Concediu în Grecia – Tranzit Bulgaria – Coronavirus

Andrei Bădescu

Updated on:

2 minutes
Concediu Grecia 2021 - Coronavirus

Auzeam în urmă cu o zi sau două, o dezbatere la Europa FM despre opțiunea de a merge sau a nu merge în concediu anul acesta. Unii dintre ascultătorii care sunaseră își anulaseră concediul, iar alții stăteau cu sufletul la gură pentru a afla condițiile de a merge în Grecia în aceste vremuri de pandemie.

Pentru cei curajoși, care nu și-au anulat concediul în Grecia din cauza noului coronavirus, autoritățile elene vin cu vești bune;  din 15 iunie sezonul turistic pentru străini se deschide, conform planului prezentat de către Ministerul grec al Turismului. De asemenea, cursele aeriene vor reîncepe din 1 iulie cu puține excepții care vor fi ridicate gradual din 15 iulie.

Timeframe of opening Greek tourism post covid19 new1
Grecia – Restart Tourism Plan

Era și de așteptat, 25% din PIB-ul Greciei este generat de turism iar sezonul estival începe în Grecia în mod normal din Aprilie, pierderile fiind deja majore pentru stat.

Faimosul „pașaport de sănătate” atât de menționat în ultima vreme prin presă dispare, nemaifiind necesar. Cetățenii străini care vor intra în Grecia nu vor trebui să prezinte un test negativ de coronavirus și nici nu vor fi supuși unei perioade de carantină, dar unele verificări din motive epidemiologice ar putea fi cerute.

De asemenea, statul elen a reușit să combata pandemia de coronavirus, rezultatele acestor fiind demne de pus în ramă, mai ales în condițiile în care am văzut cu toții ce stil de viața relaxat aveau până acum.

Țări ai căror turiști pot intra în Grecia

 1. Cipru
 2. Israel
 3. China
 4. Japan
 5. Australia
 6. Norvegia
 7. Danemarca
 8. Austria
 9. Bulgaria
 10. Serbia
 11. România
 12. Albania
 13. Macedonia
 14. Bosnia și Herzegovina
 15. Croația
 16. Polonia
 17. Ungaria
 18. Slovacia
 19. Cehia

Tranzit Bulgaria 2020 – Coronavirus

Cum marea majoritatea a românilor se duc în Grecia cu mașina, vecinii Bulgari sunt tranzitați în drumul spre Grecia. În contextul pandemiei de coronavirus, statul bulgar a decis că o declarație pe proprie răspundere este necesară la intrarea pe teritoriul bulgar în care se menționează faptul că tranzitul are ca scop exclusiv tranzitarea teritoriului bulgar în scop turistic spre Grecia și că se garantează părăsirea neîntârziată a teritoriului Republicii Bulgaria.

Noua reglementare este aplicabilă din data de 22 mai 2020.

Prin ordinul nr. RD-01-274 din 21 mai 2020, a fost eliminată condiția notificării autorităților bulgare de către misiunile diplomatice cu privire la tranzitarea teritoriului Republicii Bulgaria. În schimb, la intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria, cetățenii vor completa o declarație pe proprie răspundere (disponibilă AICI), prin care persoana menționează că:

 1. Nu are simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19.
 2. Nu este pusă sub carantină.
 3. A luat cunoștință de situația epidemiologică din Republica Bulgaria, precum și de riscurile privind îmbolnăvirea cu COVID-19.
 4. Va respecta măsurile anti-epidemiologice introduse pe teritoriul Republicii Bulgaria prin ordinele ministrului sănătății.
 5. Călătorește pe propriul risc.
 6. Scopul călătoriei.
 7. Se angajează să părăsească fără întârziere teritoriul Republicii Bulgaria (se aplică doar pentru persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria).
 8. Pentru furnizarea de date false, răspunde conform prevederilor legislației Republicii Bulgaria.

1 thought on “Concediu în Grecia – Tranzit Bulgaria – Coronavirus”

 1. Foarte bune masurile de siguranta, oricum bulgarii au trimis armata pe strazi inaintea noastra cu 2 saptamani!

  [admin edit] Doar nume proprii. A doua oara intri în spam.

  Reply

Leave a Comment