Creare cod / număr EORI – Tot ce trebuie să știi

Andrei Bădescu

Updated on:

TUTS
4 minutes
Cod EORI - Cum se creeaza un cont

UPDATE: 21.11.2019

Cei de la ANAF au făcut se pare un update al aplicației web care facilitează crearea unui cod EORI, update care ușurează extrem de mult pașii care trebuiesc urmați. Drept urmare, vechiul conținut al articolui a fost șters pentru a nu induce oamenii in eroare. Mulțumesc pe această cale lui Mircea care mi-a comunicat acest lucru.

Informații generale EORI

1. Ce este un număr EORI? 

Numărul EORI este un număr unic în Uniunea Europeană, pe care autorităţile vamale sau alte autorităţi desemnate de către statele membre îl atribuie operatorilor economici şi altor persoane interesate, în vederea utilizării acestuia începând cu 1 iulie 2009 la toate operaţiunile vamale derulate de acestea pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

2. Scopul introducerii EORI 

Scopul introducerii numărului EORI este atribuirea unui număr de înregistrare și identificare fiecărui operator economic şi, când este cazul, altor persoane, pentru a servi drept referință comună a acestora în relaţiile acestora cu autorităţile vamale de pe întreg teritoriul Uniunii, precum şi pentru schimbul de informaţii între autorităţile vamale şi între autorităţile vamale şi alte autorități.

3. Cine este obligat să obţină numărul EORI? 

Persoanele care sunt obligate să solicite atribuirea unui număr EORI sunt:

  • operatorii economici (persoanele care, în cadrul activităţilor lor profesionale, exercită activităţi reglementate de legislaţia vamală, cum ar fi operaţiunile de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum şi operaţiuni prealabile sosirii/plecării mărfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunităţii);
  • persoanele, altele decât operatorii economici, care introduc/scot mărfuri în/din Uniunea Europeană.

4. Cum arată numărul EORI

Structura numărului EORI stabilită de către Comisia Europeană este formată dintr-un identificator al statului membru care atribuie numărul (codul de ţară ISO alfa 2, format din două caractere alfabetice), urmat de un identificatorul naţional unic al statului membru (format din maximum 15 caractere alfanumerice).

EXEMPLU: RO1234567890ABCDE 

  • “RO” reprezintă codul de ţară al României 
  • “1234567890ABCD” reprezintă numărul atribuit de către autoritatea vamală din România. 

Cum faci un cod EORI

NOTĂ: Totul se face de acasă, fără a fi nevoie să plătiți o companie terță, de exemplu DHL sau sabian.ro

  1. Accesează secțiunea EORITrader de pe site-ul ANAF.
  2. Urmărește pașii documentați de cei de la ANAF pentru a completa formularul corect.

NOTĂ: Când completezi cererea online va trebui să alegi din lista de birouri vamale pe cel arondat ție și care este de genul D.R.A.O.V. Pentru lista completă, click aici.

EXEMPLU: Dacă stai în Agigea, nu trebuie să faci cererea către Vama din Agigea ci la D.R.A.O.V. Galați. 

Contact birouri ANAF:

– București – 021 599 75 23 – [email protected]

– Brașov – 0268 428 841 – [email protected]

– Cluj-Napoca – 0259 416 317 – [email protected]

– Craiova – 0251 437 455 – [email protected]

– Galați – 0236 461 145 – [email protected]

– Iași – 0232 208 300 – [email protected]

– Ploiești – 0244 593 242 – [email protected]

– Timișoara – 0256 206 593 – [email protected]

ATENȚIE: Când ai început să completezi cererea online, notează-ți pe o hârtie ce număr de ordine ai pe acolo, data, cererea, etc.

