Televiziunile vuiesc de câteva zile despre noul virus coronavirus apărut în China. Locul de baștină al virusului este deja în carantină însă virusul deja s-a extins în America de Nord, Europa, Asia și Australia. Viteza propagării îmi aduce aminte de jocul pentru mobile, Plague Inc. Pentru cine nu realizează cât de ușor se poate propaga un virus nou, încercați jocul.
Uitându-mă la știri, ascultam cum un doctor american care se află în China, stă închis în casă până când situația se stabilizează. Aparent resursele disponibile în casă l-ar ajuta să stea ferit de virus în jur de o săptămână, iar dacă situația devine critică, ar putea rezista până la 2 luni în condițiile în care ar mânca numai orez fiert.
Ce este coronavirus
Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care cauzează îmbolnăviri ce variază de la simple răceli, la altele mult mai grave, cum ar fi bolile respiratorii grave. Acestea sunt foarte răspândite în natură, producând, la om și animale (păsări, porci, bovine, cai, rozătoare, lilieci, feline, câini) afecțiuni ale căilor respiratorii și gastroenterite, unele foarte grave, iar altele ușoare sau chiar neexprimate clinic.
Tipuri de coronavirus
Conform WikiPedia, subfamilia Coronavirinae conține patru genuri:
- Alfacoronavirusurile (Alphacoronavirus) infectează liliecii, porcii (virusul diareei epidemice porcine) și omul (rinofaringita datorată virusului HCoV-229E).
- Betacoronavirusurile (Betacoronavirus) circulă în principal la lilieci, dar unele dintre aceștea provoacă sindroame respiratorii foarte severe la om: coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și din Asia (SARS-CoV și HCoV-OC43). coronavirus 2019-nCoV în Wuhan, China care provoacă o pneumonie severă la om
- Gamacoronavirusurile (Gammacoronavirus) sunt în principal virusuri aviare
- Deltacoronavirusuri (Deltacoronavirus), în principal aviare
Momentan nu a fost confirmată originea acestui virus despre care docamdată se crede că ar fi venit de la o piaţă de peşte din Wuhan, unde se vând şi produse în mod ilegal. Oamenii de ştiinţă cred că sursa principală ar fi şerpii.
Cum se transmite coronavirus
Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.
Prezență coronavirus în lume realtime
Pentru cei interesați, The John Hopkins Center for Systems Science and Engineering au construit un dashboard online în care urmăresc prezența virusului pe glob. Toți cei care sunt interesați, pot accesa dashboard-ul online cu prezența coronavirus în lume dând click aici.
Momentan, situația pe dashboard arată cam așa: