Creatorii virusului Gozi pusi sub acuzare

Andrei Bădescu

Updated on:

TECH
2 minutes
Gozi

Procurorii americani au acuzat astăzi 3 persoane din Europa de est, responsabile pentru crearea, distribuirea și administrarea așa zisului virus Gozi. Aceștia au reușit sa infiltreze acest virus în peste 1 milion de calculculatoare din întreaga lume, inclusiv în peste 160 calculatoare de la NASA.

Conform rechizitoriului, cei 3 au folosit software-ul creat cu scopul de a sustrage informații bancare de la zeci de mii de persoane, informații care au dus la pierderi fabuloase de milioane de dolari.

Aceștia, Nikita Vladimirovich Kuzmin (nickname “RdM-[YanDeX]” – fiul unui cunoscut cântăreț din Rusia, Vladimir Kuzmin), Deniss Calovskis și Mihai Ionuț Păunescu au primit mai multe capete de acuzare, printre care “fraudă bancară”, “acces ilegal la informații protejate”, “posesie de dispozitive cu scopul în furtul datelor informatice”.

Nikita Vladimirovich Kuzmin este cel care ar fi creat virusul și deja a pledat vinovat. În ultimii 2 ani, acesta a colaborat cu FBI-ul pentru a-i prinde pe Deniss Calovskis și Mihai Ionuț Păunescu din Letonia, respectiv România. Letonul se bănuiește că ar fi îmbunătățit codul sursă al virusului să copieze și să imite site-urile organizațiilor bancare, în timp ce Păunescu (nickname “Virus”) este acuzat că ar fi administrat “centrul de comandă” (serverul) unde se stocau toate informațiile preluate și de comercializarea pe piața neagră a softului.

Ca orice pianist românaș cu combinația în sânge, nu a fost prea inteligent și a avut grijă să fie destul de impertinent încât să vorbească la telefon despre ce faceau. Un simplu sms “Answer me, damn it, I’m Virus.” a fost suficient pentru DIICOT și FBI să-l localizeze. Numărul de telefon era înregistrat pe firmă (KLM Internet & Gaming SRL), iar aceasta era pe numele lui Mihai Ionuț Păunescu. Cu mandatul de intercepetare al datelor activ, nu a durat mult până când autoritățile au descoperit ce se ascundea în spatele site-ului Adminpanel.ro, excluzând serviciile de hosting legale care le întreprindea ca business legal al său.

O dată cu închiderea firmei de hosting, o multitudine de site-uri au fost căzute pentru o perioada de timp. Vă aduceți aminte de episoadele cu Zoso, Bundaru sau Alex Radescu, nu?

Q: Ce esti Gozi?

A: Un virus conceput în 2005 cu amprentă inițială de Proxy Trojan și distribuit începând din 2007 în calculatoarele oamenilor, fiind nedetectabil de vreun antivirus. Mai poartă numele de “Man-in-the-Browser” (MitB)

Mă întreb cum ar fi escalat situația dacă băieții ar fi apucat să-l modifice încât acesta ar fi putut infecta si platformele mobile.

În final, dacă sunt găsiți vinovați, și probabil că vor fi, aceștia riscă o pedeapsă înfiorătoare; Kuzmin 95 de ani în pușcărie, Calovskis și Păunescu o pedeapsă maximă de 60 de ani.

Rechizitorii parțiale:

Leave a Comment