De curând mi-am cumpărat un Synology DS216+II, o versiune SOHO. Îmi doream demult, însă nefiind ceva prioritar sau de care să nu mă pot lipsi, am tot amânat momentul, asta și din cauza faptului că routerul meu ASUS RT AC66U activa pe post storage si download station; nu strălucea pe partea asta, dar își făcea treaba.
Inițial cumpărasem un Synology DS216play de care eram mulțumit (ulterior l-am returnat), însă o întrebare rămasese vie în memorie. De ce era Synology DS216play mai ieftin decât Synology DS216, întrebare la care un helper din showroom-ul eMag nu a fost în stare să-mi răspundă concret, bălmăjind ceva despre faptul ca cel din urmă a intrat cu un preț mai mare și a rămas în stoc. Pe scurt, DS216play avea mai mult RAM, un procesor mai bun și mai ieftin cu 100 RON, lucru care sfida logica bunului simț. Ulterior, aveam să aflu exact care erau diferențele între modelele Synology DS216 și care era scopul fiecăruia dintre ele.
Ambalare și accesorii
Synology DiskStation216+II vine într-o cutie de carton de culoare maro deschis. Aceasta este foarte simplă, neavând nimic altceva pe ea în afara de logo-ul DiskStation pe fiecare parte, un sticker de marime mai mică lipit pe orizontal, pe una dintre fețele cutiei, un sticker mai mare, lipit vertical pe cea de-a doua față a cutiei, iar pe una din fețele laterale veți găsi un scurt intro care rezumă în 4 imagini foarte intuitive capacitățile acestui produs. Pe partea de sus a cutiei, aceasta are un mâner ca de geantă pentru o mai bună manevrare a cutiei în timpul transportului.
La deschiderea cutiei, puteți vedea unitatea acoperită cu un înveliș de spumă de protecție. O cutie mai mică este plasată pe partea din spate a cutiei, care conține un cablu Ethernet, un cablu de alimentare un ghid de instalare rapidă și o punguță cu câteva șurubele de prindere.[clear-line]
Design
Față de DS216+, acest model este un upgrade minimalist, singura diferență fiind că DS216+II are acum un procesor dual-core Intel Celeron N3060, pur și simplu pentru că cipul utilizat anterior în DS216+ nu mai era disponibil. Deci, cu doar un procesor ușor mai rapid sub capotă, există puține motive pentru a justifica un upgrade dacă ai un DS216+ deja.
Acesta are o formă paralelipipedică cu laturile de 23.2 cm lungime, 10.8 cm lățime și 16.5 înălțime, de culoare neagră. Capacul din față, cel care ascunde cele 2 bay-uri de stocare a hardurilor, este tot de culoare neagră, singura diferență fiind aceea că este lucios.
Tot pe partea din față a acestui produs veți găsi 4 LED-uri care indică Statusul device-ului, conexiunea LAN, Disk1 și Disk 2. Mai jos de LED-uri veți găsi un port USB 3.0, butonul de pornire-oprire (POWER) cât și cel de one touch copy.
Pe celelalte laturi ale incintei veți găsi logo-ul Synology® gravat, iar la spate vă va sări în ochi fantele de aerisire ale unui cooler de 92 mm x 92 mm. Imediat sub cooler, veți găsi 2 porturi USB 2.0; în mod normal, acestea sunt folosite pentru network printer sau modem 3G/4G dar asta nu înseamna că alte hard-uri nu pot fi legate. De asemenea, pe parte din spate veți mai găsi un port LAN gigabit, un port eSATA (nu-mi amintes ultima oară când am fost nevoit să folosesc un port eSATA, poate că în viitor se vor gândi să îl înlocuiască cu un port USB 3.0), un sistem de blocare Kingston și bineînțeles alimentarea.
Specificații tehnice
- CPU: Intel Celeron N3060 1/6 Ghz – poate fi overclockat până la 2.48 Ghz
- Memorie internă: 1 GB DDR3
- Licențe camere IP: Maxim 25 ( Inclus: 2)
- Nr. hard-disk-uri: 2 x 2.5″ / 3.5″ SATA / SSD
- Capacitate maximă HDD: 8 TB
- RAID: Synology Hybrid RAID, Basic, JBOD, RAID 0, RAID 1
- Porturi: 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 1 x eSATA
- LAN: 1 Gbps
- Dimensiuni: 233.2 x 165 x 108 mm
- Suport media server: DLNA
- Alimentare: 100 – 240 V
- Soluție back-up: HiDrive Backup
Preț: 1713 RON la eMag.
Software, Instalare și User Experience
Synology se mândrește cu faptul că sistemele sale NAS sunt super-ușor și rapid de configurat iar acest lucru pot să confirm. O dată scos din cutie, pus minim un hard în el, conectat la internet și apoi conectat la priză, totul se rezolvă în cateva minute. Accesați http://find.synology.me și așteptați ca magia să se întâmple.
O dată setat, acesta vine cu o suită de aplicații standard însă la fel de ușor pot fi instalate și altele precum antivirus, mail, VPN, IP Cameras și multe altele.
