Lime s-a lansat în București și nu fac față în weekend

Andrei Bădescu

Updated on:

NEWS
5 minutes
Trotinete Lime Bucuresti

Începând de vineri, Lime a fost lansat în Bucureşti şi a pus în circulație aproximativ 1.000 de trotinete electrice, disponibile în principalele zone ale Capitalei, la gurile de metrou, langă parcuri, instituţii publice, teatre şi muzee. Spre deosebire de cei de la Wolf-e, cei de la Lime au o colaborare oficială cu Primăria Capitalei, colaborare care urma să fie parafată în Consiliu.

Dând o tură prin Herăstrău astăzi, am zis că ar fi o ocazie bună să testez trotinetele să văd ce sunt de capul lor. Pe drum spre parc, observam la fiecare intersecție un utilizator Lime (bineînțeles, niciunul nu purta cască), neașteptându-mă la faptul că singurele trotinete pe care aveam să le găsesc, erau doar cele fără baterie. Pur și simplu, toată lumea alerga cu telefonul în mână să puna mâna pe o trotinetă. Vă zic, mai rău ca atunci când toți vânau Pokemoni cu telefonul.

Cu ocazia alegerilor euro-parlamentare, cei de la Lime s-au unit cu cei de la thistimeimvoting.eu, susținând aceste alegeri prin oferirea de călătorii gratuite către secțiile de votare în 11 țări din Europa (Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia). Pentru a beneficia de acest serviciu, toți cei care își fac cont un Lime, duminică, 26 mai, vor trebui să folosească VOTEWITHLIME la momentul înregistrării. Ar fi fost frumos să fie valabilă și în România.

Cât costă închirierea unei trotinete Lime

Tariful este standard: 3 lei deblocarea, iar apoi, taxare de 60 de bani pe minut. Plata se face prin aplicație. Când o descarci pe Android sau pe iPhone, îți adaugi cardul, iar la finalul călătoriei, banii sunt luați de pe cardul tău.

Cum funcționează Lime

Pentru a folosi Lime, ulitzatorii trebuie să descarce aplicaţia, să o instaleze și să urmeze pașii de finalizare a procesului de înregistrare iar mai apoi să localizeze o trotinetă pe hartă şi să o deblocheze pentru a o putea folosi. Aceştia au nevoie de un card bancar şi trebuie să fi împlinit 18 ani. La încheierea călătoriei, utilizatorii trebuie să urmeze instrucţiunile din aplicaţie pentru a finaliza călătoria şi a parca în mod responsabil.

Echipele locale Lime se vor ocupa de întreţinerea, reîncărcarea şi amplasarea flotei în oraş.

Cum faci bani cu trotinetele Lime

lime juicer bucuresti

O dată cu trotinetele, cei de la Lime au venit și cu programul lor care poartă numele „Juicers” prin care bucureștenii vor putea face un ban în plus încărcând acasă vehiculele firmei. Acest serviciu a fost deja confirmat de către Rebecca Stelea[ref]Rebecca Stelea – Lime EMEA Community Manager – LinkedIn | Facebook[/ref] într-un interviu pentru startup.ro.

Este deja pusă fundația comunității Juicers în București. În momentul de față, pe Facebook sunt deja 3 grupuri existente cu scopul de a discuta și schimba sfaturi între juiceri (Lime Juicers Romania, Lime Juicer Romania, Lime Juicers ROMANIA). În același timp, există și un grup de WhatsApp pe numele de Lime Juicers pentru cine este interesat – are deja peste 40 de membri. Cu toate că momentan înscrierile ca și juiceri sunt suspendate pentru cel puțin o săptămână, deja sunt persoane înscrise care încarcă trotinetele cu succes.

Cei de la Lime invită pe toată lumea care vrea să facă parte din comunitate. Conform acestora, este foarte simplu, un mod flexibil și convenabil de a face niște bani în plus. Pur și simplu, aplici, devii juicer, ai modul de juicer în aplicația standard Lime. Atunci când vezi că sunt disponibile trotinete pentru a fi încărcate, te duci, le iei, le încarci și le pui înapoi pe stradă. Practic, nu este chiar așa. Chiar dacă la prima vedere ai spune că sunt bani pe jos, nu uitați nici o muncă nu este ușoară; nici măcar cea de paznic.

Pentru fiecare juicer, cei de la Lime oferă 8 încărcătoare gratuit pentru a putea fi eficient și a încărca mai multe trotinete deodata; până la urmă, time is money, și pentru juiceri dar și pentru cei de la Lime.

Prețul este individual pe trotinetă. Teoretic începe de la 10 RON însă exista deja dovada ca s-a plătit și 15 RON. Trotinele pot apărea în 2 feluri la secțiunea Juicer; fie cu roșu, fie cu verde. Cele cu roșu nu se iau acasă pentru a fi încărcate ci sunt lăsate direct la hub-ul Lime din București (str. Mașina de Pâine). Prețul pentru acest serviciu, numit de altfel si Serve, este de 8 RON / trotinetă.

Trotinetele care apar cu verde în aplicație pot fi luate și încărcate de către juiceri. Acest serviciu mai poartă numele de Harvest. Dacă încarci o trotinetă corespunzător și o plasezi în locul în care trebuie, primești suma afișată în aplicație din momentul în care ai luat-o. Dacă bateria e complet goală, probabil că va dura undeva pe la 4-5 ore să o încarci 100%. Trotinetele trebuie repuse în circuit în fiecare dimineață, nu mai târziu de ora 07:00 AM.

Un alt aspect de care trebuie ținut cont este și factura la energia electrica. Pentru cei care stau în campusurile studențești, ignorați remarca 🙂

Mai jos puteți vedea feedback-ul unei persoane care deja a încărcat primele trotinete vineri seara, iar apoi, sîmbăta dimineața a fost nevoit să se trezească devreme pentru a le lăsa în hub-ul Lime.

Mi se pare cam complicat
Aseara am stat sa le adun pe intuneric si nici macar nu am putut lua cate 3 din acelasi hub, plimba-te vezi unde parchezi si apoi cauta le prin boscheti, in fine am luat 6 si imi arata ca am castigat 60 lei. Cred ca am pierdut vreo 2 ore cu tot cu cautat si ajuns acasa (11). Dimineata la 5 trezirea si dupa ce le am lasat imi arata ca am castigat tot 60 lei dar in sold imi apare doar 30… 🤔. Voi cum v-ati descurcat?

 

Recomandări din partea Lime

  • deplasarea în mod responsabil cu fiecare călătorie
  • purtarea căştii în timpul călătoriei
  • respectarea tuturor regulilor de trafic şi a limitelor de viteză
  • folosirea exclusiv a zonelor special amenajate, cum ar fi carosabilul şi benzile de biciclete
  • parcarea adecvată la distanţă de trotuare, rampe de service şi staţii de metrou
  • respectarea autovehiculelor, a pietonilor şi a celorlalţi utilizatori

Campania #RespectTheRide încurajează utilizatorii să adopte practici de conducere sigure şi să contribuie la garantarea siguranţei rutiere pentru toţi participanţii la trafic.

sursă foto: vice.com

1 thought on “Lime s-a lansat în București și nu fac față în weekend”

Leave a Comment