PlayStation 3 din nou hackuit

Andrei Bădescu

Updated on:

TECH
2 minutes

Sony s-a confruntat cu un regres în campania lor de a controla ce software poate rula pe consola lor PlayStation 3 după ce 3 hackeri au publicat una din cheile criptografice care formează nucleul de securitate al schemei de codare a consolei. Aceştia au făcut cheia LV0 publică în momentul în care un grup de alţi hackeri plănuiau sa producă profit în urma muncii lor.

Aşa zisa cheie LV0, acordă acces la una dintre cele mai senzitive părţi ale consolei şi este legătura între bootloader (bootldr) si celelalte loadere (isoldr, appldr, lvl2ldr, lvl1ldr).

Acest atac nu este primul cu care se confruntă japonezii de la Sony. În trecut, aceştia s-au confruntat cu PSJailbreak, primul USB device cu rol de chipset care permitea executarea de cod neautorizat pe consolă. Realizând acest jailbreak, puteai sa rulezi jocuri de pe platforma Nintendo, jocuri pentru PlayStation2 şi chiar să instalezi Linux, vorba aia, se bănuieşte că e posibil sa instalezi Linux până şi pe o maşină de spalat 🙂

Să nu uităm şi episodul din Aprilie 2011, când un hacker a dobândit acces la serverele Sony şi a extras datele personale de pe 77 milioane de conturi PSN, şi chiar unele detalii ale cărţilor de credit.

Atunci când un utilizator cumpără un PlayStation, Xbox, Wii sau orice alt tip de dispozitiv, acesta deţine hardware-ul însă nu şi software-ul. Software-ul este o licentă care permite rularea unui anume soft prin hardware-ul proprietate personală.

În final, deţii doar o licenţă pentru utilizare de software, în orice formă oferită de ei, acoperită de un ToS[ref]ToS (Terms of Service) – acronim pentru “Condiţii de utilizare/Termeni şi condiţii” este un set de reguli pe care trebuie să fie respectate în scopul de a utiliza acel serviciu[/ref] care nu este citit de nimeni şi trecut cu vederea prin Next -> Next -> Next -> Play.

Leave a Comment