Creare cod / număr EORI – Tot ce trebuie să știi

Andrei Bădescu

Updated on:

TUTS
4 minutes
Cod EORI - Cum se creeaza un cont

UPDATE: 21.11.2019

Cei de la ANAF au făcut se pare un update al aplicației web care facilitează crearea unui cod EORI, update care ușurează extrem de mult pașii care trebuiesc urmați. Drept urmare, vechiul conținut al articolui a fost șters pentru a nu induce oamenii in eroare. Mulțumesc pe această cale lui Mircea care mi-a comunicat acest lucru.

Informații generale EORI

1. Ce este un număr EORI? 

Numărul EORI este un număr unic în Uniunea Europeană, pe care autorităţile vamale sau alte autorităţi desemnate de către statele membre îl atribuie operatorilor economici şi altor persoane interesate, în vederea utilizării acestuia începând cu 1 iulie 2009 la toate operaţiunile vamale derulate de acestea pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

2. Scopul introducerii EORI 

Scopul introducerii numărului EORI este atribuirea unui număr de înregistrare și identificare fiecărui operator economic şi, când este cazul, altor persoane, pentru a servi drept referință comună a acestora în relaţiile acestora cu autorităţile vamale de pe întreg teritoriul Uniunii, precum şi pentru schimbul de informaţii între autorităţile vamale şi între autorităţile vamale şi alte autorități.

3. Cine este obligat să obţină numărul EORI? 

Persoanele care sunt obligate să solicite atribuirea unui număr EORI sunt:

  • operatorii economici (persoanele care, în cadrul activităţilor lor profesionale, exercită activităţi reglementate de legislaţia vamală, cum ar fi operaţiunile de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum şi operaţiuni prealabile sosirii/plecării mărfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunităţii);
  • persoanele, altele decât operatorii economici, care introduc/scot mărfuri în/din Uniunea Europeană.

4. Cum arată numărul EORI

Structura numărului EORI stabilită de către Comisia Europeană este formată dintr-un identificator al statului membru care atribuie numărul (codul de ţară ISO alfa 2, format din două caractere alfabetice), urmat de un identificatorul naţional unic al statului membru (format din maximum 15 caractere alfanumerice).

EXEMPLU: RO1234567890ABCDE 

  • “RO” reprezintă codul de ţară al României 
  • “1234567890ABCD” reprezintă numărul atribuit de către autoritatea vamală din România. 

Cum faci un cod EORI

NOTĂ: Totul se face de acasă, fără a fi nevoie să plătiți o companie terță, de exemplu DHL sau sabian.ro

  1. Accesează secțiunea EORITrader de pe site-ul ANAF.
  2. Urmărește pașii documentați de cei de la ANAF pentru a completa formularul corect.

NOTĂ: Când completezi cererea online va trebui să alegi din lista de birouri vamale pe cel arondat ție și care este de genul D.R.A.O.V. Pentru lista completă, click aici.

EXEMPLU: Dacă stai în Agigea, nu trebuie să faci cererea către Vama din Agigea ci la D.R.A.O.V. Galați. 

Contact birouri ANAF:

– București – 021 599 75 23 – [email protected]

– Brașov – 0268 428 841 – [email protected]

– Cluj-Napoca – 0259 416 317 – [email protected]

– Craiova – 0251 437 455 – [email protected]

– Galați – 0236 461 145 – [email protected]

– Iași – 0232 208 300 – [email protected]

– Ploiești – 0244 593 242 – [email protected]

– Timișoara – 0256 206 593 – [email protected]

ATENȚIE: Când ai început să completezi cererea online, notează-ți pe o hârtie ce număr de ordine ai pe acolo, data, cererea, etc.

3. După confirmarea înregistrarii, se apasă butonul Listare cerere, care va genera cererea în format pdf. Cererea semnată se DEPUNE, împreună cu documentele justificative, la Direcţia Regională Vamală în a căror rază de competenţă teritorială îşi au sediul/sunt stabilite, în cazul persoanelor stabilite în România, sau la direcţia regională vamală în a cărei rază de competenţă teritorială urmează ca solicitantul să desfăşoare activităţile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit.b) din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446 în cazul operatorilor economici şi altor persoane care nu sunt stabilite pe teritoriul vamal al Uniunii. Prin excepție, operatorii economici care sunt titulari de carnete TIR depun cererea la biroul vamal de frontieră prin care sunt introduse sau scoase mărfurile pe/de pe teritoriul vamal al Uniunii.

Documente necesare persoanelor stabilite în România:

    • certificatul de înregistrare al operatorului economic eliberat de Oficiul Registrului Comerţului sau documentele de înregistrare
      eliberate de autorităţile cu atribuţii în acest sens;
    • certificatul de înregistrare în scopuri de TVA emis de Ministerul Finanţelor Publice, după caz;
    • documente din care rezultă adresa sediului social sau domiciliului fiscal actual, după caz, în situaţia în care acesta nu corespunde cu cel înscris în certificatul(ele) prezentat(e);
    • cartea de identitate, în cazul persoanelor fizice.

O dată finalizată cererea, cu toate că în documentația celor de la ANAF este menționat faptul că actele se depun la Direcţia Regională Vamală în a căror rază de competenţă teritorială îşi au sediul/sunt stabilite, de-a lungul timpului s-a putut evita drumul la ANAF printr-un singur email către regionala ANAF de care faci parte.

 

 

311 thoughts on “Creare cod / număr EORI – Tot ce trebuie să știi”

  1. Salut Andrei!

    Codul EORI se poate obtine si pe persoana fizica, sau trebuie neaparat sa am o societate? Intreb pentru ca la formularul de completare observ ca exista rubrici specifice pt societati.

    Reply
  2. Buna ,

    se poate sa ma ajutati si pe mine sa obtin codul EORI deoarece incercsi nu reusesc ?
    imi trebuie cat mai rapid deoarece am coletul in vama cu cei de la DHL .
    va multumesc .

    Reply
  3. are cineva idee ce se intampla daca platesti 100 de lei la DHL? adica, obtin ei codul EORI pentru tine? sau platesc ei vama pe codul lor, daca o fi posibil asa ceva – scuze, n-am avut rabdare sa citesc toata pagina aia

    Reply
  4. mersi! in cazul asta daca e sa dau bani mai bine ii dau sa-mi fac cod eori macar ii dau o singura data;

    dar intai incerc sa-l fac eu – insa ceva nu merge
    intai imi zice ca java a gasit ceva unsafe si ma intreaba daca vreau sa blocheze continutul unsafe. apoi indifferent de raspuns imi da un cod de eroare si zice “no listener”.la asta nu pot decit sa dau ok dupa care imi deschide undialog de autentificare cu user si parola… sint pe punctul de a ceda, ai vreo idee?
    toate astea in win10 IE11. am pus versiunea de java recomandata de site-ul vamii aici ftp://80.96.3.90/public/Versiune%20Java%20pentru%20aplicatia%20SIIV/
    si nu gasesc nicaieri setarea de adaugat siteuri in lista de exceptii, oare de la asta sa fie?

    Reply
  5. Buna Andrei! Te rog frumos, ma poti ajuta sa primesc si eu acest cod? Multumesc! De 2 zile ma chinui si nu ii dau de cap. Am un bebe si produsele sunt pt el.

    Reply
  6. Te salut Andrei! Te rog frumos, ma poti ajuta sa primesc si eu acest cod?Sunt profan in acest domeniu(dar am multa bunavointa!!!). De 2 zile ma chinui dar nu ii dau de cap.
    Multumesc

    Reply
  7. Salut Andrei ,
    ma poti ajuta sa creezi cod EORI pentru mine , citesc ,fac clicuri, im da erori peste erori , cu Java , fara .. o adevarata aventura . Ma depasteste total .
    am ceva suplimente comandate din state si de 3 zile e blocat in vama timisoara de DHL , ca imi cere cod eori..

