Gmail a împlinit 10 ani pe 1 aprilie

Andrei Bădescu

Updated on:

NEWS
1 minute

Pe 1 aprilie 2004, Google anunța lansarea unui nou serviciu pe nume Google Gmail. Un serviciu free de webmail cu o capacitate de stocare imensă pentru acele vremuri (1 GB vs 4 MB pe care ii oferea Yahoo! Mail – Hilar nu? Vă mai aduceți aminte ce corvoadă era să-ți goleşti mailul pe Yahoo!?). Cei mai “bătrânei” probabil îşi amintesc că nu oricine putea să-şi facă un cont de Gmail ci trebuia să primească invitație, doar a fost 2 ani de zile în stadiul de beta.

De neuitat este de asemenea şi counterul din partea stânga cu faimoasa replică “Over XXXX.YYYY megabytes (and counting) of free storage so you’ll never need to delete anything”. În fiecare secundă, mailul tău îşi creştea spațiul de stocare cu 4 bytes, într-un an crescând cu 123,6 MB.

Strategia mesajului a fost incredibilă, reuşind să-ți întipărească în cap ideea că mailul tău nu se va umple niciodată iar o dată cu trecerea timpului, spațiul de stocare creşte în loc să scadă. Ulterior au aparut şi reclamele targetate din conținutul mailului; mai mult spațiu de stocare, mai multa informație pentru targetarea reclamelor Ad Sense.

În prezent, spațiul de stocare a ajuns la 10 GB; in 2012 era la 7,5 GB însă a fost crescut o dată cu lansarea serviciului Google Drive.

10 features interesante adăugate de Google de-a lungul celor 10 ani împliniți:

  1. Primii care au oferit spațiu de stocare free de 1 GB
  2. Opțiunea de “Search inbox” bazată pe tehnologia motorului de căutare Google
  3. Opțiunea de “Unsend”
  4. Threaded conversations – conversații afişate în funcție de acelaşi topic / subject
  5. Gmail Offline – permite citirea mailurilor din inbox fără conexiune la internet
  6. Gmail Labs – permitea testarea diverselor experimente ale inginerilor din echipa Gmail
  7. Inbox customizabil
  8. Apeluri către contactele GTalk direct din Gmail
  9. Voicemailuri
  10. SMS-uri.

1 thought on “Gmail a împlinit 10 ani pe 1 aprilie”

Leave a Comment