Țeapă (scam) pe OLX – II

Andrei Bădescu

2 minutes
olx-scam-phishing

Vorbeam acum un an despre o nouă țeapă apărută pe OLX; ei bine, la un an distanță, a apărut o versiune updatată. Între timp, s-au trezit și cei de la OLX și au realizat că au o problemă cu acest gen de țeapă, sau phishing depinde cum vreți să o numiți. Ea de fapt este scam + phishing.

Ca și anul trecut, băieții țintesc serviciul de Livrare OLX ca story line și îi dau ei un suflu nou. Pe scurt, cum zic băieții de pe strasse, cardeală, superlativul la mangleală.

Oamenii te vor contacta fie pe OLX, fie prin WhatsApp; în ultima vreme, folosesc WhatsApp, probabil că le este mai facil să mențină comunicarea cu mai mulți deodată. Te vor contacta cu numere de diverse țări, inclusiv România și îți vor pune câteva întrebări despre produs dar și dacă trimiteți prin curier; unii menționează ca serviciu Livrare OLX, alții nu.

Doar astăzi m-au contactat 3; 2 dintre ei cu număr de România (+40 721 976 383 și +40 729 536 920), iar al treilea cu număr de Rusia (+7 906 165-60-98)

În principiu, îi miroși imediat. Folosesc Google Translate și mai devreme sau mai târziu, traducerea va da greș și vor semnaliza că sunt lupi, paznici la oi în conversație 🙂

O dată ce le spui da, îți vor trimite un link pe care vei găsi o clona aproape perfectă a OLX împreună cu produsul pe care îl ai la vânzare unde și se vor cere datele de card (nume, prenume, număr card, data expirării, CVC (CVV2) și soldul din cont. Pentru curioși, puteți detona un link de genul sau oricare altul care pare dubios pe app.any.run și să vedeți exact care este treaba cu el.

Mesajul rămâne același. Nu plecați pe fentă. Este o simplă campanie de scam + phishing lansată probabil de acei prinți nigerieni cu moșteniri imense.

sursă featured photo

8 thoughts on “Țeapă (scam) pe OLX – II”

  • L**** A****** C*****, din Mangalia, str. *********, tepar, activeaza pe olx cu nick-nameul Razvan. Inseala vanzand electronice defecte. Se afiseaza cu nr. de tel. 07********.

   [edit]: Din păcate, nu se pot publica date personale, e împotriva GDPR; de asemenea, nu pot proba cele spuse de tine.

   Reply
 1. Buna! Daca accesezi link-ul, exista pericolul sa intre pe telefon, sa hackuiasca aplicatiile de banking? Multumesc!

  Reply
 2. Astazi mi s-a intamplat si mie. Norocul meu: 1) nu primeam SMSul de confirmare si am sunat imediat la ING sa intreb daca incasarea se vede in cont :))) (eu naiva)
  si 2) aveam sub 300lei bani in contul curent, se pare ca 300 lei este suma minima ceruta de cei care fraudeaza: “Bună. Pentru a obține fonduri, trebuie să aveți cel puțin 300 lei în soldul cardului dvs. bancar. Vă rugăm să completați soldul, sau de a folosi un alt card bancar.”

  Cu toate ca lucrez in IT si de obicei sunt foarte atenta la fraude pe net, acum nu mi s-a parut nimic suspect. Cel mai important inainte de un transfer sau o incasare este sa verificam in primul rand ce inseamna Livrare OLX.

  Reply

Leave a Comment