RIP Windows XP

Andrei Bădescu

Updated on:

NEWS
1 minute

În maxim 2 săptămâni Microsoft va renunța la suportul pentru Windows XP cât şi la toate update-urile de system pentru acesta. Acest lucru se ştia de anul trecut, cei de la Microsoft având destule comunicări în mass media în acest sens.

Ce înseamnă asta? După 8 aprilie, userii care încă vor avea un sistem cu Windows XP pe el nu vor mai avea siguranța (pseudo)securitătii pe care o aveau până acum. Riscul este destul de mare că un sistem care nu mai este updatat şi securizat periodic devine o țintă sigură; informații prețioase se pot pierde şi calculatoarele pot deveni membru într-un botnet mult mai uşor ca până acum.

Se estimează ca 30% din calculatoarele din lumii încă rulează pe acest sistem; 95% din ATM-uri la fel. Este vorba de un OS care are 12 ani de viață şi multă lume este obişnuit cu el şi în acelaşi timp nu este dispusă sa renunțe la el din diverse considerente, comoditate sau financiar. Microsoft oferă chiar şi o reducere de 100$ pentru persoanele care schimbă sistemul de operare cât şi calculatorul.

De asemenea, producătorii de periferice vor înceta în a mai produce drivere pentru Windows XP; unii dintre ei au facut-o deja.

Pentru cei care se ambiționează să rămână cu Windows XP, ar fi bine măcăr să-şi păstreze driverele, să aiba un antivirus (după data de 8 aprilie, nici măcar Microsoft Security Essentials nu va mai fi disponibil.) + firewall şi măcăr să se abțină în a da click-uri dubioase pe diverse site-uri promiscue. Mă aştept să aud ştiri de genul: “calculatorul secretarei de la primăria din Sîngeorz Băi face parte dintr-un botnet”, acesta va fi anchetată penal de către procurorii DIICOT în colaborare cu US Secret Service. 🙂

1 thought on “RIP Windows XP”

Leave a Comment