    Poti sa imi faci ?
    iti multumesc

    Adam

    Reply
  8. Buna ziua, o rugaminte pentru ajutor. Am citit totul despre creare cod eori, dar eu nu reusesc. Sunt pers.fizica si am comandat pentru a doua oara suplimente alimentare pentru articulatii uz personal. La prima comanda am platit prin DHL, la a doua comanda treb sa am eori sa nu mai platesc asa mult. Am windows 10 si java vers.8. apt 171- 64bit. Nu reusesc nici eu sa accesez link-ul oricate manevre am incercat, inclusiv add site-ul in Java/Control Panel/Security . Ce sa mai fac?.Multumesc. Sunt pensionara.

    Reply
    • Buna ziua doamna Ana!

      Vă sugerez să vă înarmați cu răbdare.

      În primul rănd, dați uninstall la Java din Control Panel. Ulterior, verificați ce versiune are Windows-ul dumneavoastră (Windows 10 64 bit sau 32 (x86)). Dacă aveți Windows 10 pe x86, vă trebuie Java x86.

      Reply
      • Multumesc mult pentru raspuns. Am windows 10 64bit. cand accesez Java/Control Panel/Security- add nu primeste link-ul. Nu stiu ce sa fac.

        Reply
  9. Buna ziua , Dl. Andrei am reusit si introdus în secțiunea Trusted Sites din Java apoi si am deschis si in Mozilla si in Explorer dar imi apare Oracle Fusion Middleware Forms…” si ramane in ecran alb fara a se deschide pagina .

    Reply
  10. Buna ziua,nu reusesc deloc,mi se deschide pagina alba. Oare ma puteti ajuta va rog?ma chinui de mult si degeaba

    Reply
  11. Salutare Andrei
    Noroc de instructiunile tale am reusit sa imi creez cod EORI. Am facut-o pe un MacBook pe Safari, a mers cat de cat totul ok (cu rabdare) pana la final cand nu am reusit sa imprim cererea. Java se blocase si am inchis fereastra. Notasem doar numarul de referinta solicitant, insa apoi nu am mai reusit sa gasesc cererea pe java. Am trimis mail catre directia vamala Iasi rugandu-i sa ma ajute cu codul EORI, unde o doamna amabila mi-a trimis a doua zi cererea. Am semnat-o si am trimis-o inapoi cu cartea de identitate si a fost totul bine. Asa ca tin sa-ti multumesc frumos pentru ajutor!

    Reply
  12. Super tare !

    Multumim de acest post, am facut cererea in 5 minute…at no cost!!!

    Esti fantastic.

    Merci

    Andrei

    Reply
  13. Salutare, Am trecut prin aceleasi probleme, m-am saturat.

    .
    Imbecilitatea cu Java 6 si codul EORI pt persoane fizice s-a facut doar ca DHL sa prejudicieze Vama.

    Angajatii DHL nu au frica unitatilor de elita, vamesii da.

    Acum lucrurile par a se schimba si poate si cu ajutorul vostru DHL poate ramane fara incasarea taxei si nu va avea alta varianta decat sa se apuce de munca.

    DHL incaseaza taxa si declara in Vama valoarea subevaluata de pe eticheta coletului. Ei stiu valoarea corecta pt ca te dispera pana le arati ce si de unde ai comandat.

    Taxa este oricum mai mare decat valoarea corect calculata a TVA-ului pe suma corecta.
    Pierde statul, clientul si castiga DHL.
    Spaga corporate.

    Aliexpress declara o valoare subevaluata cand depune produsele la DHL, nu stiu de ce si nu e treaba mea. Daca ceri vanzatorului factura cu valoarea corecta, o primesti imediat.