3. După confirmarea înregistrarii, se apasă butonul Listare cerere, care va genera cererea în format pdf. Cererea semnată se DEPUNE, împreună cu documentele justificative, la Direcţia Regională Vamală în a căror rază de competenţă teritorială îşi au sediul/sunt stabilite, în cazul persoanelor stabilite în România, sau la direcţia regională vamală în a cărei rază de competenţă teritorială urmează ca solicitantul să desfăşoare activităţile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit.b) din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446 în cazul operatorilor economici şi altor persoane care nu sunt stabilite pe teritoriul vamal al Uniunii. Prin excepție, operatorii economici care sunt titulari de carnete TIR depun cererea la biroul vamal de frontieră prin care sunt introduse sau scoase mărfurile pe/de pe teritoriul vamal al Uniunii.

Documente necesare persoanelor stabilite în România:

    • certificatul de înregistrare al operatorului economic eliberat de Oficiul Registrului Comerţului sau documentele de înregistrare
      eliberate de autorităţile cu atribuţii în acest sens;
    • certificatul de înregistrare în scopuri de TVA emis de Ministerul Finanţelor Publice, după caz;
    • documente din care rezultă adresa sediului social sau domiciliului fiscal actual, după caz, în situaţia în care acesta nu corespunde cu cel înscris în certificatul(ele) prezentat(e);
    • cartea de identitate, în cazul persoanelor fizice.

O dată finalizată cererea, cu toate că în documentația celor de la ANAF este menționat faptul că actele se depun la Direcţia Regională Vamală în a căror rază de competenţă teritorială îşi au sediul/sunt stabilite, de-a lungul timpului s-a putut evita drumul la ANAF printr-un singur email către regionala ANAF de care faci parte.

 

 

311 thoughts on “Creare cod / număr EORI – Tot ce trebuie să știi”

  1. Tocmai am fost anunțat că ar trebui să plătesc 216 lei TVA pe un colet de 30 dolari. E absurd. Aștept niște sugestii ce sa fac, cum să procedez?

    Reply
  2. Buna Ziua,
    Am o intrebare, am inceput sa completez cererea si nu am scris numarul de inregistrare si ma scos de pe pagina iar acum nu pot sa mai intru deoarece zice ca sunt deja inregistrata si ca sa ii dau la modificare imi cere numarul de referinta care nu il am.
    Ce pot face in cazul asta?
    Multumesc!

    Reply
  3. Sal,am comandat si eu pe aliexpress o camera video auto in valoare de 122 de dolari,era free shipping prin china post,dar am optat pentru DHL cu un cost de 10,48 dolari,si dupa ce s-a facut expedierea de acolo, primesc msg de la DHL cu optiunea de vamuire.Factura mi-a facut-o chinezul de 20 de dolari.O sa-mi ia de baza aceasta factura sau o sa se ia dupa printscreenurile care trebuiesc trimise pentru vamuire?Un sfat,multumesc

    Reply
  4. Salutare,
    Întrucât lucrez la o companie de curierat internațional, doresc să informez toată lumea de o eroare pe care o aveți vis-a-vis de relația EORI – DHL.
    Conform Ordinului președintelui ANAF nr. 2066 din 14.07.2016 https://www.customs.ro/assets/pdf/calatori/Ordin%20ANAF%202066%20%20-%202016.pdf
    companiile de curierat rapid, care sunt înregistrați la vamă ca și comisionari vamali (DHL este înregistrat), depun Declarații vamale de import simplificate – ”DECLARAȚIE VAMALA – CURIERAT RAPID”, conform Anexei nr.3 la Ordinul dat. După cum puteți observa, în această Declarație simplificată, în cazul persoanelor fizice, se introduc Numele-Prenumele importatorului (Destinatarului), adresa și CNP-ul. Nu aveți nevoie de EORI. EORI este necesar numai dacă depuneți personal o Declarația vamală standard de import în nume propriu sau printr-un reprezentant vamal, care poate fi orice Comisionar vamal, diferit de DHL, și acest Comisionar vamal totodată nu este o companie de curierat rapid. Numărul EORI, pe care îl transmiteți la DHL, ei îl aruncă la coșul de gunoi, fiindcă nu au ce face cu el. Ei au nevoie numai de datele din Cartea de identitate, ca să depună la vamă ”DECLARAȚIA VAMALĂ – CURIERAT RAPID”
    Iar plata obligațiilor de import le puteți plăti direct în contul vămii sau în contul DHL, după care DHL le transferă în contul vămii.
    Și, ca fapt divers, totuși un număr de identificare vamală EORI e bine de avut, care, pentru orice eventualitate, nu strică, deoarece este valabil pe toată viața.

