Clever Taxi a fost cumpărată de către Mytaxi

Andrei Bădescu

Updated on:

NEWS
4 minutes

Una dintre cele mai populare aplicații taxi din România, Clever Taxi, a fost de curând achiziționată de către Mytaxi, companie care face parte din grupul german Daimler, pentru un preț de minim 10.000.000 de euro. Momentan, suma exactă nu a fost facută publică însă un indiciu a fost acordat – o sumă formată din 8 cifre.

Prin această achiziție strategică, mytaxi accelerează expansiunea internațională a aplicației de comandă taxi în Europa. Lansată în 2009, mytaxi este prima aplicație din lume care a creat o legătură directă între pasageri și șoferii de taxi.

Acţionarii companiei erau Mihai Rotaru [ref]Mihai Rotaru – CEO Clever Tax – LinkedIN[/ref]- 29,8%, Alexandru Dumitru [ref]Alexandru Dumitru – CTO Clever Taxi – LinkedIN[/ref] – 29,8%, Bestjobs Recrutare (Călin Fusu[ref]Călin Fusu – CEO Neogen – LinkedIN[/ref]) – 34,1% şi Andrei Pitiş [ref]Andrei Pitiș – VP Engineering & Head of Bucharest Office Fitbit – LinkedIN[/ref]- 6,1%. Luând în calcul valoarea minimă anunţată a tranzacţiei de 10 mil. euro fiecare dintre cei doi fondatori a obţinut câte 3 mil. euro, compania lui Fusu – puţin peste 3 mil. euro iar Andrei Pitiş aproape 1 mil. euro.

Intelligent Apps GmbH va fi asociatul unic al Clever Tech, deținând un număr de 475 părți sociale, fiecare cu o valoare nominală de 10 RON și o valoare nominală totală de 4.750 RON, reprezentând 100% capitalul social al societății, se arată în documentul public.

BESTJOBS a cesionat 162 părți sociale, fiecare cu o valoare nominală de 10 RON și o valoare nominală totală de 1.620 RON, reprezentând 34,11% din capitalul social al Societății. Alexandru Dumitru și Mihai Cosmin Rotaru au cesionat fiecare câte 142 părți sociale, cu o valoare nominală totală de câte 1.420 RON, reprezentând 29,89% din capitalul social al Societății, iar Andrei Pitiș a cesionat 29 părți sociale, fiecare cu o valoare nominală de 10 RON și o valoare nominală totală de 290 RON, reprezentând 6,11% din capitalul social al Societății. Cesiunea s-a făcut la un preț mai mare decât valoarea nominală, în conformitate cu Contractul de vânzare-cumpărare părți sociale încheiat între părți.

În perioada imediat următoare, principala schimbare va fi că subsidiara din România va primi bani pentru investiţii pentru a câştiga o cotă de piaţă mai mare, în timp ce aplicaţia, brandul şi echipa de conducere vor rămâne intacte.

România este prima țară din regiune în care se extinde mytaxi, iar extinderea serviciului nu pare să se oprească aici.

Despre Clever Taxi

Clever Taxi a fost lansată în 2010 de Mihai Rotaru și Alex Dumitru, funcționează în 20 de orașe importante din România, are peste 17.000 de șoferi înregistrați și peste 600.000 de utilizatori pasageri, reușind să se poziționeze pe primul loc pe piața de profil din România. Din 2010, Clever Taxi a onorat mai mult de 40 de milioane de curse pe teritoriul României, devenind cea mai mare aplicație de e-hailing din țară.

Despre Mytaxi

Lansată în 2009, mytaxi este prima aplicație din lume care a creat o legătură directă între pasageri și șoferii de taxi. Cu un volum global de peste 10 milioane de descărcări, peste 120.000 de șoferi înregistrați și disponibilitate în 70 de orașe din 10 țări europene, mytaxi este liderul de piață în industria aplicațiilor e-hailing. Din septembrie 2014, mytaxi este o subsidiară a Daimler Mobility Services GmbH (parte din grupul Daimler).

Anul trecut, mytaxi a preluat și 60% din Hallo, un serviciu britanic similar, iar în urmă cu câteva luni a cumpărat și Taxibeat, rivalul său din Grecia, pentru suma de 40 de milioane de euro.

Clever Taxi – pași următori

Nu se știe dacă aplicația Clever Taxi își va păstra denumirea sau dacă, în timp, se va transforma în mytaxi. Cert este că se vor face investiții în extindere și în marketing, pentru ca aplicația să capete și mai multă popularitate. Cel mai probabil, pentru ca utilizatorii care călătoresc mai mult să poată folosi serviciul cu ușurință în toate țările în care compania este activă, aplicația Clever Taxi va fi redenumită.

Serviciul va fi îmbunătățit, atât pentru șoferii parteneri, cât și pentru utilizatori. Rotaru a declarat că se va face push pe plata digitală prin intermediul aplicației, pentru ca utilizatorii să poată plăti pentru curse direct de pe card. Clever Taxi are deja această opțiune, însă nu este foarte folosită, deoarece taximetriștii trebuie să îndeplinească o serie de condiții legale speciale.

Leave a Comment