    In majoritatea cazurilor, plata drepturilor vamale corect calculate dupa dovada platii externe, este mai mica decat totalul aberatiilor DHL.

    Poate din cauza posturilor de aici sau/si pt ca lucratorii ANAF chiar raspund solicitarilor EORI, DHL a gasit alta imbecilitate:

    Astfel, daca optezi pt neplata taxei si prezinti EORI, DHL intarzie minim 20 de zile declaratia vamala. Daca suni, urli, te duci peste ei, it propun sa platesti taxa pt a ‘oferi suport in relatia cu Autoritatea Vamala”.

    Nu ma las pana nu obtin compensatii de DHL si fac petitie dupa petitie la ANAF pana DHL va anunta public prejudiciul creat.

    https://www.anaf.ro/asistpublic/

    Adica chinezutii in prostia lor construiesc zgarie nori, scoli si spitale, poduri peste linia orizontului, bla, bla si noi vesticii cei destepti si minunati ardem vama ca sa platim spaga cu chitanta la DHL.

    Scuze pt postarea lunga, e scrisa la nervi si probabil nu are sens.

    Doar ca, de o saptamana de cand a venit marfa pe Otopeni si cu EORI dat si cu taxele platite direct la trezorerie, DHL pretinde taxa pt a oferi suport…

    Reply
    • Salut Alex!

      Iti inteleg complet frustrarea. Nu stiam ca cei de la DHL declara alte valoare vamala. Sunt surprins, ceea ce fac ei, la prima vedere suna penal sau cel putin asta este perceptia mea, cu toate ca nu am cunostinte de drept penal. Ai vreo dovada in acest sens?

      Pentru situatia cu intarzierea, sfatul meu este sa le faci o plangere la ANPC.

      Reply
      • Salut Andrei,
        Am făcut greșeala să îi imputernicesc pe DHL să ridice un colet cu taxă vamală de 1200 euro la un aparat medical de 1500 eu declarat ca bun gospodăresc, și nu pentru comercializarea lui. Problema este că DHL a declarat valoarea de impozitare a transportului, acei 1200 eu.
        Problema este bunul meu transportul cu DHL Express, bunul meu este doar produsul.
        Eu am specificat valoare produsului precum și dovada reală a facturii aparatului emisă de la LONGFIAN Scitech Co, Hebei.
        Am fost impozitat pe o sumă uriașă de 2700euro. Eu neavând banii la sosirea coletului.
        Doresc să fac o reclamație în acest sens, deoarece am fost obligat să plătesc impozite pe taxa de transport.
        Nici acum nu știu dacă făceam eu actele respective, plăteam la vameș taxa de transport.
        Am înaintat o plângere la IPJ Bihor, te rog să îmi răspunzi dacă s a procedat conform legislației vamale.
        Eu a sunat la București și prima dată au spus că nu există taxă pe valoarea de transport, iar apoi au spus că este după ce am spus că am reclamat DHL la inspectorii de poliție județul Bihor. Eu locuiesc în Oradea.
        Te rog să îmi răspunzi dacă este corect să fiu impozitat și pe valoarea de transport, deoarece sunt eu ii dau în judecata pentru declarație falsă. Mulțumesc!
        Numai bine, tuturor.

        Reply
  14. Buna ziua, vad ca obtinerea codului EORI online nu pare o treaba extraordinar de simpla daca nu ai cunostinte temeinice in IT. Intrebarea mea ar fi daca pot obtine acest cod la birourile ANAF si nu online? Eu am Windows 7 x64 si am instalat java x64, am trecut site-ul respectiv la exceptii si tot nu se incarca (nici pe Firefox nici pe IE 11).

    Reply
  15. Bună ziua!
    Am un număr EORI obținut prin 2014. Nu mai știu sigur cine l-a obținut în numele meu(posibil DHL) și nu am o hârtie oficială în acest sens. Acum am primit un colet din China prin DHL și printre actele cerute de această firmă de curierat se numără și o copie a codului EORI. Întrebarea mea este dacă există o posiblilitate de a obține această copie și de unde?