    Reply
    • Salut Vasile!

      Sa înțeleg că de fapt DHL nu are nici un drept să ceară cod EORI și că fac un abuz pentru a mai stoarce oamenii de bani? Eu am fost nevoit in aprilie 2017 să îmi fac EORI pentru că cei de la DHL mi-au oferit 2 opțiuni: fie folosesc codul lor EORI și atunci trebuia să plătesc o taxă de șmecherie pe lângă darile la stat, lucru pe care nu l-am vrut, sau, îmi făceam singur cod EORI și plăteam doar datoriile către stat și eventual taxa de depozitare daca era cazul.

      Reply
      • Salut
        Conform Codului vamal al Uniunii orice persoană poate fi titularul regimului vamal (in cazul nostru de punere în libera circulație), adică să depună o Declarație vamală în nume propriu sau prin reprezentant vamal. În cazul DHL ei depun Declarația vamală simplificată ”DECLARAȚIA VAMALĂ – CURIERAT RAPID” ca reprezentant vamal în numele și pe seama declarantului, adică a importatorului-cumpărătorului bunului primit din străinătate prin intermediul lor. Este normal ca un reprezentant vamal, pentru întocmirea și depunerea unei Declarații vamale pentru cineva să perceapă un comision de la acea persoană. În această Declarație vamală -curierat rapid in cazul persoanelor fizice se introduce numai CNP-ul. EORI se utilizează numai dacă importatorul-Declarantul ar fi o persoană juridică. Ce șmecherii fac cei de la DHL ca să stoarcă bani de la client nu am cunoștință. Cert este, că nu au nevoie de codul EORI de la persoane fizice.
        Compania noastră https://colete.online/shopping-sua/ se ocupă cu curieratul SUA-Romania pentru cei ce doresc să facă cumpărături pe orice site-uri din SUA și suntem la jumate de cost ca DHL . Însă in cazul nostru avem nevoie de EORI de la clienți pentru vămuire în România, deoarece nu suntem comisionari vamali și nu putem depune Declarația simplificată cu CNP, cum face DHL, ci trebuie să depunem Declarația standard cu EORI.

        Reply
  5. Salut. Am facut chiar azi o comanda din afara UE si apoi am dat de aceste povesti de groaza cu DHL. Partea cu obtinutul codului EORI nu ma sperie. Intrebarea mea este daca o sa am vreo problema in acest proces daca eu nu am buletin de Bucuresti dar adresa de livrare a coletului e pentru Bucuresti? Mai precis imi accepta agentia vamala din Bucuresti cererea pentru cod Eori cu un buletin care nu este de Bucuresti? Macar daca eram intr-o zi lucratoare as fi putut sa sun sa intreb. 🙁

    Reply
  6. Multumesc mult pentru articol, practic m-ai salvat de decizia initiala de a lasa totul pe mana DHL, cu plata comisionului aferent…

    Pot sa zic ca nu a fost greu deloc, documentarea mi-a luat cel mai mult timp….

    Pe scurt, am laptop cu windows 7, am deschis cu internet explorer pagina:
    https://www.customs.ro/e-customs/eori/sistem-informatic

    De acolo am downloadat si instalat “Client Java pentru EORI”, fara sa dezinstalez in prealabil nimic. Apoi am accesat “Cerere atribuire numar EORI IMPORTANT”, si de aici e relativ intuitiv.

    Am trimis solicitarea (printata si scanata) plus copia CI scanata la Directia Regionala Galati (sunt din Constanta) am dat si un telefon sa vad ca s-a primit mailul, si in 2 ore aveam pe mail numarul EORI. (Contact DRV Galați – 0236461145, [email protected])

    Bine, sa nu credeti ca a fost atat de usor :-))
    Procesul de research a fost mult mai complicat, la vama nu prea se raspunde la telefoane, au n-am stiut catre cine sa adresez cererea, am selectat initia Constanta si a trebuit sa sun la Bucuresti (0213155858, int 519) pentru a-mi sterge cererea gresita, apoi facut una noua corecta, si cate si mai cate…

    Insa sumarul de mai sus cred ca poate fi de ajutor si altora care mai vor sa-si scoata nr EORI…

    Succes!

    Reply
  7. Salut,
    Am incercat toate modalitatile cu java dar se pare ca win10 nu coopereaza nici cu opera nici cu windows edge.
    Am primit si eu mesajul acela cu expedierea are loc pana pe data de ..pana la sfarsitul zilei, pentru coletele nevamuibile.
    Ce ar trebui sa fac? Sa reprogramez livrarea? Avand in vedere ca data e saptamana viitoare?
    Multumesc!

    Reply
    • Bună Dana! O dată ce submitezi cererea, automat se salvează PDF ul cu cererea. În cazul în care nu se întâmplă, poți da mail la ANAF cu buletinul tău explicând situația și te ajută ei de acolo.

      Reply
    • Buna,

      Asa am patit su eu acum o ora, insa trebuie sa te asiguri ca ai dezactivat pop-up Blocker-ul din browser’s options – tools. Imediat ce am facut asta, a mers si salvatul si printatul. Multa bafta!

      Rodica

      Reply
  8. O intrebare: daca am apelat la dhl sa imi faca cererea pentru eliberarea codului eori si au facut toate actele ca un colet sa fie vamuit si sa ajunga la mine, cum imi aflu codul eori deja facut?
    Adica pe viitor daca mai am ceva de vamuit, practic eu deja am un cod eori personal care nu mai trebuie scos, asa-i?
    Deci daca nu o sa mai apelez la dhl dar o sa am nevkie de codul eori, de unde il aflu?

    Reply
  9. Dacă locuiesc în localitatea (orașul) Galați, județul Galați, din lista de birouri vamale aleg: RODRVGL D.R.A.O.V. GALATI sau ROGL3800 GALATI?

    Reply
  10. Salut! Ma poti ajuta si pe mine te rog? Am reusit sa generez un cod eori am sunat la dhl sa imi spuna contul pentru vama sa pot plati dar nu vor sa ma ajute pe motiv ( intai faceti rost de facura cu pretul real si pretul platit pentru transportul extern separat pe factura) ce pot face daca chinezul de la care am cumparat nu imi raspunde nici la email nici tel?

    Reply
  11. Buna ziua,
    Am incercat sa rulez aplicatia, am luat si internet explorer si versiunea de java, efectiv tot ce scrie aici am incercat, sotul la fel a incercat si el si nimic, pagiba alba nu vrea sa apara defel. Am primit mesaj de la dhl ca livreaza joi, inca nu m-au sunat. Ne puteti ajuta cu cererea, va rog mult?

    Reply
  12. Buna ziua
    Aceeași situație cu DHL
    Între documentele pe care trebuie sa le trimit este și :
    Traducerea facturii corecte și valoarea transportului.
    Precizez ca am comandat de pe AliExpress
    Am trimis mesaj de unde am cumpărat..nici un răspuns

    Reply
  13. Buna, pe Mac ai idee cum sa fac sa mearga aplicatia asta? Safari nu mi-o listeaza deloc, chiar si cu Java instalat iar Chrome-ul nu imi instaleaza Java. Ce ma fac?

    Reply
  14. Salut!
    Codul EORI, odata obtinut, pote fi folosit la toate comenzile din afara UE, sau este unic pe comanda?
    Adica trebuie sa fac procedura asta la fiecare comanda?

    Reply
  15. Salut!
    Cum aleg directia de vamuire, in functie de adresa de pe CI sau adresa unde se livreaza produsul.
    Eu am domiciliul in Dambovita dar produsul il vreau trimis in Cluj.

    Reply
  16. Super!
    Am Reusit sa imi fac un cod EORI
    Multumesc!

    Sper sa poti sa ma mai ajuti cu inca cateva indrumari.

