema este ca pedigree – ul câinelui este dubios, nu mai avem ce face ca tipul de la care l-am luat a murit… Deci avem un bully oarecum fără pedigree. Îl înregistrăm sau nu? Mersi frumos!

  Reply
 11. Buna am un Akita Inu Japonez si nu are nici un an si toate persoanele imi sar in cap sa ii pun botnita chiar daca el nu musca nu are treaba cu alte persoane sau alti cani si i-am cumparat botnita dar o tin la gat de forma adica nu i-o pun si la bot si sunt foarte multe persoane care imi spun ca o sa primesc amenda chiar as vrea sa stiu daca este necesar sa ii tin botnita la bot
  Multumesc frumos anticipat !

  Reply
 12. Buna, exista vre-o lege care sa reglementeze libertatea de miscare a cainelui la plimbare pe spatiu public? Mai precis, poate un catel metis sa alerge prin parc fara lesa, dar sub stricta supraveghere a detinatorului? Cum sa te joci cu un catel aflat in lesa?

  Reply
  • Salut Gheorghe!

   Cred ca aceste 2 hotarari te pot ajuta.

  • Hotararea 75/1996 privind cresterea , intretinerea si circulatia animalelor in Bucuresti
  • Hotararea 243/2005 privind pastrarea curateniei Municipiului Bucuresti de catre posesorii de animale de companie.
  • Reply
 13. Nu doar rasele specificate în ordonanță sunt periculoase, orice câine, chiar dacă nu e din acele rase, dacă atacă animale/oameni e considerat periculos !

  Reply
 14. Buna ziua! Ce poti face daca ai fost mușcat de un câine în tarcurile amenajate pentru caini? Câinii agresivi trebuie să fie ținuți cu botniță în tarcuri?

  Reply
 15. Aștept și eu răspunsul la întrebarea legată de câinii periculoși și agresivi . Cum se procedează in țarcurile amenaje pentru căței cu aceste rase? Se poarta sau nu botnița? Prin țarc se subînțelege un spațiu public?

  Reply
 16. Si eu sunt curios daca American Bully intra sau nu sub incidenta legii. American Bully nu este recunoscut de asociația romana , am pedigree oferit de EBCK si are rasa inscrisa in carnet si pe cip. In plus Bandog nu ii o rasa recunoscuta de nici o asociatie si apare in lista.

  Reply
 17. Buna ziua, unde găsesc secțiunea asta in OUG sau in alta parte “Câinii pot fi scutiți de purtatul botniței atunci când se atestă de către un medic veterinar că aceștia prezintă probleme respiratorii”?!
  Astăzi m-am contrazis cu un domn Polițist

  Reply
 18. Ce am putea face cand un rottweiler are un stapan idiot care il plimba fara botnita si pe strada si in parc, nu aduna fecalele dupa el, cainele a mai sarit la copii si alti căței. Stapanul iti rade in nas.

  Reply
 19. Buna ziua! Am un ciobanesc romanesc carpatin. El in momentul in care trece cineva pe strada latra si sare pe poarta. In ultumul timp se tot dau niste copii pe skateboard pe strada, iar cainele sare pe poarta si latra. Au zis parintii ca daca nu tin cainele legat depun plangere. Cainele este aproape tot timpul inchis in tarc. Eu cand il lasam liber nu treceau atunci copii, doar de o vreme. Poarta este inchisa foarte bine in asa fel incat nu poate iesi din curte, am inaltat gardul unde trebuia inaltat, iar la poarta avem 2 placi de avertizare pentru caini, mai avem si o femela de rottweiler. De sarit peste poarta nu sare, este destul de inalta . Stiu ca timpul de limitare a miscarii cainelui este de maxim 12 ore. Eu ii las liberi cand stiu ca nu umbla lumea prea mult pe strada, respectiv de la orele 18.00 pana la 21.00, mai devreme este prea cald si ii tin in tarc pentru ca au umbra si nu le e atata de cald. Mai tarziu nu ii las liberi pentru ca deranjeaza vecinii pe timpul noptii cum sar pe poarta. Cainii in momentul in care stau copii pe strada se agita foarte tare, ca sunt in tarc sau in curte, se incalzesc foarte tare cum fac galagie copii. Eu de stigat strig la ei sa inceteze, dar nu pot striga incontinuu la ei cat stau copii pe strada. Ei vin si dimineata, dar si seara si fac galagie, chiar daca strada este destul de lunga, mai mult in poarta noastra se aduna. Ce este de facut in aceasta situatie?