    Reply
  16. Ma dau bătută 😭. După 4 ore în care am instalat/dezinstalat Java, am umblat la setări de securitate nu am reușit sa ii dau de cap. Găsesc un binevoitor sa ma ajute?

    Reply
  17. Salut!
    Multumesc pentru indicatiile clare si precise. Programul a functionat perfect si am trimis cererea.
    Mare economie de timp, bani si nervi!
    Nu-ti pot multumi indeajuns.

    Reply
  18. Buna!

    Super interesant articolul. Am o intrebare insa. Eu am buletinul pe o adresa din Bucuresti, iar in momentul actual stau in Ilfov (aceasta adresa am completat-o pe site-ul Iherb). Cand completez cererea EORI, la care vama sa sun? Bucuresti sau Ilfov? Mersi frumos!

    Reply
  19. Buna ziua, am incercat ce ai scris, am reinstalat java, am reinstalat Internet explorer, am folosit si mozzila insa nu imi deschide pagina.
    Credeti ca ma puteti ajuta cu completarea formularului pentru o persoana fizica ?
    In cazul in care nu puteti, stiti cumva daca se poate rezolva toata treaba cu un singur drum la sediul vamal Bucuresti (eu fiind cu sediul in sector 6)

    Astept un raspuns, multumesc mult si pentru articol 🙂

    Reply
  20. Salutare! De mare folos tutorialul in aceasta alambicata lume superbirocratizata. Multumesc. Nu cred ca as fi avut rabdare sa descifrez tainele obtinerii online a acestui EORI – Graal pentru intrarea in posesie a unui bun achizitionat online din afara UE.

    ca experienta personala, nu am fost atent (la tutorial :)) si nu am notat nr. de inregistrare cerere/nr. referinta dar l-am dedus ulterior, incercand valori anterioare numarului de referinta acordat de sistem pentru o cerere fictiva pe un cnp inventat (sistemul pare sa nu verifice dupa vreun algoritm cnp-ul)

    cu respect

    Reply
  21. Buna ziua, am incercat ce ai scris, am reinstalat java, am reinstalat Internet explorer, am folosit si Crhrome insa nu imi deschide pagina. cred ca ajung la capatul rabdarii 🙁
    Credeti ca ma puteti ajuta cu completarea formularului pentru o persoana fizica ?

    Reply
  22. minunat!
    in sfarsit un articol scris pe intelesul meu… 🙂
    acum…daca m-as pricepe si la java 32/64, etc, banuiesc ca ar fi minunat
    :)))

    HEEEELP!

    Reply
  23. Ca aproape toți care au scris aici, am dat de acceași manifestare penibilă a celor de la DHL. Am cumparat din India niste homeopate de 93.08 USD cu tot cu transport. Mi-au trimis un mesaj pe tel. ca primesc pachetul pe 8.08.2018 pana la sfarsitul zilei, pentru colete nevamuibile. Stau ieri si astept toata ziua sa vina coletul si nimic. Le scriu plangere pe net. Azi le dau telefon, si imi spun ca mesajul e trimis din sistem, ca de fapt coletul e vamuibil si la al 3-lea telefon se hotarasc sa-mi ceara e-mailul ca sa-mi trimita informatiile necesare care sa le retrimit eu lor ca sa-mi trimita pana la urma coletul. Ii intreb de ce nu m-au contactat deja ei, sa-mi spuna ce am de facut. Doar nu se asteptau sa ii caut. Comportamentul lor e jalnic, demn de mila. In sistemul lor nu au valoarea OMENIEI și a BUNULUI SIMT. Mi-au trimis in limbajul lor de lemn, corect juridic, niste scuze anemice și fără niciun efect concret. In mod normal, ar trebui ca toti cei care se aduna pe aceste bloguri cu plangeri față de DHL sa-i actioneze in judecata. Sa ne unim si sa-i scoatem din țara asta. Dar aici intervine din nou lenea, comoditatea și, uneori, și prostia… Pana una alta EVITAȚI DHL !!!