    1) Pentru ca coletul este mai mare de 10 euro, dar mai mic de 150 euro, am inteles ca trebuie sa platesc TVA (19%) din valoarea coletului. Cum calculez valoarea? Este 19% din costul produsului din colet sau 19% din costul total al coletului (in care intra si costurile de transport, etc.).

    2) Cum procedez sa platesc suma? Imi trebuie ceva anume de la dhl sau imi trebuie doar ibanul / suma / EORI? Si ma folosesc de aplicatia de pe ANAF ( https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/programeutile/programe_OPFV.htm )

    Reply
    • 1) TVA-ul este variabil, in functie de produs. Se calculeaza din costul total, in care este inclus si transportul.
      2) Odata trimise la DHL codul EORI si celelalte documente solicitate, astepti sa primesti o notificare de plata pe email. Vezi parcursul detaliat in comentariul meu din 27 nov. Nu e nevoie de nici o aplicatie de la ANAF, ci doar de o banala plata catre Trezorerie, prin banca.

      Reply
  17. Buna!

    Am urmat toti pasii, am reusit sa completez cererea, insa in momentul in care apas pe “Inregistrare cerere de autorizare”, nu se intampla absolut nimic, nu primesc nici eroare, nici nu merge mai departe.

    Aveti vreun sfat pentru mine?

    Multumesc frumos!

    Reply
    • Am rezolvat, scuze! Credeam ca am dezactivat pop-up Blocker-ul din Internet options- tools, dar nu o facusem.
      Totul a mers foarte bine apoi, multumim mult pt sfaturi – sunt mega-utile.
      Acum astept sa mi se trimita codul EORI, inca nu am primit nimic, voi suna sa vad.
      Multumesc frumos!

      Reply
  18. Buna Andrei,
    Felicitari pentru articol si instructiuni, intr-adevar modul cum procedeaza DHL este hotie curata.
    Intrucat insa cu toate ca am instalat appleturile Java nu reusesc sa accesez formularul si sa completez cererea (in MSIExplorer 10) si te rog sa faci asta pentru mine daca se poate,
    Multumesc,
    R

    Reply
  19. Multumesc Andrei pentru informatiile din aceasta pagina, mi-au fost de mare folos!

    Pe scurt, acesta a fost parcursul meu ca persoana fizica:
    DHL:
    – comanda iHerb plasata in 18 nov (duminica!) pe la 0:30, ora RO
    – notificare ca pachetul a fost facut deja la ora 15 aceeasi zi (!)
    – notificare pe email de la DHL pentru vamuire, in 19 nov (!) la 14:39
    – am trimis pe email la DHL documentele cerute (inclusiv codul EORI), in 20 nov, la 16:33
    – printr-un nou email DHL m-a anuntat cat sa platesc in 21 nov la 15:31, am platit in aceeasi zi in contul de la Trezorerie furnizat de ei si le-am trimis dovada platii electronice
    – pachetul a fost livrat de DHL in 27 nov la 9:27

    Obtinerea EORI:
    – documentare pe aceasta pagina,
    – gasit vechitura de calculator (cu IE 11 si maxim Windows 7)
    – petrecut 2h studiind manualul de completare a cererii si completand-o, de mai multe ori – atat de intuitiva este interfata! Hints pt. persoane fizice, in aplicatia de generare a cererii EORI:
    – randul 3 – am pus TVA 000000 dar ar fi trebuit lasat gol (nr. identificare TVA); se poate sterge cu ceva iconita din bara
    – la 6, tipul de persoana, scrii 1 si dai Enter
    – generat acel PDF de vreo opt ori pana m-am prins ca IE il genera dar nu mi-l arata
    – tiparit, semnat si trimis (seara) pe email la regionala de care apartin impreuna cu CI scanat
    – sunat a doua zi la regionala sa ma asigur ca au primit cererea mea
    – primit codul EORI in aceeasi zi pe la amiaza