  Reply
   • Da, dar nu toti, doar un vecin care este la cateva case distanta, parintele a unuiia dintre copiii care se joaca pe aici. Si dansul mai vine la plimbare prin zona cu 2 catei, netinuti in lesa. Zicea ca le e frica sa nu sara peste gard cainele. Eu daca as sti ca poate sari peste gard nu l-as lasa prin curte, plus ca il si supraveghez.

    Reply
 20. Imi cer scuze, n-am citit toate comentariile. Daca a specificat altcineva, mea culpa. Dar legea pt cainii periculosi, etc a suferit modificari la finele lui 2019. In bine. Concret, doar niste rase au ramas acolo, in rest si-au dat seama ca orice caine are potentialul de a fi periculos/agresiv, asa ca a disparut expresia aia extrem de vaga. Iar singurii care pot certifica rasele sunt lucratorii specializati din cadrul M.I. Nu cei din patrula, nu cei de la circulatie si cu atat mai putin P.L

  Reply
 21. Buna . Am achiziționat un cățel rasa Presa Canarii . Are 5 luni îl țin în curte . Doctorul veterinar mia zis că trebuie să îl declar la poliție. Mă ajută cineva cu ceva lămuriri ?

  Reply
 22. Bai prostule, art 6 alin 4 din OUG specifica și ciobăneștii germani ( și alte rase ) la obligativitatea purtării botniței.

  Daca dai sfaturi, măcar informeaza-te înainte

  Reply
  • (4) Accesul câinilor prevăzuți la art. 1 lit. b), precum și al exemplarelor cu potențial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum și în părțile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în lesă de către o persoană care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 3 alin. (1). În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor prevăzuți în prezentul alineat este permis fără botniță și fără lesă.

   b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

   Sa stii ca poti folosi si nume si adresa de email reale, nu sta nimeni sa-si bata capul cu un neica nimeni de pe internet.

   Reply
 23. Foarte util articolul! Mulțumim!
  Dar ce putem face atunci când vecinii se iau de noi aiurea pe strada pt simplul fapt ca plimbam un cățel?

  Am 2 catei, talie mica Yorkue si metis talie medie. Sunt mereu in lese, sunt educați si adun întotdeauna după ei.

  Pățesc des însă, sa fiu luată la rost aiurea in drum sa nu mai trec pe strada cu cateii. Nu, nu le dau voie pe spațiile verzi, si nici in locuri amenajate ( Pt copii sau intrări in bloc) . Acolo unde locuiesc eu, sunt 2 străzi “private” unde este pusa bariera, dar care aparțin mai multor blocuri si case.

  Pentru a ajunge in parcul in care au voie si câinii, am opțiunea de a merge pe sosea printre mașini sau de a trece pe aceste 2 străzi unde nu este circulație așa mare. Si exista si trotuare. Am oare voie sa trec pe acolo totuși?

  Sa spun sincer, mi-e frica sa umblu printre mașini pe o sosea îngusta. E însă tare neplăcut sa iasa 100kg de bărbat sa urle la tine in strada sa nu mai treci pe acolo cu câinele ca e strada lui si nu ai voie, asta in condițiile in care tu ești oricum cu punga plină de ejectii in mana pe care o cari frumos după tine pana in parc ca tomberoane nu găsești nicăieri.
  Si asta nu e un caz izolat, si nu a fost o singura persoana. Mi s-a întâmplat de multe ori de 2 ani de când locuiesc aici. Pe lângă obligații, mai avem si noi vreo liberatate si vreun drept sau trebuie sa depindem de bunătatea sufleteasca a romanilor?

  Reply
  • Orice pădure are uscăciune, deci nah, evităm uscăciunea. Bineînțeles că aveți voie sa mergeți pe trotuar, este loc public. Atât timp cât strângeți după căței totul este ok.

   Reply
 24. 4) Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. b), precum şi al câinilor din rasele Ciobănesc Belgian Malinois, Ciobănesc German, Dobermann, Presa Canario, Ciobănesc de Asia Centrală Komondor, Kuvasz, Schnauzer Uriaş şi metişii lor în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1). În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor prevăzuţi în prezentul alineat este permis fără botniţă şi fără lesă.

  Reply

Leave a Comment