Review: Router Digi RCS RDS TPLink Archer AX10 WiFi6

Andrei Bădescu

REVIEWS
6 minutes
Digi RCS RDS TPLink AX10 WiFi6

Cei de la Digi RCS RDS, încep să înlocuiască vechiul router KAON cu un nou router gigabit dual-band, triple core, mai nou și evident mai bun, pe nume TPLink Archer AX10 WiFi6.

Ar fi fost frumos ca Digi să ofere acest serviciu de WiFi6 direct prin ONT însă ce este important rămâne acolo; Digi RCS RDS România sunt primii operatori care oferă WiFi6 (AX)[ref]WiFi6 (AX) – Wi-Fi 6 sau 802.11ax este noul standard pentru rețelele wireless. Este cu aproximativ 30% mai rapid decât vechiul standard 801.11ac (Wi-Fi 5) și oferă performanțe îmbunătățite ale rețelei atunci când mai multe dispozitive sunt conectate la aceeași rețea.[/ref].

Cei care vor să beneficieze de viteze sporite de WiFi, își pot comanda echipamentul online, din contul personal Digi Romania, secțiunea Contul Meu (autentificare necesară) –> Serviciile Mele –> DIGI NET FIBERLINK -> Comandă echipament – Selectăm routerul Gigabit WiFi6 și finalizăm comanda apăsând Comandă; totul pentru modica chirie de 5 RON / lună.

DIGI RCS RDS WIFI6 TPLINK ARCHER AX10 REVIEW 5

Pe eMag, TPLink Archer AX10 WiFi6 are un preț între 250 și 350 lei, în funcție de perioadă. Dacă vă doriți viteze WiFi mai mari, vă sugerez să îl cumpărați direct de pe eMag pentru că dacă îl comandați prin Digi RCS RDS, mai mult ca sigur va fi limitat în setări.

TPLink Archer AX10 vine într-o cutie de carton fiind bine protejat de un cadru lateral, iar accesoriile sunt așezate în compartimente pentru a preveni deteriorarea.

Cutia conține:

  • WiFi6 Router Archer AX10
  • Încărcător
  • Patch cord RJ45
  • Manual cu instrucțiuni

Designul TP-Link Archer AX10 (Ax1500) este elegant și atractiv; un pic cam mare totuși pentru gusturile mele. Dispozitivul arată modern, iar dimensiunile sunt de 260.2 × 135.0 × 38.6 mm. Greutatea totală a TP-Link Archer AX10 este de 750g, ceea ce îl face un produs ușor.

Are 4 antene situate în spatele acestuia care din păcate nu sunt demontabile, nefăcând posibilă înlocuirea acestora cu unele mai puternice. Pe partea din spate a Archer AX10, veți găsi 1 port WAN Gigabit Ethernet, 4 porturi Gigabit Ethernet LAN. Din păcate, dispozitivul nu vine cu un port USB, ceea ce cred că este un dezavantaj imens al routerului AX10. În plus, dispozitivul este alimentat de un adaptor de alimentare de 12V. Pe partea din față a TP-Link Archer AX10, sunt 5 indicatoare LED, care arată starea de alimentare, internetul, rețeaua LAN, WPS și WAN. Dispozitivul are un finisaj frumos negru lucios (predispus la zgârieturi), cu design modern.

În partea de jos vine cu o grilă pentru ventilație. De asemenea, are și 2 fante pentru montarea pe perete. Pentru cei care doresc să îl țină pe birou, acesta are și patru piciorușe minuscule în fiecare colț.

Tip produsRouter
Standard Wi-FiIEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax
Porturi LAN4
Porturi WAN1
Rata de transfer Ethernet (Mbps)10/100/1000
SecuritateWEP WPA / WPA2 WPA-PSK WPA2-PSK
Antena4
Frecventa (GHz)2.4 – 5
Rata de transfer WI-FI (Mbps)300 – 1201
Port USBNu
AlimentareLa retea 12 V / 1A
TehnologieWi-Fi 6 DNS Dinamic
Dimensiuni (mm)260.2 × 135.0 × 38.6
AlteleProcesor: 1.5 GHz Triple-Core CPU

Când vine vorba de instalarea routerului Wi-Fi TP-Link Archer AX10, mai întâi, acesta trebuie evident pornit și conectat la computer ca mai apoi să alegeți una dintre cele 2 opțiuni de setare.

