MegaUpload renaste din propria cenusa sub numele de Mega

Andrei Bădescu

Updated on:

TECH
2 minutes

Fondatorul Megaupload, Kim Dotcom, a dezvăluit vineri că echipa sa deja lucrează la un nou proiect de filesharing[ref]Filesharing – Serviciu de distribuire de fisiere prin intermediul internetului. Cea mai simplă metodă este stocarea datelor pe un server web central (sau chiar mai multe), la care în principiu au acces toți utilizatorii Internetului.[/ref], care ar copia serviciile oferite de site-ul său anterior, însă şi de a oferi unele noi. Acesta a declarat că noul proiect va purta numele de “Mega” şi va oferi servicii mult mai complexe decât cunoscutele “upload” si “download”.

Kim a confirmat deja data lansarii, 19 ianuarie 2013, la un an de când FBI au închis unul dintre cele mai mari site-uri de filesharing. Mulţi au crezut că acţiunile celor de la FBI au fost sfârşitul pentru Megaupload si Kim Dotcom, însă, se pare că acesta tine neaparat sa-i contrazică şi să arate de fapt ca e doar începutul unei mari si mai bine organizate reţele de filesharing din lume.

Din moment ce Kim a avut deja o experienţă neplacută cu cei de la FBI, acesta a promis că noul site va fi mai securizat şi mai sigur decât cel anterior. Fișierele încărcate s-ar spune că sunt criptate cu algoritmul AES[ref]AES – cunoscut și sub numele de Rijndael, este un algoritm standardizat pentru criptarea simetrică, pe blocuri, folosit astăzi pe scară largă în aplicații și adoptat ca standard de unele organizaţii guvernamentale. [/ref]. Toţi utilizatorii care au încărcat un fișier ar primi o cheie de decriptare unică, oferindu-le dreptul absolut și controlul asupra fișierelor şi modul in care acestea pot fi share-uite în viitor.

Criptare a fișierelor este o mutare interesantă și una care va forţa avocaţii sa ia in calcul toate implicaţiile. Dacă va fi suficient pentru a menține la distanță autorităților rămâne de văzut. Vom afla în curând.

Evident, milioane de fişiere care au fost hostate pe Megaupload nu vor mai fi recuperate niciodată ceea ce înseamnă ca, Mega va porni de la 0. Numele nu a fost inca ales, dar, se pare ca Dotcom a inregistrat deja cateva nume de domenii.

Leave a Comment