Să vină banii la IT-iști (înapoi)

Andrei Bădescu

Updated on:

NEWS
2 minutes
Deducere impozit programatori 2018

În urma revoluției fiscale pusă în practică de către cei de la PSD, după cum bine știți, pianiștii pierdeau minim 6% față de salariul din Ianuarie 2018 din (scutirea de impozit pentru cei din IT scădea de la 16% la 10%). Pentru că lumea începuse să se alarmeze, PSD declarase că urmează să publice o ordonanță de urgență pentru a rezolva această pierdere salarială pe care o sufereau cei din IT.

Soluția, în linii mari, este ca pentru luna ianuarie angajatorii să compenseze, pentru ca apoi să primească diferența de la stat. Ordonanța are 2 componente; una legată de cele 4 categorii de angajați care vor intra sub incidența acestei ordonanțe dar în același timp, va acoperi si problema part-time-ului din zona publică.

Mare atenție, vor fi eligibile doar companiile care au avut bună voința de a acoperi pierderea financiară totală, inclusiv pierderea din scăderea impozitului pe venit; cel puțin asa interpretez eu citatul. 

Prevederile prezentului articol se aplică persoanelor fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor în baza contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau a actelor de detaşare, aflate în derulare la data de 31 decembrie 2017 și care se încadrează în categoriile de persoane scutite de la plata impozitului pe venit potrivit art. 60 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, al căror salariu brut lunar este majorat cu cel puțin  20% față de nivelul celui din luna decembrie 2017, în perioada de aplicare a prezentului articol, ca urmare a transferului sarcinii fiscale a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, generat de dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Conform celor spuse de domnul ministru, proiectul ordonanței va fi votat în următoarea ședință de guvern de Joi, 9 februarie.

Leave a Comment