Cât de curând internetul va arăta diferit decât până acum. ICANN[ref]ICANN – este prescurtarea firmei americane Internet Corporation for Assigned Names and Numbers cu sediul în orășelul Marina Del Rey din California, SUA. ICANN este o firmă californiană ne-orientată spre profit (“non-profit”) care s-a constituit la 18 September 1998, având drept scop supravegherea unui șir întreg de sarcini și activități legate de Internet, care până în acel moment erau îndeplinite de către alte organizații, și în special de către IANA, în numele Guvernului Federal al Statelor Unite.[/ref] urmează să lanseze o noua serie de extensii pentru domenii. Cele 22 de gTLD deveniseră supra aglomerate. Extensii ca .srl, .careers, .center, .ceo, .lifeinsurance, .ads, .ninja, .farm, .shoes, .photography, .bike, .pink, .wtf, .guru şi multe multe altele printre care si denumiri în alfabetul chinez, rusesc şi arabic, în total peste 900 extensii, erau necesare pentru “eliberarea internetului”.
De ce aceasta mişcare? Aşa cum ip-urile IPv4 sunt aproape de usage 100% aşa se întâmplă şi în cazul în care se doreşte înregistrarea unui domeniu nou. Pentru a evita situațiile care au avut loc la începutul anilor 2000 când multe domenii au fost cumpărate pentru a fi revândute la un preț astronomic, cei de la ICANN au stabilit un program de Trademark Clearinghouse cu scop de a proteja brandurile în noua eră gTLD[ref]gTLD – domeniu generic de nivel superior (din engleză de la Global Top Level Domain sau gTLD) este un domeniu de nivel superior (TLD) folosit (cel puțin teoretic) de o clasă specifică de organizații. TLD-urile au trei sau mai multe litere și se numesc în funcție de tipul de organizație pe care îl reprezintă (de exemplu .com pentru organizații comerciale)[/ref].
Spre exemplu, Apple deja a înregistrat câteva domenii cu extensia .guru: Apple.guru, iPhone.guru, iPad.guru, Mac.guru şi aparțin companiei. Separat de aceste domenii, compania Apple a cerut blocarea posibilității de înregistrare a appletv.guru, macbok.guru, ipod.guru şi altele ce poartă denumirea unor produse ale companiei.
Momentan, domeniile achiziționate nu redirecționează traficul către site-urile Apple, însă mai mult ca sigur se va întâmpla în următoarea perioadă.
Mai mult ca sigur, în această situație se află si Facebook cu Facebook.ads sau Google prin Google.ads, Google.docs, Google.email, You.tube şi poate multe altele pe care nu le observ acum.
Idei de achiziții personale sau cu scop de business?
Un nou val de domenii urmeaza sa fie disponibile incepand din 5 februarie. Tineti aproape 🙂 http://t.co/lTZj0YlAHI