Sistemul de operare al acestui NAS, DiskStation Manager, cu toate că este bazat pe Linux, este unul dintre cele mai ușor de folosit, și face parte din categoria celor mai robuste și complete sisteme de operare pe care le-ați putea găsi. Cu toate că în market app veți găsi doar aplicații proprietare Synology, faptul că are un procesor x86 vă permite să instalați și alte aplicații din diverse surse; Google face minuni și în acest caz. Mai jos veți găsi o parte din aplicațiile pe care le puteți rula pe DSM.
File Station
Funcționează pe modelul Windows Explorer doar ca în browser. Acțiunile de create/delete/move sunt pe același principiu ca și în Windows, nu diferă cu nimic. De asemenea, nivelul de access pe fiecare folder poate fi setat în funcție de preferințe (read / read write / 0 access)
Un alt avantaj al FileStation este faptul că poți accesa și face modificări în toate conturile de cloud storage care merg linkuite cu Synology (OneDrive, Google Drive, Dropbox, etc.)
Photo Station
PhotoStation înlocuiește iCloud, Google Photos, Flickr și altele soluții de genul, avantajul fiind că pozele încă rămân în proprietatea ta și nu te trezești cu un email după câțiva ani că exista riscul că la datele tale au avut acces și alte persoane. Cu ajutorul aplicației DS Photo, pe care o găsiți și în AppStore și în Google Market, puteți uploada toate pozele din telefon. Dacă nu v-ați dat seama pănă acum, puteți accesa Photo Station via internet fără să fiți conectați în rețeaua de acasă și aveți opțoinea inclusiv de shareui pe rețelele sociale.
Audio Station
Fișierele audio sunt de asemenea stocate în mod eficient și organizate prin intermediul Audio Station. Puteți crea propriile liste de redare iar mai apoi să evaluați clipurile, cu toate că, nu văd utilitatea acestei opțiuni. Audio Station oferă de asemenea suport pentru Internet Radio, AirPlay, chiar și dispozitivele Bluetooth. La fel ca și aplicația DS Photo, aplicația DS audio permite streaming din Synology către alte dispozitive Android și iOS. De asemenea, aveți opțiunea de a reda clipuri audio offline, în alte dispozitive descărcate din NAS.
Video Station
Video Station face același lucru ca și Audio Station, doar că, pentru filme, evident. Avantajul acestui model de Synology este acela că este capabil să facă transcoding[ref]Transcoding – conversie analog – analog / digital – digital folosită în situația în care device-ul target nu suportă formatul, nu are suficient spațiu de stocare sau pur și simplu cu scopul de a converti formaturi outdatate sau incompatibile într-un format mai bun / nou[/ref] 4k, online cât și offline.
Download Station
Motivul pentru care majoritatea userilor de casă cumpără un Synology. Acesta facilitează download-ul dintr-o multitudine de surse online. DSM Download Station vă permite download prin torrent, FTP, HTTP, NZB, Thunder, FlashGet, QQDL, și eMule. Secțiunea “Settings” vă permite să adaugați diferite trackere și module care vă vor facilita cautarea fișierelor dorite pentru download direct in stație. Pentru adăgarea surselor favorite de download, aveți nevoie de un fișier DLM pentru a fi încărcat în setările de căutare.
Pentru toate acestea, nu aveți nevoie să păstrați PC-ul pornit, tot ce trebuie să vă asigurați este că nu vă pica curentul :). Pentru cei care au rămas cu gândul la torrent, răspunsul este da, Download Station face și seeding la torrente. Același răspuns și pentru YouTube, un simpleu *.dlm upload și YouTube este la picioarele voastre.
Surveillance Station
Surveillance Station este cea mai buna opțiune din punct de vedere calitate-preț, prin prisma serviciilor pe care le oferă. Nu necesită nici un software pre-requisite și nici costuri adiționale, este cea mai buna soluție out of the box. Pe lângă abilitățile de video management, Synology Video Recorder are abilitatea de alocare IP-uri dinamice camerelor, syslog, VPN server cât și NTP[ref]Network Time Protocol (NTP) – Unul dintre cele mai vechi protocoale internet folosit cu scopul de sincronizare al ceasului de pe device-uri conectate la internet.[/ref].
[clear-line]Pe lângă toate cele menționate, DS216+II este compatibil cu Windows AD, LDAP și beneficiază de integrare Domain Trust benficii care vor permite administratorilor IT conectarea cu ușurință a acestui NAS într-o rețea de domeniu.
Personal îmi place modul în care DS216 + II gestionează backupul și sincronizarea fișierelor pe mai multe dispozitive; folosesc Cloud Station Drive pentru a mă asigura că fișierele mele importante sunt sincronizate între MacBook, telefon, OneDrive, Google Drive și Dropbox. Ar fi fost frumos să pot linkui și contul de DigiStorage în NAS pe direct, fără a folosi laptopul ca și punte.
Performanțe
Argumente PRO
- Transcoding video 4k
- Viteze mari de scriere și citire
- Interfață DSM user friendly și foarte ușor de folosit
- Instalare și setare în maxim 5 minute
Argumente CONTRA
- Un singur port LAN
- Un singur port USB 3.0
- Lipsă opțiune upgrade hardware
- Lipsă SD card slot
2 thoughts on “Review: Synology DS216+II”