iCloud Private Relay gâtuie web browsing-ul

Andrei Bădescu

Updated on:

IMHO
2 minutes
Mac OS iCloud Private Relay

De câteva zile, observasem o ușoară neplăcere în web browsing folosind Safari dar nu aveam timp să văd care e treaba și de ce. Astăzi, fiind deja deranjat de situație, mă apuc un pic de investigație.

Notă: Pentru a se înțelege de ce am menționat Safari, am iCloud+ și beneficiez de iCloud Private Relay, care, momentan este încă în beta.

Unii cârcotași ar spune “Bravo băi savantule, ai descoperit America, normal, e un VPN” doar că… nu, iCloud Private Relay nu este un VPN cu toate că multă lume trăiește cu această impresie. Mi-e destul de lene să și explic în prea multe detalii de ce nu este un VPN. De reținut că, iCloud Private Relay are o arhitectură dual hop pe când soluțiile VPN au o arhitectură multi hop. Pentru mai multe detalii, aruncați un ochi pe articolul postat pe blog-ul celor de la CloudFlare.

iCloud Private Relay CloudFlare
CloudFlare

Primul pas a fost să intru pe router și să rulez un SpeedTest pentru a vedea cum stă situația – all fine and dandy – 4 ms – 779 Mbps Download – 699 Mbps Upload – mai mult decât suficient și poți folosi.

UniFi UDM Pro Speedtest

Al doilea pas, am zis să țin cont că speedtest-ul făcut de pe UDM Pro e făcut din CLI și că nu ar strica să fac și un test pe browser cu iCloud Private Relay activ. Rezultatele se pot vedea mai jos și nu sunt foarte îmbucurătoare. Da, serviciul este în beta și încă instabil pe alocuri.

iCloud Private Relay Activated SpeedTest Mac

Lucrurile păreau destul de clare deja dar am zis că nu strică să scriu și pe site despre asta, în cazul în care caută cineva.

Al treilea pas, te-ai prins, un web SpeedTest cu iCloud Private Relay dezactivat; rezultatele nu au întârziat să apară ajungând la media absolută de când am AP-urile de la UniFi.

speedtest digi

Leave a Comment