500+ incidente de securitate raportate la 1911

Andrei Bădescu

Updated on:

NEWS
1 minute
1911 numar unic incidente informatice

La 4 luni de la lansarea serviciului unic de raportare a incidentelor de securitate, Centrul Național de Răspuns la Incidentele de Securitate Cibernetică (CERT-RO), prin intermediul directorului său[ref]Cătălin Aramă – Director CERT-RO | LinkedIn[/ref], a oferit plublicului detalii despre numărul incidentelor raportate de la lansarea serviciului, acestea depășind 500 incidente.

De la lansarea numărului unic 1911 și până în prezent au fost raportate peste 500 de incidente de securitate cibernetică, de patru ori peste media anuală obișnuită. Cele mai multe apeluri au provenit din zona cetățenilor, în condițiile în care peste 80% dintre computerele personale nu sunt protejate corespunzător împotriva amenințărilor cibernetice

Conform acestuia, acest serviciu este al doilea din lume, primii lansând un serviciu de acest fel, fiind israelienii; numărul unic al acestora fiind 119.

Din numărul total de raportări la numărul unic, 46% dintre atacurile cibernetice au vizat vulnerabilități, iar 33% elemente de fraudă, precum fraudă financiară, phishing sau vishing.

De asemenea, 7% din totalul mesajelor preluate la 1911 s-au referit la conținut abuziv, din care cele mai semnificative au vizat: mesaje spam, sextortion, suspiciuni vizând compromiterea unor date cu caracter special sau personal.

În același timp, dintre resursele compromise (raportate în procent de 7%), cele mai semnificative au făcut referire la site-uri web, sisteme/rețele, aplicații/servicii, în timp ce alte 7% dintre raportări au vizat colectarea informațiilor cu caracter personal.

Între timp, am solicitat mai multe detalii celor de la CERT-RO referitor la scopul acestui serviciu. Dacă nu mă înșel, au 30 de zile la dispoziție pentru a oferi un răspuns.

PS: Numărul unic 1911 destinat raportării incidentelor de securitate cibernetică va fi extins la nivel european.

Leave a Comment