IRCC – noul indice bancar care înlocuiește ROBOR

Andrei Bădescu

Updated on:

NEWS
2 minutes
IRCC înlocuiește ROBOR

Noul indice IRCC, care înlocuiește ROBOR, este cotat la 2,36% în prima ședință în care e calculat, potrivit datelor BNR; ROBOR la 3 luni a scazut la 3,32%, față de valoarea de 3,37% anunțată marți.

BNR va publica indicele zilnic și, la sfârșitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referință pentru creditele consumatorilor, putând fi văzut pe site-ul Băncii Naționale, dând click aici.

Indicele se aplică, deocamdată, doar creditelor noi şi refinanţărilor, putându-se folosi şi în calculul ratelor împrumuturilor deja luate, dacă propunerea lui Daniel Zamfir[ref]Daniel ZamfirFisă senator | a fost deputat în Parlamentul României în mandatul 2012-2016 din partea USL, iar în prezent este senator în Parlamentul României în mandatul 2016-2020 din partea ALDE .[/ref], aprobată de Comisiile din Senat în urmă cu două săptămâni, va trece şi de Camera Deputaţilor. De asemenea, senatorul Daniel Zamfir, a declarat că cei care au credite în derulare sunt discriminați și vrea să facă dreptate.

Si, desi guvernantii au tot dat vina pe ROBOR pentru ratele mari pe care le platesc romanii la creditele luate de la banci, după noua variantă de calcul a dobânzilor la împrumuturi nu vor exista modificări substantiale.

Analistul bancar Dragoş Nichifor[ref]Dragoș Nichifor – Analist bancar | LinkedIn[/ref] susţine că poate vorbim de o rată cu 10% mai mică, în niciun caz la jumatate cum anunțau guvernanții. Diferenta dintre ROBOR și indice este 0,5% iar acest 0,5% înseamnă cam 5% în rată.

În același timp, acesta a mai declarat că ratele la Prima Casă ar putea deveni mai scumpe decât un credit ipotecar standard, odată cu calcularea ratelor după noul indice care înlocuieşte ROBOR.

Ce este IRCC

IRCC înlocuiește ROBOR la stabilirea dobânzilor plătite la creditele acordate consumatorilor. Noul indicator (IRCC) a fost introdus prin OUG 19/2019, care modifică OUG 114/2018, din decembrie 2018, prin care a fost introdusă şi taxa pe activele bancare.

Cum se calculează IRCC

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

Pentru mai multe informații și exemple concrete, click aici.

Ce este rata de dobândă zilnică

Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetarăinterbancară (indicele zilnic).

Leave a Comment