Țeapă (scam) pe OLX

Andrei Bădescu

Updated on:

4 minutes
scam-olx

Ocazional, mai trec prin chestiile care stau degeaba prin casă și le listez pe OLX, poate mai eliberez din spațiu și aduc niște bani pentru wishlist-ul curent. În momentul de față, printre altele am la vânzare un Macbook Pro 13” 2015 și trecând prin mesajele primite, am observat o groază de mesaje de la useri dubioși, cu o limbă română generată de Google Translate și cu un iz puternic de țeapă (scam). Această noua metodă de țeapă (scam) pe OLX nu este prezentă doar în România, ci în toate țările în care OLX activează. Ideea acestei fraude de pe OLX este simplă; un om devine suspicios când trebuie să trimită banii în avans, dar joacă sârba în casă și pune tacâmurile alea bune pe masă dacă îi spune cineva că îi trimite banii în “avans” pe produs.

Dacă acum 10 ani, țepele pe site-urile de vânzări se axau pe cerut bani în avans și nemaitrimițând produsul, situația este inversă în cazul de față. “Cumpărătorul” se arată interesat de produs, cere vânzătorului toate detaliile bancare pentru un transfer internațional, iar ulterior îi trimite un mail fals de la o bancă din UK cum că persoana X a trimis suma de bani Y pentru persoana Z iar pentru a se elibera banii în cont, tot ce este nevoie ar fi o dovadă cum că vânzătorul a trimis produsul către cumpărător (de cele mai multe ori, o poza a AWB-ului).

Transferurile bancare de tip ESCROW[ref]Escrow – Contul Escrow este un depozit colateral care are ca si scop principal protejarea participantilor la tranzactii comerciale. Astfel, persoanele fizice sau juridice angajate in contracte sau acte comerciale. Principala caracteristica a contului escrow este ca permite depunerea sumelor in favoarea beneficiarului, insa ridicarea acestora este conditionata de indeplinirea unor conditii contractuale.[/ref] nu se fac atât de ușor, în 2 timpi și 3 mișcări. Spre exemplu, la BCR este nevoie să te prezinți în bancă.

Unii dintre ei, dacă nu le răspunzi pe OLX, sunt destul de insistenți; îți iau numărul de telefon de pe OLX și te caută pe WhatsApp.

Cu unul dintre ei am zis să-mi pierd timpul câteva minute și i-am făcut jocul până la un punct.

Nr. de telefon: +44 7451 245804

Discuția decurge în felul următor: el ți-a văzut anunțul pe OLX și este interesat să cumpere produsul. Ca să fie mai “de încredere” îți spune și că acoperă el costurile de transport până în țara de unde este el (99% din cazuri, UK) și trimite și banii în avans.

La câteva minute după ce “trimite” banii, te va anunța faptul că ar trebui să primești un email în inbox, dar nu ar strica să arunci un ochi și în folderul spam.

Conținutul emailui este ceva de genul:

Current status: APPROVED TRANSFER
Please Read Carefully:The total amount above has been deducted from CONAN BOND account ,To this effect he or she has no right to withdraw or claim money back and fund will be credited into your account immediately the shipment is confirmed from you. Get back to us with the shipping tracking or reference number for verification proposes, Once shipment tracking code have been verified money will be credited into your Bank account immediately. Do not provide the buyer with the shipment tracking code until we credit your account. Mail the shipment tracking code to our customer care only at : [email protected]

Important Note: We have confirmed and verified the postage address provided by CONAN BOND, please send the item to the above address only for transaction to be Valid. For any questions Regarding this transfer, contact us [email protected]
I-am trimis tipului o copie după chitanța de la Poștă, dar am rugat-o pe doamna de acolo să amîne expedierea pînă cînd confirm primirea banilor așa că risc doar să pierd 40 lei, costul expedierii.https://www.scamwarners.com//forum/viewtopic.php?f=6&t=164584

Pe scurt, situația este simplă. Orice user de pe OLX cu un nume ciudat (ex. john-324, cobja.1.56, silvamarcojas, cristoforfelix, etc.) care îți trimite mesaj privat într-o română de baltă cum că să îi trimiți poză și prețul final fie la o anume adresă de email fie pe WhatsApp la un număr din afara țării, este 99.99% ȚEAPĂ și il poți șterge cu succes.

De asemenea, dacă vrei, poți raporta contul pe OLX. În cazul în care ai fost înșelat, cei de la OLX te sfătuiesc să urmezi pașii aceștia. Sfatul meu dacă ai fost păcălit prin metoda mai sus menționată este să te obișnuiești cu ideea de țeapă.

Leave a Comment