    Reply
    • Eu am facut pe win 10 cu Internet Explorer 11.
      Va trebuie versiunea de JAVA care o gasesti pe ftp://80.96.3.90/pub/Versiune%20Java%20pentru%20aplicatia%20SIIV/
      1) Va trebui sa dezinstalezi toate versiunile de java pe care le ai.
      2) Sa bagi webpage-urile la Exceptii in Java.
      3) Sa scoti addon-uri / extensii din Internet Explorer (eu am scos tot).
      4) Arunca un ochi pe https://www.customs.ro/e-customs/eori/sistem-informatic

      La cod TVA eu am Pus 11 (fara RO)

      In manual arata la tva RO11.
      Am intampinat o problema la data, si am rezolvat-o astfel.
      LA :

      Solicit numar EORI pe perioada

      Pe linia 2 (Adresa sediul social / resedinta) se afla Valabilitate . In casuta cu am pus tot data curenta, datele trebuie sa fie identice ca sa mearga.
      Manualul este outdated.

      Important e sa iti notezi numarul referinta solicitant. In cazul in care nu iti descarca pdf-ul (cum s-a intamplat pentru mine), poti sa suni la regia unde ti-ai trimis cererea si sa ceri pdf-ul prezentand numarul de referinta.

      Eu am sunat pe la 9:00 am si am primit mail-ul la 9:30. La 11 am trimis documentul semnat si scanat (eu am trimis pdf, nu poza, nu stiu daca accepta poze asa ca am cerut sa fie pdf cad l-am scanat). La 12 am primit codul EORI (care BTW este CNP-ul + un RO in fata…).

      ATENTIE!
      In email-ul cu cod EORI va fi si username-ul si parola pe care le introduci sa te autentifici in aplicatie daca vrei sa faci modificari la codul eori.
      Grija sa nu da-ti forward la tot email-ul cand trimite-ti codul EORI undeva.

      Reply
  20. Buna!

    Super tutorial, intr-o zi am rezolvat cu totul! Mai mult, aplicatia mi s-a inchis si nu am putut sa descarc PDF-ul, asa ca am cerut pe mail asistenta (la telefon nu a raspuns nimeni) si in mai putin de o ora mi-au trimis PDF-ul si informatii ca pot depune documentele necesare direct pe mail!

    Multumesc mult!

    Reply
  21. Buna.
    Am fost foarte fericita sa gasesc un tutorial atat de bine detaliat si am incercat imediat sa il urmez. Insa nu reusesc deloc sa intru in aplicatia pentru obtinerea codului. Nu ma ajuta nici laptopul pe care il am, ce i drept. Am vazut ca ai fost binevoitor sa ajuti personal mai multe persoane sa obtina codul. Se poate, te rog mult, sa ma ajuti si pe mine? Multumesc.

    Reply
  22. buna seara,am incercat sa obtin un numar EORI,din pacate sunt destul de in varsta si atehnic iar nepotii mei nu au timp.
    am cumparat un cadou pentru sotie,m-am bucurat pentru pret,dar ce folos,trebuie sa accept agresiunea/furtul multinationalei DHL.
    ma gandesc ca poate pe viitor mai gasesc ceva care sa-mi trebuiasca.
    inteleg ca acest numar /cod eori se obtine pentru totdeauna in cazul persoanelor fizice care nu-si schimba domiciliul sau ID.
    sunteti va rog amabil sa ma ajutati cu obtinerea acestui numar?
    va multumesc anticipat
    haiducu marius

    Reply
  23. Buna seara ,
    Multumim pentru tutorial.
    A fost de mare folos, dar nepriceperea mea nu m-a ajutat sa duc la bun sfarsit obtinerea codului eori.
    Am facut cererea , are numarul de referinta 173736/03.12.2018 pentru ActiveWatch cui 18912239, Vama Bucuresti.
    Din pacate , nu s-a printat , desi am dat clic pe butonul de imprimanta.
    Ma puteti ajuta cu un sfat? Ce trebuie sa fac mai departe , pentru a obtine codul.
    Multumesc frumos,

    Reply
  24. buna!

    cand completez cererea imi da eroare pe motiv ca macar un singur document ar trebui anexat cererii. car ar fi acel document in cazul unei persoane fizice?

    multumesc!

    Reply

Leave a Comment