Cum să eviți comisionul bancar de 50 euro la transferurile bancare internaționale

Andrei Bădescu

Updated on:

TUTS
3 minutes

În urmă cu ceva timp, m-am văzut nevoit să cumpăr o piesă auto din Ungaria, iar cei de la care am cumpărat (Honpa.eu) nu aveau procesator de plăți online fiind un parc de dezmembrări auto care nu targetează comenzile on-line. După câteva schimburi de mail-uri și câteva propuneri din partea mea de plată online (PayPal, Western Union / Moneygram), care de altfel au fost și refuzate, cei de acolo au agreat să îmi trimită piesa numai după ce urma să fac un transfer bancar internațional în valoare de 61584 HUF (forinți), echivalentul a 200 euro. Pentru cei care nu știu, comisionul bancar pentru plățile în euro este standard, 50 euro. Cum nu îmi convenea să dau 25% din valoarea produsului “cămătarilor legali” de la Raiffeisen am început să mă interesez despre diverse servicii on-line care îmi facilitau această plată cu niște comisioane umane care să nu îmi lase impresia că plătesc comisioane de șmecherie. La sugestia unei cunoștințe am aflat de TransferWise, un serviciu on-line menit să salveze omenirea de comisioanele nesimțite ale băncilor. După ce mi-am făcut cont în aproximativ 2 minute, a mai durat încă pe atât să finalizez profilul iar mai apoi să fac transferul; tot ce ai nevoie este o adresă de email a destinatarului pentru informare cand banii au fost transferați, nume și prenume și un cont IBAN iar mai apoi, banii ajung în contul dorit în 48 ore.

Notă: Link-urile TransferWise din acest articol sunt referral links ceea ce înseamnă că pentru orice cont creat prin link-urile postate de mine cei de la TransferWise îmi vor da 10 lire.

Ce este TransferWise?

TransferWise este un serviciu de transfer de bani peer-to-peer lansat în ianuarie 2011 de către doi estonieni Kristo Käärmann și Taavet Hinrikus. Sediul central al companiei se află în Londra și are opt birouri în întreaga lume, inclusiv New York, Sydney, Singapore și Tallinn. TransferWise are peste 1 milion de clienți, iar în decurs de o lună se transferă peste 800 milioane lire sterline evitând comisioanele bancare aferente transferurilor internaționale. În momentul de față, TransferWise susține mai mult de 645 de rute monetare din întreaga lume.

985 232169985

Cum funcționează TransferWise?

Prin TransferWise, banii sunt transferati în așa fel încât se evită un transfer bancar internațional real. Voi explica imediat cum a fost în cazul meu.

Eu aveam de trimis 61584 HUF (forinți), echivalentul a 200 euro, în Ungaria pentru piesa mea auto. Am depus 915 RON în contul deținut de TransferWise în România; pentru mine ca și expeditor, transferul arăta ca un un transfer local, interbancar. Din contul TransferWise Ungaria ei au trimis în contul celor de la Honpa.eu 61584 HUF, tot ca și transfer local

TransferWise Cum Functioneaza
TransferWise – Cum funcționează

Notă:

  • Pentru transferuri mai mari de 1000$ în conformitate cu legislația financiară în vigoare, cei de la TransferWise vă vor cere să vă verificați identitatea uploadând a poză / scan de buletin / pașaport / carnet de conducere; nimic ieșit de comun, până și la contul online de la StanleyBet trebuie să o faceți.
  • Pentru transferuri mai mari de 15000$ este nevoie de un scan al unei facturi de utilități în care să apară adresa din buletin și numele vostru.

Cât de repede ajung banii?

De la câteva minute până la maxim 48 ore. În principiu cât durează transferul local din țara din care trimiți în contul local TransferWise plus timpul alocat pentru transferul local din contul TransferWise al țării destinație către destinatarul menționat de tine.

Care sunt comisioanele TransferWise?

În funcție de moneda de bază în care se face transferul și valuta destinatară, comisioanele diferă. Toate aceste informații pot fi găsite aici.
În cazul românilor, comisioanele pentru cele mai cunoscute valute pot fi văzute în tabelul de mai jos.
TransferWise comisioane

Leave a Comment