Cum contești o amendă primită pentru lipsă botniță câine

Andrei Bădescu

Updated on:

2 minutes

Scriam ieri despre drepturile și obligațiile unui deținător de câine și care sunt acele rase care trebuie să poarte botniță în locuri publice.

În eventualitatea în care ați dat de cineva de la Poliția Locală sau Jandarmeria Română cu prea mult spirit civic, mai jos veți găsi pașii exacți pentru cum să contești o amendă primită pentru lipsă botniță câine.

Notă: Înainte să vă grabiți ca fata mare la maritat, aruncați un ochi peste cum poți evita în viitor o amendă lipsă botniță și în același timp pentru a descoperi care sunt obligațiile cetățenești ale unui deținător de animal de companie. 

Cum contesti o amenda pentru lipsă botniță:

A. Termenul de contestare

Împotriva unui proces-verbal de constatare a unei contravenţii se poate face contestaţie la instanţa judecătorească competentă în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării, conform art. 31 din OG 2/2001.

De aici, distingem două situaţii:

– dacă ai semnat procesul-verbal, acesta se consideră momentul în care ai luat la cunoştinţă şi cel din care curg cele 15 zile pe care le ai la dispoziţie pentru depunerea contestaţiei; se consideră înmânat, chiar daca ulterior refuzi să-l iei, dar l-ai semnat;

– dacă ai refuzat semnarea unui proces verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, data comunicării este data primirii acestuia prin poştă cu confirmare de primire, curier sau data afişării (pe uşa sediului societăţii comerciale sau pe uşa domiciuliului în cazul persoanelor fizice) şi din acel moment curge termenul de 15 zile.

B. Pașii de urmat

 1. Nice to have – Amenda trebuie semnată iar la rubrica “Mențiuni” specificați rasa câinelui și faptul că nu face parte din grupele de câini periculoși sau agresivi menționați în OUG 55/2002.
 2. Completați o plângere contra procesului verbal dupa modelul atașat  în dublu exemplar – contestație amendă
 3. Se întocmesc două dosare de carton cu șină având următoarele documente xeroxate în dublu exemplar:
  • copie proces verbal
  • contestatia completată la punctul 2.
  • copie C.I.
  • copie carnet de sănătate al câinelui
  • carnet de membru ACHR
  • copie Pedigree
  • Notă: Pe fiecare copie de acte menționați sus în partea din dreapta “conform cu originalul” și apoi semnați.
 4. Cu cele două dosare, mergeți la poștă și ambele dosare le trimiteti într-un singur plic la adresa judecătoriei orașului / sectorului respectiv, cu valoare declarată (să nu se piardă ceva din ele) și cu confirmare de primire.
  • ATENȚIE: Când ajungeti la posta, plicul NU trebuie sa fie sigilat, altfel nu vi se primeste plicul. Continutul va fi verificat de functionarul postal pentru conformitate cu declararea lui.

Nu vă lăsați intimidați, sunt cazuri în care și pentru rasele menționate în OUG 55/2002 sunt scutite de portul botniței – atunci când animalul este bătran sau bolnav!

8 thoughts on “Cum contești o amendă primită pentru lipsă botniță câine”

 1. Mai ales în varianta a doua, când refuzi semnarea și primirea pv, să completezi rubrica MENȚIUNI și să semnezi !???!?
  “Prea mult spirit civic”…ce fandoseli…
  Cunosc o persoană tânără mutilată pe viață de un astfel de câine fără botniță.Nici nu știu dacă făcea parte din cei periculoși prevăzuți de lege.
  Și dacă nu-s prevăzuți de lege, anumiți câini de talie mare, nu o să devină agresivi și periculoși, că respectă legea și nu-și permit așa ceva !???
  Cei care au încredere în animale, chiar și mai puțin agresive, sunt că nătângii care trec pe trecerea de pietoni fără să se asigure, fiindcă au dreptul !

  Reply
 2. Buna ziua,

  Am primit o astfel de amenda fiind la plimbare pe dealurile satului unde locuim de cateva luni. Aveam cu noi 3 caini rasa dog argentinian insa problema principala de mentionat este faptul ca e plin de caini ai ciobanilor care ne ataca si sunt agresivi. Daca noi le punem botnita riscam sa ne faca ferfelita si pe noi si pe caini. Ai nostri erau in lesa in acel moment. Suntem oameni seriosi, avem canisa inregistrata, am fost la peste 200 de concursuri nationale si internationale. Nu am semnat procesul verbal, amenda ne-a venit azi in posta pentru toti cei 3 caini. As aprecia orice sfat.

  Multumesc,
  M.

  Reply
  • Din păcate, câinii de rasă Dog Argentinian trebuie să poarte botnița în spațiile publice. Acum dacă acele “dealuri ale satului” sunt sau nu publice, nu am de unde să știu, dar ar putea fi o cale de atac pornind de acolo coroborat cu apărarea de câinii ciobanilor.

   Reply
 3. Buna ziua ,va rog sa va ma ajutati ,am primit amenda 3000 lei de politia animalelor pe motiv ca nu i am aratat cainii. Nici nu s au legitimat ,nici avertisment nu mi au dat, m au intrebat daca am carnet dd sanatate ,le am zis ca n am ,nu i am lasat in curte , am 5 caini.. vecinii au vrut sa mi faca rau,ce pot face, cum pot contesta amenda? Nu am niciun ban de platit asa ceva. Va multumesc anticipat

  Reply
 4. Bună ziua. Nu se deschide linkul pentru model contestație amendă botniță. ”This site can t be reached”
  Apoi, nu înțeleg primul punct: ”Nice to have – Amenda trebuie semnată iar la rubrica “Mențiuni” specificați rasa câinelui și faptul că nu face parte din grupele de câini periculoși sau agresivi menționați în OUG 55/2002.”
  Trebuie achitată amenda întâi și apoi faci contestație? sau trimiți plicul prin poștă mai întâi la Judecătorie? Mulțumesc de răspuns

  Reply

Leave a Comment