HOW TO: Cum să creezi propria rețea de telefonie mobilă

Andrei Bădescu

Updated on:

TUTS
2 minutes

Creată cu scopul de a ajuta oamenii în urma unei calamități naturale, Bogdan Alecu, un tânăr de mare perspectivă, specialist în securitate mobilă, a prezentat cum este posibil crearea unei rețele de telefonie mobilă proprie.

Trebuie precizat de la început faptul că această metodă este complet ilegală, și, teoretic, ar trebui aplicată doar în situații de urgență.

Device-uri necesare:

  • Laptop (nici prea-prea nici foarte-foarte)
  • Stick USB pe care se află un soft special
  • Telefon mobil – tipul si vechimea acestuia este irelevantă

Detalii aferente:

1.  Sistemul de operare este Ubuntu, iar pe el a fost instalat softul care controlează toată rețeaua de telefonie. Acest soft poartă numele de OpenBTS și poate fi descărcat gratuit de aici.

2.  Sistemul de operare se instalează pe stick și apoi rulat de pe el.

3.  Întregul sistem poate fi configurat să ruleze și să pornească automat inclusiv de pe un notebook care nu este pretențios la cerințe (4GB RAM, port USB 2.0 și procesor dual-core)

Notă: Telefonul folosit pe post de stație emisie-recepție este un Motorola C123 conectat prin USB pe care OpenBTS incarcă propriul firmware. Pe scurt, pe acest telefon se încarcă un alt sistem de operare, open-source, iar frecvența de emisie precum și celelalte informații privind modalitatea de operare sunt controlate de către OpenBTS.

 4.  În locul acestui telefon, se poate folosi foarte ușor o antenna GSM cu amplificator entru a acoperi o suprafață mai mare.

 5.  Noua rețea create fi folosită pentru a trimite mesaje de avertizare, cu scopul de a localiza eventualele victime și nu numai 🙂

Notă: Nu contează daca toți ceilalți operatori de telefonie mobile din România funcționează sau nu. În momentul în care un telefon se află în raza de acoperire a rețelei nou create, acesta se va conecta instant la ea.

2 thoughts on “HOW TO: Cum să creezi propria rețea de telefonie mobilă”

Leave a Comment