Bilet unic RATB-Metrorex – marea împăcare

Andrei Bădescu

Updated on:

NEWS
3 minutes
Bilet unic RATB - Metrorex 2017

Revin biletele unice RATB – Metrorex. De ce spun revin? Pentru că în urmă cu ceva ani (noiembrie 2012), acest mariaj a mai avut loc o dată. Minunea nu a ținut decât până pe 13 martie 2014 când oamenii au început să se certe pe cașcaval, și RATB să acumuleze datorii față de cei de la Metrorex, cei din urmă anulând parteneriatul. Datoriile RATB față de Metrorex erau de 17.300.000 RON. Nu că amândouă nu ar fi fost subvenționate de Primăria Capitalei…

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat, luni – 4 decembrie, în cadrul unei şedinţe de îndată, introducerea biletului unic, care va fi folosit atât pentru transport cu metroul, cât şi cu RATB. Decizia a fost luată cu 32 de voturi „pentru” şi şase abţineri.

Potrivit unui ordin al ministrului Transporturilor publicat pe site-ul institutiei, biletul unic va costa 5 lei, cel cu 10 calatorii 34 de lei, iar abonamentul de o zi va costa 17 lei.

Prețuri bilete RATB – Metrorex

#Titlu călătorieTarif 2012Tarif 2017
1Bilet unic 60 minute (valabil RATB şi METROREX)*5 RON5 RON
2Bilet cu 10 călătorii de câte 60 minute pentru fiecare călătorie (valabil RATB şi METROREX)**30 RON34 RON
3Abonament de o zi (valabil RATB şi METROREX)***16 RON17 RON

NOTĂ:

  1. Bilet unic valabil timp de 60 de minute de la prima validare, atât la Metrorex, cât şi la RATB, cu un număr nelimitat de validări în perioada de valabilitate de 60 de minute. Preţul este de 5 RON/bilet unic, timp de o oră.
  2. Biletul unic multiplu cu 10 călătorii de câte 60 de minute pe fiecare călătorie, cu un număr nelimitat de validări, atât la Metrorex cât şi la RATB, în perioada de valabilitate de 60 minute. Preţul cartelei cu 10 călătorii unice pe timp de o oră este de 34 RON.
  3. Abonamentul unic de o zi cu număr nelimitat de validări, atât la RATB, cât şi la Metrorex şi cu valabilitate de 24 ore începând cu ora la care se efectuează prima validare. Preţul unui abonament unic de o zi este de 17 RON.

ATENȚIE:

  1. Aceste bilete unice nu sunt valabile pe liniile Expres şi nici pe cele cu tarif special ale R.A.T.B.
  2. Biletele prevăzute mai sus acceptă ultima validare cu un minut înainte de expirarea perioadei stabilite (60 minute). Astfel este permisă călătoria cu vehiculele RATB până la capatul liniei iar la METROREX până la ieşirea din staţie.

În ceea ce priveşte modul de decontare între cei doi operatori de transport, în cazul biletului unic cu valabilitate de 60 de minute, RATB va reţine 1,30 lei, iar Metrorex 2,50 lei. În ceea ce priveşte biletul cu 10 călătorii de câte 60 minute pentru fiecare călătorie, RATB va încasa 13 lei, iar Metrorex 20 de lei, iar pentru abonamentul de o zi, RATB va reţine 8 lei, iar Metrorex – 8 lei.

Decontarea se va face la vânzare, iar valoarea suportului contactless se va încasa de către emitentul cardului comercializat (Metrorex / RATB), potrivit ordinului de ministru.

Valoarea suportului contactless reprezintă diferenţa dintre tariful titlului de călătorie şi suma tarifelor titlurilor de călătorie aferente, decontate de către RATB şi Metrorex.

Prevederile vor deveni aplicabile după ce proiectul de act normativ este aprobat și publicat în Monitorul Oficial.

Leave a Comment