Vaccin Antigripal 2019 – Informații generale

Andrei Bădescu

2 minutes
vaccin-antigripal-2019
vaccin-antigripal-2019

A venit toamna și o dată cu ea, sezonul gripelor. Știrile vor începe să curgă cu statistici despre bolnavii care au contactat virusul gripal și cât de aglomerate sunt spitalele.

Anul acesta, Ministerul Sănătății a achiziționat un număr de 1 500 000 doze de vaccin gripal tetravalent, cu aproximativ 200.000 mai mult față de anul trecut, astfel încât să se asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire.

În România, vaccinul antigripal nu face parte din schema națională de vaccinare obligatorie, însă este recomandat de Ministerul Sănătății pentru a diminua numărul și gravitatea îmbolnăvirilor de gripă, în sezonul rece.

Conform doctorilor, cu toate că anul acesta sunt cu 200.000 mai multe ca anul trecut, tot nu ar fi suficiente, doctorii menționând că numărul necesar ar fi fost în jur de 2.000.000.

Când ajung primele doze de vaccin antigripal

  • 20 Septembrie 2019 – 50.000 de doze vaccin antigripal tetravalent
  • 10 Octombrie 2019 – 500.000 de doze vaccin antigripal tetravalent
  • 10 Noiembrie 2019 – 500.000 de doze vaccin antigripal tetravalent
  • 20 Noiembrie 2018 – 45.000 de doze vaccin antigripal tetravalent
Primele 50.000 de doze sunt deja ajunse în teritoriu și sunt utilizate pentru imunizarea personalului medical.

Când se face vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal este recomandat să se facă începând din luna octombrie până în cea de-a doua jumătate a lunii noiembrie. Ministerul Sănătății a anunțat că deja primele doze de vaccin antigripal pentru 2019 au ajuns în teritoriu, dar, momentan, acestea sunt dedicate persoanelor cu risc crescut.

Așadar, în prima parte vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform strategiei Ministerul Sănătății şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite și celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă și vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie.

Copiii sunt vârsta de 3 ani nu sunt eligibili pentru vaccinul antigripal eliberat de statul romând.

Care este perioada de incubație a vaccinului antigripal?

Este nevoie de aproximativ două săptămâni după administrarea vaccinului pentru producerea de anticorpi care oferă protecție împotriva infecției cu virus gripal. De aceea, este de preferat să te vaccinezi din timp, la începutul sezonului de gripă.

Ce preț are vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal se poate achiziționa și din farmacii, cu rețetă de la medicul de familie. Prețul variază între 25 și 100 de lei în funcție de tipul vaccinului antigripal și numărul de virusuri împotriva cărora acționează.

2 thoughts on “Vaccin Antigripal 2019 – Informații generale”

Leave a Comment