Cum este când ajungi la spitalul modular COVID-19 Chitila

Andrei Bădescu

Updated on:

3 minutes
spital-modular-covid-19-chitila

Un prieten bun de ai mei, este infectat cu SARS-COV2 de aproximativ 10 zile și se tratează acasă. Are o formă relativ ușoară a bolii COVID-19 însă au fost și câteva momente mai neplăcute pe durata celor de 10 zile.

În urmă cu 3 zile, a sunat la 112 la sfatul doctorului de familie, pentru a fi luat la spital pentru o verificare amănunțită (radiografie, CT și analize de sânge). După câteva ore, în jurul orei 21:00, a fost preluat de un Duster de Pompieri și dus la Matei Balș[ref]Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș – Strada Dr. Calistrat Grozovici 1, București 021105, Telefon021 201 0980[/ref]. Acolo, după ce a stat pe scaune câteva ore, urma să afle că va fi trimis către Spitalul Modular COVID-19 Chitila. Ajuns acolo pe la 01:00, a aflat că de fapt nu îl poate vedea un doctor infecționist, nefiind niciunul acolo.

Astăzi, episodul s-a repetat. Sunat la 112 în jur de ora 13:00, un microbuz de Pompieri a venit în jurul orei 18:00 , împreună cu alți infectați, a fost transportat iar către Matei Balș. După preluarea mai multor infectați, a ajuns la spital în jurul orei 21:00. Acolo, tuturor li s-a măsurat nivelul de oxigen din sânge; cei sub 95 au rămas la Balș, ceilalți au fost trimiși la Spitalul Modular COVID-19 Chitila, printre care și prietenul meu.

Ajuns acolo, a descoperit o hală industrială, transformată într-un spital temporar. De căldură nu se pune problema, îmi spunea ca murea de frig cu geacă pe el și fes în cap. Printre ceilalți oameni din acel spital, erau și 2 bătrâni aduși de duminică în hainele de casă care dârdâiau de frig.

Personalul limitat; conform celor spuse de la registratură, doctori nu erau. În momentul în care a ajuns el, în toată hala erau doar 3 asistente și undeva la 10-15 infectați. Până dimineață când avea să vină un doctor în tură, nu i-a văzut nimeni. Ca să-l citez “nu te baga nimeni în seamă, n-au doctori, n-au nimic. Nu te vede nimeni, orice problemă ai, nu se fac decât analize. Sictir, asistente cu tupeu și bătaie de joc.”

Despre mâncare, nici nu se pune problema. Sală de mese există, dar degeaba dacă mâncare nu există. La lansare, vorbeau SF-uri prin articole plătite în presă de către Guvern. În hala aia nu există mâncare, d-apoi roboți care să ajute personalul medical, să întâmpine pacienții infectați, sau ce ar mai fi trebuit să facă. Probabil sunt lăsați printr-o magazie…

Peste noapte, luminile din hală evident nu se sting, deci odihnă nici pomeneală, somnul este iepurește. Saltele de pe pat, nu au fost scoase din folia de plastic, din Aprilie și până acum, oamenii trebuie să doarmă pe ele.

Dimineața erau programați toți pentru analize și CT. Conform celor spuse de prietenul meu, cam 3 minute de om pentru analize și 15 minute pentru CT. Când i-a venit rândul, CT nu a mai făcut. Nu mai aveau substanță de contrast și nu aveau protocol abdominal pentru a vedea la CT și pancreasul, el având și pancreatită.

În 2020, la 8 luni de când acest virus a apărut în România, dacă ajungi în acest spital, rămâi perplex. Faci frigul, faci foamea, dormi iepurește și faci niște analize pe care le primești spre sfârșitul zilei, posibil următoare, asta dacă ai tăria de caracter să nu semnezi externarea pe proprie răspundere. Dacă o semnezi și pleci acasă, ceea ce toți îți sugerează într-o formă elegantă, primești analizele pe email în 2-3 zile.

Stau și mă întreb de ce mama dracu te mai trimit acolo?

Ce este spitalul modular COVID-19 Chitila?

 Atenție: Unitatea din Chitila nu are secție de terapie intensivă 

Conform celor de la DSU, unitatea modulară de la Chitila, administrată de spitalul privat Monza, triază doar pacienții Covid-19 cu simptome ușoare, care ajung aici la solicitarea oricăror unități medicale, pentru a nu aglomera UPU-urile din spitale.

spital modular covid chitila0 1024x640 1
sursă foto
spital modular covid chitila lansare
sursă foto
spital modular covid chitila satelit
Locația spitalului este pe șoseaua Chitilei 242A.

Leave a Comment