    Reply
  24. Eu am facut o comanda pe IHerb pentru o cunostinta, livrarea coletului e la ea acasa. Trebuie sa ii fac ei numar EORI ca sa poata primi coletul? Sau pot face codul pe numele meu?

    Reply
  25. Salutare. Un articol foarte bun si bine punctat. Cu putin ajutor (multumesc pentru asta) am obtinut si eu cod EORI. Toate bune si frumoase , trimis la Dhl actele cerute si am primit mail cu suma de plata pt taxa vamala si acum….. se pare ca nu se intampla nimic. Oare asta este un fel de razbunare din partea lor pentru neacceptarea platii comisionului catre ei? Deja coletul este intrat in tara de 10 zile. La telefon cand am sunat ieri tipa spunea ca nu am taxe de depozitare de plata pt ca nu e vina mea.
    Ar fi super tare sa ma trezesc cu 27 ron pe ziua de depozitare :)) Cine o mai comanda colete prin Dhl, asta e învățătura de minte 🙂 Culmea este ca am avut si un colet cu livrare prin posta. Este deja la oficiul postal, dar pentru ca asa se fac lucrurile la noi ..nu pot merge decat marțea dupa el :)) doar atunci au program .

    Reply
  26. Salut,
    Azi am urmat si eu procedura pentru crearea unui cod EORI si totul a mers bine pana la pasul 2 din cererea institutiei vamale, dupa ce am completat numele mi s-a blocat java si am dat F5 pentru reincarcarea paginii din reflex. Bineinteles ca nu am notat numarul cererii si cand am reluat pasii nu am putut sa recreez alta noua deoarece mi-a gasit CNP-ul in baza de date si daca incerc sa caut cererea imi cere acel numar de referinta pe care nu l-am notat. Am incercat sa sun la numerele de contact de la unitatea vamala din Bucuresti dar azi e vineri ora 16:00, cum sa gasesc pe cinva sa raspunda la ora asta la telefoane. Am sa reincerc luni sa-i sun si poate ma ajuta sa reiau procesul.
    Cei de la DHL mi-au trimis un sms in care imi solicitau sa le dau mail pe [email protected] cu CNP-ul si descrierea bunului si le-am trimis. De indata ce obrin si codul EORI o sa le trimit si acest cod.
    Ca idee, am comandat un dashcam in valoare de 100$ de pe indiegogo.com si m-a incatat faptul ca spuneau ca shipping-ul este gratis si garanta dar apoi am citi pe forumuri si aici despre livrare si despre taxele de vama + TVA pe care trebuie sa le platesc si acum sunt cam ingrijorat.

    Reply
    • Salut Bogdan! Trebuie să te șteargă din sistem și să o iei de la capăt. E destul de găunoasă aplicația, se blochează des. Luni cu un apel se rezolvă, au mai fost oameni cu problema asta.

      Reply
      • Asa si am facut. In dimineata aceasta am sunat la ei si un domn mi-a sters contul identificandu-ma dupa CNP. Intre timp a ajuns si coeltul in Bucuresti si am sunat la DHL sa le dau alta adresa de livare si am intrebat si de taxe, ce trebuie sa platesc si SURPRIZA!!! “Nu aveti nimic de plata deoarece valoarea declarata a coletului este foarte mica”. Stiu chinezii cum sta treaba, ori l-a declarat cadou. Codul EORI tot il fac pentru urmatoarele comenzi, daca tot am ‘transpirat’ pe procedura asta incuracata, sa nu fie in zadar.
        Multumesc pentru sfaturi

        Reply

Leave a Comment