Opțiunea #1

Puteți utiliza conexiunea Wi-Fi sau un cablu Ethernet la oricare dintre cele 4 porturi LAN. Pentru setarea prin WiFi, veți găsi un sticker cu numele rețelei wireless și parola pe spatele acestuia.

O dată conectați, accesați pagina de configurare, care se face fie prin tplinkwifi.net, fie prin 192.168.0.1.

Următorii pași sunt intuitivi. Veți începe prin a seta o nouă parolă de administrator, setarea fusului orar, tipul de conexiune la internet iar ulterior configurarea conexiunii Wi-Fi și verificarea procesului general de configurare.

O dată finalizați toți pașii de configurare, veți închide procesul prin salvarea setărilor; routerul va reporni pentru a rula conform noilor setări de configurare.

Opțiunea #2

De asemenea, puteți utiliza aplicația Tether, care funcționează în rețeaua locală, pentru configurare și gestionare. Este disponibil atât pentru smartphone-uri, cât și pentru tablete pe iOS și Android.

De asemenea, aveți opțiunea de a înregistra un cont TP-Link în timpul instalării, care va permite accesul la serviciile cloud. De acolo, vă puteți controla întreaga rețea de la distanță.

Performanțe

TP-Link AX10 oferă Dual-Band Wi-Fi 6, cu o lățime totală de bandă de până la 1,5 Gbps (AX1500) atunci când se utilizează ambele benzi (2,4 și 5 GHz). Mai exact, o rețea de 5GHz 802.11ax capabilă să atingă 1.201 Mbps și o rețea de 2.4GHz 802.11n capabilă să ajungă până la 300 Mbps. Deși acestea nu sunt cele mai impresionante viteze, sunt just enough având în vedere că discutăm despre un dispozitiv de buget.

Pe partea hardware, TPLink AX10 este destul de puternic. Are un procesor de 1,5 GHz Triple Core Broadcom BCM6750, echipat cu trei nuclee Cortex A7 care funcționează la o frecvență de până la 1,5 GHz și o memorie de 256 MB de RAM. Majoritatea concurenților au cipuri dual-core sau chiar single-core la viteze de 1 GHz.

TPLink AX10 dispune de asemenea de tehnologia Beamforming[ref]Beamforming – promite un semnal Wi-Fi mai rapid și mai puternic, cu o gamă mai lungă pentru fiecare dispozitiv. În loc să transmită pur și simplu în toate direcțiile, router-ul încearcă să difuzeze datele wireless destinate unui dispozitiv într-un mod optim pentru dispozitiv.[/ref], care identifică inteligent dispozitive conectate și optimizează semnalul în direcția lor.

  • Parental Control
  • Compatibilitate Alexa
  • QoS
  • VPN
  • Share WiFi (partajarea datelor de conectare la rețeaua wireless, rapid)
  • Guest Network
  • Led control
  • Reboot Schedule
  • Smart Connect (atribuire de rețea automat în baza device-ului conectat – 2.4 GHz vs 5 GHz)

În cazul întâmpinați probleme cu echipamentul, cei de la TP-Link au o secțiune de contact pe site.

Concluzii finale

Odată cu scăderea mersului la muncă și creșterea a muncii de acasă (work from home), deținerea unei rețele puternice de internet la domiciliu a devenit mai importantă ca niciodată.

TP-Link Archer AX10 este un router bun pentru cei care caută un router Wi-Fi 6 accesibil și de înaltă performanță, care să vă permită să conectați zeci de dispozitive și să profitați de viteze de conexiune mai mari, fără a fi nevoie să recurgeți deloc la cablu. Având în vedere că TP-Link Archer AX10 începe de la 250 RON la unele magazine, este un model cu adevărat good value for money.

1 thought on “Review: Router Digi RCS RDS TPLink Archer AX10 WiFi6”

  1. It’s really a great and helpful piece of info.
    This is a great tip especially to those fresh to the blogosphere.
    A must read post!

    Reply

Leave a Comment