După cum bine ați auzit la televizor, din 2019, toată interacțiunea cu cei de la ANAF se digitalizează, prezența la ghișeu micșorânduse. Ce înseamnă acest lucru? Fiecare persoană fizică care va avea de lucru cu cei de la ANAF va trebui să aibă un cont online în Spațiul Privat Virtual (SPV) al celor de la ANAF. Sunt curios cum vor convinge ei bătrânii care au rămas singuri să-și facă acest mirific cont online :).
Serviciul “Spaţiul privat virtual” constă în punerea la dispoziţia persoanelor fizice a unui spaţiu virtual aflat pe serverele Ministerului Finanţelor Publice / Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin intermediul căruia se efectuează comunicarea electronică a informaţiilor şi înscrisurilor între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi persoana fizică în legătură cu situaţia fiscală proprie a acesteia.
Contribuabilii care folosesc SPV au acces la informații fiscale personale, economisesc timp prin interacționarea cu ANAF direct de acasă, astfel se reduce birocrației și se pot primi online documente cu aceeași putere juridică precum cele comunicate prin poștă sau la ghișeu. Prin SPV, persoanele fizice se pot informa asupra obligațiilor fiscale, pot descărca decizii de impunere și pot verifica situația declarării contribuțiilor sociale.
Cum faci un cont online (Spațiul Privat Virtual) la ANAF?
- Accesați acest link pentru înregistrare – https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/.
- Click “Înregistrare utilizatori”.
- La alegerea opţiunii “Înregistrare utilizatori”, contribuabilul îşi completează datele (nume, prenume, CNP, serie și număr buletin, număr de telefon, adresă de email etc.) într-o pagina web securizată (https) şi are posibilitatea să aleagă între două opţiuni: aprobarea la ghişeu, care implică deplasarea la organul fiscal pentru certificarea datelor completate cu BI/CI original, copie şi numarul de înregistrare, sau online, prin completarea numărului de înregistrare a deciziei emise de ANAF prin poștă.
- ATENȚIE: Din diverse motive tehnice, cei de la Yahoo! nu acceptă mailuri trimise de către cei de la ANAF (mfinante.ro).
- Contribuabilii care aleg varianta de identificare pe baza unei decizii primite de la ANAF pot indica unul din numerele urmatoare:
- Numarul unei decizii de impunere indicat în partea de sus a documentului- hârtie primit de la ANAF şi precedat de textul “Nr.înregistrare”. Poate fi decizie de impunere anuală sau decizie de plăţi anticipate emisă în cursul anului 2013 sau 2014.
- Numărul unei decizii referitoare la obligaţii de plată accesorii indicat în colţul stânga sus pe documentul hârtie primit de la ANAF si precedat de textul “Nr.”
- DECIZIE DE IMPUNERE – privind recalcularea impozitului pe veniturile din salarii pe anul 2012. Conform instrucţiunilor de mai sus, acest document nu poate fi utilizat pentru identificare în “Spaţiului Privat Virtual” pentru că este un model de decizie (252) care nu este încă inclus în lista de documente ce pot fi precizate la înregistrare (se referă la recalculare impozit;
- nu este o decizie de impunere anuală
- nu este o decizie de plăţi anticipate
- nu este o decizie referitoare la obligaţii de plată accesorii).
- După completarea datelor aferente machetei de înregistrare utilizatori, se afişează fereastra de validare email. În cadrul acestei ferestre se completează codul primit prin email (email-ul declarat în fereastra de completare date aferente înregistării de utilizator).
NOTĂ: Pentru cei care au ales tipul de aprobare “Aprobare la ghișeu”, în decurs de 10 zile vor fi nevoiți să se deplaseze la sediul ANAF cu buletin, copie de buletin și numărul de înregistrare oferitpe email pentru confirmarea contului.
Visitor Rating: 5 Stars